Investing24H

Analyse| Self Storage Group (SSG) – Feb 2018

Self Storage Group (SSG) ble børsnotert i oktober og har siden børsintroduksjonen opplevd en sterk kursutvikling. Hva driver selskapet med? Sier seg vel egentlig selv, men kort sagt driver selskapet med utleie av minilager til privatpersoner og bedrifter i Norden, men med et hovedfokus på Norge. De siste årene har selskapet opplevd en sterk vekst i inntektene, og marginene har generelt også vært gode. Med tanke på utviklingen er det kanskje ikke overraskende at selskapet også har en høy prising. PE basert på 2017 resultatene ligger på 29.42, men også basert på estimatene for 2018 og 2019 resultatene ligger PE tett opp mot 20.00.  Med tanke på den høye prising er det åpenbart at markedet også fremover forventer høy vekst i resultatene, men hvor sannsynlig er det?

I denne analysen er formålet å analysere forhold som kan påvirke utviklingen til selskapet. Med utgangspunkt i at virksomheten tross alt virker å være relativt enkel, så er det sentralt å vurdere inngangsbarrierene nøye. Lave inngangsbarrierer vil  på sikt presse veksten og marginene nedover i bransjen når flere ser mulighetene. Eventuelle utsikter til langt lavere marginer og inntektsvekst på lengre sikt, vil på sin side være et argument for at verdsettelsen også i dag kan være for høy.

Analyse i flere deler. Bruk sidetallene nederst på siden til å navigere mellom de ulike delene.

Analysens oppbygning

I første del av analysen vil det bli gitt en rask presentasjon av selskapet.

I andre del er det naturlig å vurdere markedet, hva som driver markedet, og hvordan veksten i markedet vil bli.

I tredje del ser vi på eventuelle komparative fortrinn, og hvordan disse fremover kan forbedres ytterligere. Sentralt i tredje del er også en vurdering av inngangsbarrierene i bransjen.

I fjerde del ser vi nærmere på de finansielle resultatene, og da med et hovedfokus på marginer, inntekter og resultater. Basert på den tidligere diskusjoner vurderes det også hvordan sentrale nøkkeltall kan komme til å utvikle seg i årene fremover, men det blir ikke gitt en konkret vurdering.

I femte del vil man gjøre en grov verdsettelse av selskapet/aksjen basert på prisingen til sammenlignbare selskaper. Analysen avsluttes med en oppsummering.

OBS! analysen har blitt til over litt tid, noe som gjør at enkelte tall (kursavhengige) kan/vil ha endret seg litt frem til publisering.

Selskapet i korte trekk

SSG sin virksomhet handler enkelt sagt om å leie ut mindre lager av ulik størrelse til privatpersoner og bedrifter. Selskapet har i dag to konsepter: OK Minilager(OKM) og City Selg-Storage (CSS).  

De to konseptene: Hovedsteder og «resten»

Utklipp. Q3/2017-presentasjon

La oss veldig kort se nærmere på de to konseptene, med et fokus på hvordan de skiller seg fra hverandre:

City Self-Storage («Storbyområder»)  

CSS-konseptet er et konsept som geografisk fokuserer på hovedstadsområdene i Skandinavia. Konseptet ble startet i 1993, og spredde seg i løpet av 90-tallet til resten av Skandinavia. I en periode på 2000-tallet hadde CSS også lager i blant annet i Tsjekkia og Spania, men denne delen av virksomheten er i dag solgt ut. Ok Minilager kjøpte CSS i 2016, og i 2017 byttet gruppen navn til Self Storage Group.

