Investing24H

Analyse Europris (EPR.OL): Verdi i billigkjeden?

Inntektsmulighetene fremover fors.

Flere innenlandske butikker

Etablering av flere butikker vil sannsynligvis også fremover være den viktigste driveren av totalomsetningen. Ledelsen mener i dag at det er potensial for rundt 320-330 butikker totalt i Norge, noe som med utgangspunkt i dagens 250 butikker (per årsslutt 2017), bør kunne tilsi ytterligere 70-80 butikker. Gitt omsetning for nye butikkene er tilsvarende som den for de eksiterende (usannsynlig), så bør nyetableringer ha et potensial til å øke omsetning med 25% fra dagens nivå.

Ledelsen tar sikte på en nettoetablering av 10 butikker årlig, noe som skulle tilsi en årlig vekst på 4% fra dagens nivå.  Med en vekst på 10 butikker i året, så vil man nå 330 butikkmålet om rundt 8 år. Det bør nevnes at det ikke er uvanlig at man ethvert som man nærmer seg målet revurderer potensialet, noe som ofte fører til at man øker potensialet for antall butikker (se f.eks. Byggmax-analysen fra Desember 2017). Det økte potensialet er ofte en konsekvens av at man med tiden ser at butikkene kan effektiviseres ytterligere, samtidig som man aksepterer en litt lavere avkastning på hver nye butikk, så lenge avkastning er fornuftig i forhold til risikoen.

Butikker og potensialet fremover

*Tallene fra siste CMD-Presentasjon er ikke helt oppdaterte i forhold til dagens antall butikker. Europris har i dag 250 butikker (inkludert franchise). Utklipp fra CMD Q3-2017

Utfordring: kannibalisering øker med antall butikker

En konsekvens av at man øker antall butikker er nødvendigvis at det også blir tettere mellom butikkene. Når det det blir tettere mellom butikkene vil man også alt annet likt se en økende grad av kannibalisering. Kort sagt vil omsetningsøkningen per nye butikk være nedadgående.

En annens utfordring ved større utbredelse er at nye mulige plasseringer normalt vil være mindre attraktive. Det er naturlig at man først velger etablerer seg i de mest attraktive områdene. I praksis betyr lavere tilgang på gode plasseringer at man vil velge å etablere butikker på tettsteder med et relativt lavt befolkningsgrunnlag, noe som vil gi lavere økning i inntektene av fremtidige etableringer. Det som til en viss grad bidrar til å motvirke effekten av lavere merinntekter per ekstra butikk er at man ser at utleiere ønsker å tilby mer attraktive beliggenheter. Målet til utleierne er å tiltrekke seg leietakere som kan drive kundemassen til området/kjøpesenteret. Mer attraktive plasseringer i områdene man etablerer seg i kan bidra til at Europris kan generere høyere inntekter enn om man hadde en mindre attraktiv plassering. Relokalisering til mer attraktive områder kan også bidra til at butikkene får høyere omsetning.  

Netthandel

Netthandel er i kraftig vekst internasjonalt, men det norske markedet ligger generelt litt bak de større landene i Europa når dette kommer til hvor stor andel av handelen som skjer på nett. Fremover kan man vente seg at netthandelsveksten vil være høy også for lavprisvarer i Norge, og det er av den grunn viktig at Europris både er observant på nye nettsatsinger med fokus på lavprisvarer, men også investerer mye i egen satsing. Når det er sagt, bør Europris fortsatt ha hovedfokuset på fysiske butikker, men nettsatsningen gir også flere muligheter:

Mulig med bredere produktvalg. Europris satser på tilby et bredt produktutvalg til lavpris. De fysiske butikkene har begrenset med plass, og det er garantert produkter som man muligens skulle ønske man kunne tilby som det ikke er plass til. En nettside som tilbyr levering enten til nærmeste Europris butikk eller direkte til kunden fra et sentrallager bør gjøre det mulig å tilby et bredere produktutvalg.

