Prisingsmultipler: Sammenlignbare selskaper
Vi har ofte en utfordring med å finne prisingsmultipler til konkurrenten til selskapene vi analyserer, men for Bakka og oppdrettssektoren er utfordringen mye mindre, siden en stor del av selskapene er notert på Oslo Børs.
I første del av oversikten under viser vi prisingsmultiplene for noen av de viktigste lakseoppdretterne på Oslo Børs (Ja, noen mangler). Generelt så ser man at Bakka har relativt lave prisingsmultipler i forhold til konkurrentene, med unntak av P/S.
Den relativt høye P/S kan forklares med at selskapet leverer gode marginer, og er forventet å levere gode marginer fremover. Bakka kan generere et større resultat ut av en lavere omsetning. En konkurrent med lav lønnsomhet bør ha en relativt lav P/S.
I nedre del av oversikten analyserer vi hva prisingen til Bakka vil være om tallet under brøken (nevneren) var priset tilsvarende medianmultippelen eller den laveste/høyest multippelen. Utifra oversikten ser Bakka ut til å være rimelig i forhold til konkurrentene, i det minste om man kun vurderer multiplene.
*Eks. Utregning Høyeste(PE)=PE(12.19/7.39)*258. 258 er kursen «i dag».
Prisingsmultipler: Historiske multipler
Selv om et selskap er i konstant forandring, så kan det være fornuftig å se på prisingsmultiplene i et historisk perspektiv. Lav verdsettelse i et historisk perspektiv kan være en indikasjon på at det kan være fornuftig å kjøpe en aksje. Nedenfor har vi presentert utviklingen til tre viktige prismultipler.
Pris-, P/E (TTM), P/S-utvikling de siste årene
Pris måles på venstre akse, mens P/E og P/S måles på høyre akse. P/E (TTM) er basert på EPS for de siste fire kvartalene. Prisingsmultiplene reagerer raskere på endringer i resultatene enn det som er tilfellet for P/E som er basert på EPS for gitte regnskapsår.
Pris og P/B utvikling de siste årene
Pris måles på venstre akse, mens P/E og P/S måles på høyre akse.
Vi har ikke lagt opp til noen omfattende analyse av grafene, men det er tydelig at multiplene har falt med kursnedgangen man har sett de siste månedene. Prisingen virker å være attraktiv for en investor som er langsiktig.
Annonse:
Utbytte
Bakka har et mål om å betale ut et utbytte på sikt som tilsvarer 30-50% av EPS. De siste årene har selskapet betalt ut 48% av EPS, og man kan derfor ikke forvente at selskapet betaler ut en like stor andel fremover.
*2016: utbytte per aksje (DPS) på 8.70
** En skal være klar over at utbytte her er i DKK, slik at man bør være forsiktig når man sammenligner disse tallene med kursen i NOK
Oppsummering
Bakkafrost er et oppdrettsselskap som nyter godt av sin svært sterke posisjon på Færøyene, og er blant selskapene med de høyeste marginene.
Fremtiden til Bakkafrost ser lys ut. Befolkningsveksten som kommer fremover, vil kreve en stor økning i produksjonen av sjømat, noe som i stor grad vil måtte komme fra økt oppdrett. Bakkafrost har og vil gjøre store investeringer i ny produksjonskapasitet, noe som vil gjøre at de kan utnytte den økte etterspørselen man vil se fremover.
Prisingen til selskapet virker i dag å være lav, i det minste om man har et langsiktig perspektiv, og ikke fokuserer på de kortsiktige svingningene i prisene på laks og på midlertidige problemer knyttet til lus. Vi mener at aksjen kan ha en verdi på opp mot 400 kroner per aksje, mens analytikerne som følger selskaper opererer med en verdsettelse på 337. Både 400 og 337, gir en stor oppside fra dagens pris på 258.
____________________________________
Følg investing24H på Facebook og Twitter om du ønsker å bli varslet ved nye poster. Nyhetsbrevet kan du registrere deg HER
Advarsel. Investing24h.com fraskriver seg ansvar for tap som kan oppstå som følge av bruk analyser/informasjon publisert på denne siden.
Annonse: