Investing24H

Strongpoint: Comeback i 2018?

2017 har generelt vært et dårlig år for Strongpoint (Strong) på børsen, vil 2018 bli bedre? Jeg vil i denne korte oppdateringen først se litt kort hva som har godt bra og hva som har gått dårlig for Strong i 2018. I andre del ser jeg på hva som er grunnlaget til Strongpoint og hvordan dette vil bidra til veksten i årene fremover. I tredje del kommer jeg med en vurdering av prisingen til Strongpoint.

Analysen er i flere deler. Bruk tallene i bunn av siden til å navigere mellom de ulike delene

Del 1: 2017 – et dårlig år?

De finansielle resultatene til Strong har generelt vært dårlige i 2017. Ser man på rullende 12-månedersinntekter, så nådde disse en topp rundt Q1-2016, da inntektene de siste 12 månedene var rundt NOK 1.15 mrd. per Q3-2017 ligger 12-månedersinntektene på NOK 1.0 mrd. Man ser generelt den samme negative trenden for bunnlinjen.

Inntekt- og resultatutvikling de siste kvartalene

Hva skyldes den negative finansielle utviklingen den siste tiden? Her er det nok flere ting som kan være årsaken, men la oss se på noen av de viktigste:

Svikt i hovedmarkedet for «tidligere» nøkkelprodukter. Hovedmarked til Strong er Sverige/Norge. Mye av inntektene/resultatet til Strong har historisk vært knyttet til kontanthåndteringsløsninger, og disse løsningene har hatt flere utfordringer i hovedmarkedet den siste tiden. For det første er markedspenetreringen for løsninger knyttet til effektiv kontanthåndtering i butikk svært høy i Norge og Sverige, noe som begrenser det mulige nysalget. For det andre er kontantbruken blant befolkningen i Norge/Sverige begrenset. Det vil ofte være fornuftig å installere kontanthåndteringsløsningene, men slitasjen på løsningen og villigheten til å bytte ut løsningene med noen som er enda mer effektive vil være begrenset. Kort sag er det naturlig at inntektene er fallende i hovedmarkedet med tanke på den negative utviklingen i kontantbruken. Mye av inntektene knyttet til kontahåndteringsløsningene vil fremover vil være knytet til vedlikehold og oppgraderinger.

Mangel på nye markeder som kan motvirke svikten i hovedmarkedet. Noen år tilbake i tid hadde man mer enn nok med å fokusere på hovedmarkedet, samtidig bestod dagens Strong av flere ulike selskaper, noe som gav begrenset med kapasitet til å markedsføre løsningene i resten av verden. Mye tyder på at man hadde alt for lave markedsføringsaktivitet fokusert på å skape ny etterspørsel etter løsningene, og der er nok noe av det man sliter med i dag. På en annen side ser man i dag god aktivitet i viktige geografiske markeder, og man har begynt å få en del lovende nøkkelkontrakter i flere spennende land med høyt potensial (kommer tilbake til dette). Problemet er foreløpig at kontraktene fra disse nye markedene ikke utgjør en store del av inntektene, men dette vil kunne endre seg raskt de neste årene.

«Nye» markeder (EMEA/APAC) blir viktigere og viktigere fremover

Flere nye løsninger, men….. Strongpoint har mange relativt ferske løsninger, men foreløpig utgjør ikke disse noen nevneverdig del av inntektene. Enkelte løsninger som de nye «Self Checkout»-løsningene og «Single Slot Cash Mgt»-løsningen (heretter C Mgt-løsningen) er erstatninger for allerede eksiterende løsninger. De oppgraderte versjonene er bedre optimalisert enn de opprinnelige løsningene.

Selskapet sine Click&Collect- hentestasjoner har vært diskutert i flere analyser tidligere, og er etter min mening løsningen som vil dra inntektsveksten om noen år. Se for øvrig tidligere analyser for en litt mer grundig gjennomgang av løsningene.

Flere relativt ferske løsninger

Følg Investing24H

/* ]]> */