CSS er SSG sitt urbane konsept, og retter seg mot kunder som typisk ønsker klimakontrollerte lager, men også ytterligere tjenester og produkter som kasser, innpakning og annet utstyr. Kundegruppen trenger typisk ikke lager som er åpne 24/7, men vil på en annen side betale ekstra for at lagrene har høy bemanning og sikkerhet. Typisk kan man tenke seg at kundene bor i små leiligheter i hovedstedene (trenger mer lagringsplass), eller så har kunden et mer kortsiktig behov (flytting mellom leiligheter).  Mange av kundene vil ikke ha egen bil, slik at det er viktig å ha forholdsvis mange lager spredd rundt om i byen(e), og da helst på steder med god kollektivtilknytting . Beliggenhet vil ofte være mer kritisk i dette segmenter enn i OKM-konseptet.

Plassbehov?: «Tryllekunstner kan ikke trylle bort tingene»

En stor andel av den skandinaviske befolkingen bor i hovedstadsområdene (økende), samtidig er etterspørselen etter ytterligere lagringsplass fra befolkningen i disse områdene typisk høyere enn for resten av befolkning (har generelt mindre plass). Det er åpenbart at potensielt til CSS bør være stort. På den ene siden bør den høye og økende konsentrasjonen av CSS-lager gi gode muligheter for effektiv drift og god lønnsomhet. På en annen side må man nok regne med økende konkurranse i årene fremover, når flere aktører og investorer begynner å få opp øynene for mulighetene.

City Self-Storage sin inntekts- og EBITDA-utvikling

Utklipp. Fra IPO-prospekt, side 52

Som du ser av oversikten over så har omsetningsutviklingen de par siste årene vært svak, noe som i stor grad skyldes mangel på investeringer fra den tidligere eieren (Selvaag). Ved overtakelsen eide ikke CSS noen av sine lager. Fremover er det ventet at man vil «fylle» på med kapasitet i hovedstadsområdene, eie flere lagre, og bedre marginene til CSS. Konseptet er fokusert på hovedstedene, men det er sannsynlig at man også vil kunne se konseptet i noen flere store og tett befolkede skandinaviske byområder (Malmö og Göteborg?).

Med tanke på at dagens hovedeiere (Fabian (CEO) og Gustav Søbak (COO)) sitt utgangspunktet var at de hadde begrenset med lager i Oslo (gjennom OKM) i forhold til potensialet i Oslo, så passet CSS godt inn. I tillegg til økt kapasitet i Oslo, fikk man også et solid fotfeste i de skandinaviske hovedstedene (og landene), noe som forenkler videre vekst for både OKM og CSS.

Konseptene: To konsepter gir diversifisering

Utklipp. Q3/2017-presentasjon

Ok Minilager (OKM) («Resten»). Kort sagt kan man nok si at OKM fokuserer på de områdene som CSS ikke fokuserer på. OKM har i dag kun lager i Norge, og fokuset er «alt» utenfor Oslo. På sikt er det naturlig at man også vil vokse i Skandinavia også utenfor hovedstadsområdene.

OKM fokuserer på tilby lager som er åpne 24/7, noe som kan tilbys ved at lagrene i stor grad er selvbetjente/automatiske. Logikken er klar: OKM-lagerne er i gjennomsnitt mindre enn CSS-lagrene, i tillegg til at de i langt mindre grad er konsentrert geografisk. Stor spredning og lav konsentrasjon innbyr til et fokus på selvbetjening.  Lagrene til OKM består både av kontainere og klimakontrollerte lager. Målgruppen er familier og bedrifter som har behov for å øke lagringskapasiteten (mer langvarig behov), men som i mindre grad har behov for klimakontrollerte lager. Sesongprodukter (f.eks. ski) er gode eksempel på produkter som det kan være fornuftig å lagre.  

OK Minilager sin inntekts- og EBITDA-utvikling

Utklipp fra IPO-prospekt, side 51

Som du ser av oversikten over så har OKM langt lavere inntekter enn CSS, men marginene er til gjengjeld også mye høyere.  Det er åpenbart at man bør stille spørsmål om selskapets evne til å opprettholde marginene når flere aktører begynner å vise interesse for markedet.

Følg Investing24H

/* ]]> */