Lettere å nå distriktene. Selv om en svært stor andel av befolkningen har en Europris-butikk innenfor en fornuftig avstand, så vil det fortsatt være slik at det vil være en del som ikke så enkelt kan nås gjennom de fysiske butikkene, og da kan nettsiden være gunstig. Enkelt sagt kan man si at nettsiden kan fungere som fyllmasse mellom de fysiske butikkene.

B2B. Bedrifter har også behov for mange av produktene som finnes hos Europris, og da vil ofte en nettløsning med direkte levering fremstå som attraktive. Det er generelt viktig at man gjør de nødvendige tilpasningene, slik at løsningen blir attraktiv for bedrifter å benytte. Kanskje vil også bedriftene etterspørre produkter som ikke allerede finnes i vareutvalget, men som kan gjøre det fordelaktig for Europris å utvide utvalget i enkelte kategorier og kanskje etablerere nye kategorier.

Nettsatsingen skaper muligheter

Vekst utenlandsk

Gitt at Europris sin positive utviklingen fortsetter, så er det bare et tidsspørsmål før mulighetene i det norske markedet ikke vil være store nok, og det vil da være naturlig å vurdere mulighetene utenfor landet sine grenser om målet er videre vekst. Nabolandene Danmark og Sverige vil åpenbart være markeder det vil være naturlig å satse litt lengre frem i tid.

Fra 2006 til 2009 hadde man noen få butikker i Sverige, men man lykkes ikke med denne satsingen, hvorfor skal man lykkes nå? En stor forskjell fra 2006-9 er at Europris i dag er et betydelig mer robust selskap både når det kommer til optimalisering av konseptet, kapital osv. Med tanke på at en evt. satsing ligger et stykke frem i tid, så vil sannsynligvis basen bare bli sterkere. Skal man f.eks. gå inn Sverige vil man «i dag» ha kapasitet til å vokse relativt raskt i landet. Gitt at man begynner å fylle ut potensialet i Norge, så bør man kunne ha kapasitet til å etablere 10+ butikker i året i Sverige, og da man vil relativt raskt kunne oppnå en bærekraftig størrelse. En stor fordel vil være å først etablere en nettsatsing i det aktuelle markedet, noe som kan gi en støtte til de fysiske butikkene som senere kommer. I 2019 vil man også kunne dra nytte av et effektivt sentrallager i Moss, noe som også er ideelt for å dekke det svenske markedet (kanskje er det også planen)

Det bør nevnes at man må regne med hardere konkurranse i det svenske markedet enn i det norske, samtidig så møter man allerede mange av konkurrentene det svenske markedet som man konkurrerer med i Norge. Ulempen er at man ikke har en fordel av en tidlig etablering, slik man hadde i det norske markedet. Uansett bør skandinavisk vekst være mulig, men det vil nok ikke være like lønnsom som den man har sett i det norske markedet.

Oppsummering inntektsvekst

Det er åpenbart vanskelig å predikere den fremtidige veksten. I analysen har vi valgt å fokusere på å vurdere veksten de neste fem årene. La oss nå trekke sammen diskusjonen som er gjort i de foregående avsnittene.

For det første kan man forvente en årlig inntektsvekst på 4% fra etablering av nye butikker (+overtaking av franchise) i minst 5 år, gitt at man fortsetter med å etablere 10+ butikker i året.  For det andre er det naturlig at LFL-vekst vil bli mer og mer utfordrende, men 1-2% vekst fra denne bør være veldig realistisk, og man kan regne med at nettsatsningen vil kunne motvirke en svekket LFL-vekst. Når det gjelder en evt. internasjonal satsing, så vil ikke denne ha noen særlig påvirkning de neste 5 årene. I sum mener jeg en årlig inntektsvekst på 5-6% bør være veldig realistisk de neste årene, men mulighetene for enda høyere vekst er absolutt tilstede.

Følg Investing24H

/* ]]> */