Inntekter
Kid har opplevd en årlig inntektsvekst på 8.7% siden Gjelsten overtok «butikken», noe som må karakteriseres som en sterk vekst. Ifølge selskapet så har Kid en markedsandel på 32% i sitt marked (Se side 8, Årsrapport 2016).
Forventninger.Hvor raskt vil omsetningen vokse fremover? Det er ikke realistisk å forvente at omsetningen vil vokse like raskt fremover, som den har gjort de siste årene. Hvorfor ikke? En god begrunnelse bør helst inneholde en diskusjon av hva som faktisk har vært kildene til omsetningsveksten de siste årene, men også hvorfor man ikke kan regne med like stort (relativt) bidrag fra disse kildene fremover. La oss se på hva som vil begrense den relative veksten:
- Lavere relativ vekst i antall butikker. Alt annet likt så er man avhengig av at man over tid klarer å øke antall butikker prosentvis like mye hvert år (altså samme relative økning). Det er ikke sannsynlig, og heller ikke noe ledelsen legger opp til. Ifølge årsrapporten for 2016 (side 36) så har man ambisjoner om å øke antall butikker med 3-5 årlig (altså en absolutt økning). Gitt at man (etterhvert) klarer å oppnå samme gjennomsnittsomsetning for de nye butikkene som for de etablerte, så kan man regne med en vekst på i overkant av 3% knyttet til nye butikker (5 nye butikker / 135 eksiterende = ca. 3.8%) de første årene, men denne prosentvis veksten vil være nedadgående (telleren (ny butikker) øker ikke, mens nevneren (antall butikker) øker).
- Økende kannibalisering. Kid har per i dag 135 i Norge, noe som må sies å være et relativt betydelig antall. Desto flere butikker man åpner, desto større sannsynlighet er det at nye butikker vil påvirke salget oss de nærmeste Kid butikkene. Kannibaliseringen vil alt annet likt begrense omsetningsveksten til butikkene.
- Høy markedsandel. Kid har en høy markedsandel, og desto høyere denne andelen er, desto mindre sannsynlig er det at man skal klare å vokse raskere enn «nordmenns etterspørsel etter tekstil- og interiørvarer».
- Lavere «Like-for-like» (LFL) vekst? LFL-vekst vil her si inntektsvekst knyttet til butikker som har vært i drift i minst 2 år (altså godt etablert). Ledelsen mener man kan oppnå en årlig LFL-vekst på 3-4% fremover. Fra 2015 til 2016 oppnådde man en LFL-vekst på 5.9%. Ledelsen sine forventninger virker å være realistiske. En vekst på 3-4% er høyere enn forventningene til BNP-vekst, men det er naturlig å tro at selskapet kan klare å vokse litt raskere enn BNP’en, særlig med tanke på ledelsen fokus på salg.
Les gjerne:Digitaliseringen inntar tekstil- og interiørbransjen
annonse
Hva kan bidra til å motvirke vektbegrensinger forbundet med at man blir større?
- Bredere tilbud. Et bredere tilbud gir økt potensial for salg, og kan tiltrekke seg nye kjøpere. Problemet er selvsagt at man med et bredere utvalg får flere posisjoner å forsvare og flere konkurrenter. Man kan også risikere at kundene blir usikker på hva Kid egentlig tilbyr. Bredere tilbud måte bety at man må øke størrelsen på butikkene, eller så må man fjerne deler av det eksisterende utvalget. I verste fall risikerer man å ende opp et tynt utvalg i flere markeder, noe som kan medføre at man mister eksisterende kunder som valgte Kid på grunn av et stort utvalg innenfor tekstil – og interiør. Jeg vil nok anbefale at Kid holder seg til sin nisje, og at man er svært forsiktig med å bevege seg utenfor denne.
- Vekst utenfor Norge. Etter hvert som kjeden blir større og større, så vil det være naturlig å vurdere ekspansjon inn i andre skandinaviske land. Nye geografiske markeder gir nye muligheter for vekst, men vil også koste mye de første årene. Det er ingen garanti for at man vil lykkes med en slik ekspansjon. Foreløpig er ikke geografisk ekspansjon noe selskapet vurderer, noe som sannsynligvis er bra.
- Økt salg på nett. Ledelsen håper at salget på nett vil representere 10% av omsetningen i løpet av noen år. Nettsalg kan nå nye kundegrupper, men vil også øke fleksibiliteten for eksisterende kunder (åpent 24/7). Det er grunn for å tro at nettbutikken vil «spise» litt av omsetningen til de fysiske butikkene, men nettoeffekten er utvilsomt positiv.
Hva tror jeg så om inntektsveksten fremover? Jeg mener et godt «Best-case» scenario er en inntektsvekst som ligger opp mot veksten de siste 4 årene (8.7%). Et godt «Worst-case» scenario kan være LFL-veksten som selskapet forventer (3-4%). Jeg vil vurdere det som mest sannsynlig at den årlige veksten vil være på rundt 6% fremover (neste 7-10 årene), men du kan selvsagt vurdere det annerledes.
Annonse