Investing24H

Analyse| Self Storage Group (SSG) – Feb 2018

Resultatene og vekstmulighetene

I denne analysen er fokuset på reelle historiske resultater, men de fremtidige mulighetene blir også diskutert. Det vil ikke bli presentert noen konkrete estimater, siden de fremtidige mulighetene foreløpig er svært usikre (se tidligere diskusjon). La oss se nærmere på de historiske resultatene, men med et særlig fokus på noen få tall. De meste relevante tallene kan du se under.

Resultat, kontantstrøm, og balanse  

Utklipp fra Q3/2017-presentasjon

Inntektsutvikling har vært enorm mellom 2016 og 2017, noe som åpenbart skyldes at OK Minilager (OKM) kjøpte City Self-Storage (CSS). Det er også verd å merke seg at CCS generelt har opplevd en relativt svak inntektsutvikling, noe som sannsynlig skyldes lave investeringer fra den foregående eieren. For OKM sin del er historien en helt annen. OKM har opplevd en kraftig vekst med sitt fokus på litt mindre lager rundt om i Norge.

Omsetning til de ulike konseptene

Kilde. Basert på tall fra IPO-prospekt. Tall for 2016

Inntektsdynamikken

Utklipp fra presentasjon i forbindelse med IPO

EBITDA-margin. Dras kraftig ned av CSS og opp av OKM. Det store spørsmålet er hvordan lønnsomheten til de to konseptene vil utvikle seg i årene fremover. La oss begynne med OKM.

OKM.

For øyeblikket står OKM for en liten del av omsetningen, men OKM har foreløpig ingen lager i Sverige og Danmark. Gitt at man tror at eventuelle OKM-lager i Danmark og Sverige kan generere bedre marginer enn gjennomsnittet for selskapet, så er det åpenbart at man bør ha et høyt fokus på dette konseptet fremover. Generelt er OKM-lagrene små, noe som krever kostnadseffektiv drift med høy grad av automatisering og selvbetjening. De nevnte tingene er ofte vanskelig å oppnå for lokale aktører. I det minste i kombinasjon.

EBITDA og EBITDA-marginen til de ulike konseptene

Kilde. Basert på tall fra IPO-prospekt. Tall for 2016

CSS

Når det gjelder CSS-konseptet så utgjør det en stor andel av inntektene, men konseptet har generelt svake marginer i Danmark og Sverige.

Til tross for at lønnsomheten åpenbart er dårligere for CSS enn for OKM, så er det viktig å være klar over CSS-lagrene stort sett er leid av CSS (som deler de opp, og leier ut i mindre deler).

Generelt vil man ha leiekostnader for leide lokaler, mens man vil ha avskrivinger for eide lokaler (men høyere investeringer). Leiekostnader inkluderes i EBITDA, mens avskrivinger ikke inkluderes (EBITDA = resultat før renter, skatt, avskrivninger og amortisering). Alt annet likt skal man altså ha lavere EBITDA-marginer når man leier lager.  Når det er sagt så bør man være klar over at leieavtalene kan ha blitt inngått til for høye leiepriser, noe som i tilfelle vil begrense CSS sine muligheter til å levere større fremtidige marginforbedringer, i det minste frem til leieavtalene kan reforhandles eller avsluttes.

Gitt at leieavtalene ikke ble inngått til for høye priser, så bør man kunne oppnå gode marginforbedringer for de svenske og danske CSS-lagrene. Mye kan tyde på at man til nå ikke har hatt tilstrekkelig skala til å oppnå gode marginer for CSS i hovedstadsområdene i Sverige og Danmark, hvor markedet er dominert av større aktører. Fremover bør man kunne dra nytte av synergier mellom OKM og CSS når man skal bygge SSG i det svenske og danske markedet. Små marginforbedringer for CSS, vil ha god effekt på EBITDA-marginen til SSG. Historien viser også at SSG (som tidligere var individuelle virksomheter) har klart å oppnå stadige marginforbedringer (Se under), og man bør derfor kunne ha forhåpninger om marginforbedringer også for CSS.

Utvikling i omsetningen og EBITDA-marginene

Utklipp fra presentasjon i forbindelse med IPO

Vekststrategi og utsiktene fremover

Utklipp fra presentasjon i forbindelse med IPO

Børsnotering og IPO. Hva er formålet?

Hovedformålet med kapitalinnhentingen/børsnoteringen som ble gjennomført i fjor var å ruste selskapet for videre vekst. En annen viktig konsekvens av børsnotering er at man får enklere tilgang til kapitalmarkedene, noe som vil være viktig for et selskap som har ambisjoner om å vokse i årene som kommer. En tredje viktig konsekvens er at det blir lettere å omsette eierandeler i selskapet, noe som kan vise seg viktig i forbindelse med ny (lager/virksomhets)overtagelser. La oss se litt mer på det siste.  

Det kan være store fordeler med å bruke aksjer som betaling i forbindelse med oppkjøp.

For det første er det ofte naturlig at den tidligere eierne fortsatt vil være involvert i driften av sine tidligere lokalene. Det at man fortsatt er eier (avhengig av den fremtidige utvikling til SSG) kan bidra til å skape en sterk motivasjon og gode prestasjoner i en relativt desentralisert struktur.

For det andre vil ofte motivasjonen bak salget for mange være at man har slitt med å få god nok lønnsomhet i sin egen lille virksomhet, og at man videre har innsett at bedre marginer vil være vanskelig å oppnå om man forblir en liten aktør. Inngår man derimot i et større selskap, så er det naturlig at man kan drive lagrene langt mer effektivt.

Ved at SSG betaler deler av de kjøpte lagrene med aksjer, så vil man sannsynligvis kunne redusere salgsversjonen til investorene/lageraktørene som ønsker å fortsette i bransjen.

Betaling for virksomheter i form av nye aksjer i oppkjøperen, blir ofte vurdert som negative av eksisterende aksjonærer, siden det alt annet likt innebærer en utvanning av eksisterende aksjonærer, men er det negativt? Generelt ønsker man at selskapet benytter seg av den billigste finansieringen, og gitt at man vurderer prising av egen aksje som høy, så kan finansiering med aksjer faktisk også være det beste for eksisterende aksjonærer. Bruk av finansieringsmetode må vurderes i hver enkel situasjon.  

Følg Investing24H

/* ]]> */