Bruttoresultat og Andre Driftskostnader
Den viktigste grafen i analysen?*
*Det er helt avgjørende at marginene i stor grad opprettholdes om verdsettelsen skal bli riktig. Skulle det vise seg at de langsiktige marginene er betydelige lavere enn dagens, så vil også den «riktige» verdsettelsen være langt lavere.
Bruttoresultat og Bruttomargin (Gross Profit/margin). Bruttoresultatet er selskapets inntekter fratrukket varekostnadene som kan knyttes direkte til salget (COGS). For Kid har GM% vært ekstremt stabil de siste årene. Man kan si at GM% de siste årene stort sett har ligget i området 60-62%. Hva vil GM% bli fremover?
Forventninger til GM%. Det har ikke vært noen klar trend i utviklingen i bruttomarginene de siste årene, og det er derfor naturlig å forvente at GM% fremover vil ligge i det samme området. Det vil selvsagt komme både bedre og dårligere år med jevne mellomrom.
Andre driftskostnader (OPEX). Andre driftskostnader har vært relativ stabile de siste årene, men utviklingen de to siste årene kan tyde på at disse kostnadene er på vei ned relativt til inntektene. Hva er andre driftskostnader? I Kid sitt inneholder disse kostnadene f.eks. lønns-, leie- og markedsføringskostnader. For de siste fire kvartalene er OPEX% 46.2% av inntektene til Kid.
Forventninger til OPEX. Kid har store faste kostnader knyttet til driften av konsernet, men selvsagt også knyttet til hver enkelt butikk. Litt høyere salg for en gitt butikk, vil ikke få noen innvirkning på lønns- og leiekostnadene til butikken. Fremover forventer ledelsen vekst i salget per butikk, noe som bør lede til lavere OPEX%. Kostnader knyttet til konsernet, slik som markedsførings-, administrasjonskostnader vil også reduseres for hver krone inntektene øker.
Drifts- og nettomarginer
Driftsmargin (OM%). OM% vil være resultatet av GM% – OPEX%. OM% har vært stigende de siste årene, men de historiske marginene kan tyde på at en OM% på 13-15% kan være fornuftig på lang sikt.
Resultatmargin (NM%). NM% har opplevd en stigende trend de siste årene, noe som gir grunn for å tro at Kid også fremover kan levere høyere marginer. Til tross for at jeg også tror på høy NM% fremover, så er jeg skeptisk til å bruke NM% for de siste 4 kvartalene (TTM). Det kan være fornuftig å ha litt mer konservative forventninger. I verdsettelsen har jeg valgt å justere ned fremtidige marginer med 10 % (11.4% / (1 + 10 %) = 10.4%], noe som gjør at verdsettelsen tar utgangspunkt i at marginene fremover blir 10.4%, noe som er på høyde med marginene for 2016. Generelt er nok lavere marginforventninger det som vil kunne endre verdsettelsen av selskapet mest.
Det er verd å merke seg at OM% og NM% har kommet nærmere hverandre de siste årene. Hva er årsaken til dette? I hovedsak skyldes utviklingen endringer i kapitalstrukturen. Når DNB eide selskapet var det generelt høyere belånt, med tilsvarende høyere rentekostnader. I dag har selskapet begrenset med lån og rentekostnadene er relativt lave. Siden inkludering av finanskostnader og finansinntekten i stor grad er det som skiller NM% fra OM%, så er det helt naturlig at det i dag er mindre forskjell mellom disse.
Annonse