Investing24H

Hvordan finne gode investeringskandidater? -Trinn 2

Dette er del 2 av serien: «Hvordan finne gode investeringskandidater?». Vi skal i denne delen se på hvordan man kan gjøre en kvalitativ aksjeanalyse, men hva er kvalitative analyse, og hvorfor bør man gjøre en slik analyse?

Kvalitativ aksjeanalyse er en type analyse hvor man gjør subjektive vurderinger basert på informasjon som ikke kan kvantifiseres, noe som skiller analysemetoden fra kvantitativ analyse. I en kvantitativ analyse fokuserer man på tall som man for eksempel finner i selskapets resultatregnskap eller balanse.

I en kvalitative analyse analyserer man for eksempel forretningsplanen, vurderer ledelsen, og vurderer om selskapet har et varig komparativt fortrinn. Dette er vurderinger/analyse hvor tall kommer til kort, men det er også en analyse som kan være svært lønnsom hvis den gjøres grundig. Kvalitativ analyse er ofte vel så krevende som den kvantitative, og bør derfor ikke undervurderes.

Det store spørsmålet er selvsagt hvordan man «baker» de kvalitative vurderingene inn i verdsettelsen? Svaret er at det dessverre ikke finnes noen eksakt svar på dette spørsmålet. Selv lar jeg for eksempel den kvalitative analysen påvirke mine kvantitative vurderinger av hvordan jeg tror inntektsveksten og marginene blir fremover. Inntekts- og marginforventningene vil i neste ledd påvirke verdsettelsen av selskapet.

Så hvordan går man frem når man skal gjøre en kvalitative analyse av et selskap? Igjen finnes det ikke noe fasitsvar, men vil under presentere noen punkter som det være hensiktsmessig å gå igjennom. Målet med punktene og analysen er å øke sannsynligheten for at du finner gode investeringskandidater, som du så kan analysere enda mer grundig. Igjen fokuserer vi på å eliminere antall aktuelle kandidater, å være tidseffektive, og øke sannsynligheten for at man gjør gode investeringer.

Annonse

Først vil vi i midlertidig se nærmere på hva man bør gjøre før man starter analysen. Vi gir også noen råd om hvilken rekkefølge du bør studere et selskapets rapporter:

  1. Hva gjør selskapet? (Selskapsbeskrivelsen) Gitt at du i utgangspunktet ikke vet hva som er virksomheten til selskapet, så vil første steg være å finne ut hvilken bransje selskapet er i, og hvilke produkter/tjenester selskapet tilbyr, eller vil tilby i fremtiden. Selskapets nettside kan ofte gi en rask beskrivelse av hva selskapet. Er du allerede skeptisk til selskapet etter at du har fått en viss oversikt over virksomheten, så anbefaler vi at du ser bort fra selskapet og prioriterer analyse av andre selskaper. Får du derimot et positivt inntrykk av selskapet, og mener at både selskapet og bransjen er interessant, så bør man absolutt analysere selskapet nærmere.
  1. Studer selskapets rapporter. Det er kanskje åpenbart. Det å lese/studere selskapets rapporter er avgjørende for å få en god forståelse av selskapet, men også avgjørende for å gi velbegrunnede estimater om den fremtidige utviklingen. En ting er å studerer rapporter, men hvilken rapport bør man studerer først? Det er selvsagt ikke noe riktig svar, men personlig foretrekker jeg å studere rapportene i følgende effektive rekkefølge:
  1. Investorpresentasjoner (Kapitalmarkedsdag (CMD)). Mange selskaper legger ofte ut investorpresentasjoner på nettsidene sine. Jeg mener at prestasjonene ofte kan gi et godt grunnlag for å forstå et selskap, men også hvilke forventninger ledelsen har rundt fremtiden. Presentasjonene er ment å hjelpe (potensielle) investorer med å forstå selskapet, men man bør alltid være forsiktig med å legge for mye vekt på ledelsen forventinger.
  1. Siste Kvartalsrapport. Den siste kvartalsrapporten gir en kortere, mer konkret, men også mer oppdatert informasjon om selskapet, enn det som ofte er tilfellet for årsrapportene. Når en studerer kvartalsrapporten før årsrapporten, så unngår man mye av «støyet» som man ofte finner i årsrapportene (for mye informasjon).
  1. Siste Årsrapport. Årsrapporten er definitivt det dokumentet som gir den beste beskrivelsen av et selskap. Rapportene er ofte svært omfattende (særlig for større selskaper), og vi anbefaler at man har studert den siste kvartalsrapporten før man går løs på årsrapporten, slik at man har en formening om hva man bør fokuserer mest på i årsrapporten.
  1. Andre Rapporter (eks. bransjerapporter). Enkelte større selskaper som Marine Harvest og Yara publiserer egne bransjerapporter, noe som har en høy verdi for investorer som er interessert i selskapet, men også for investorer som er interessert i andre selskaper i sektoren/bransjen. Rapportene gir en omfattende beskrivelse av selskapets bransje, og hva man tror vil være de fremtidige driverne.
  1. Historiske års- og kvartalsrapporter. Det skader ikke å se på flere rapporter. Ved å studere eldre rapporter kan man få en bedre forståelse av den historiske utviklingen til selskapet. Historiske rapporter vil også kunne avsløre i hvilken grad selskapet/ledelsen har levert i forhold til de historiske forventningene (de har skapt).
  1. Se på avgjørende nøkkeltall. Vi vil gå nærmere inn på hvordan man skal angripe historiske tall i neste artikkel, men det kan være greit å få en oversikt over en del nøkkeltall før man går videre med den kvalitative analysen. Ofte vil man relativt raskt kunne identifisere at et selskap er i en så dårlig posisjon at selskapet ikke vil være et aktuelt investeringscase. Når en ser på de historiske tallene, vil ofte kunne se trender. For eksempel kan nedadgående marginer over tid tyde på at konkurransen er økende, at selskapet er lite effektivt, eller at etterspørselen etter produktene er nedadgående. Personlig fortrekker jeg tydelige trender, og ikke tall som variere for mye over tid.  

Listen over er selvsagt ikke ment som noe fasit for hvordan man skal «angripe» et selskap. Man kan selvsagt selv velge hvilke fremgangsmåte man synes det er mest fornuftig å bruke. I neste del av denne artikkelen vil vi se nærmere på noen selskapsspesifikke faktorer man bør ha en formening om etter at man har jobbet seg igjennom noen rapporter.

Annonse

Noen selskapsspesifikke faktorer som man bør ha en formening om etter at man har jobbet seg gjennom rapportene

Forretningsmodellen. Hva gjør selskapet? Det er grunnleggende at en investor vet hva et selskap gjør før han investerer i selskapet. Hva et selskap gjør er nært knyttet til forretningsmodellen til selskapet. Ved å lese årsrapporten til selskapet bør du få en god formening om hva selskapet, ofte inneholder årsrapportene en egen seksjon som beskriver forretningsmodellen.

Noen virksomheter er det enkelt å forstå, mens andre er langt mer kompliserte. Konsumrelaterte selskaper er generelt enklere enn virksomheter knyttet til IT og farmasi. Man bør aldri investere i selskaper man ikke har en relativt brukbar formening om hva gjør. Ofte er det mest fornuftig å holde seg til selskaper innenfor sitt kompetanseområde, siden det er da man har en fordel over andre investorer. Besitter man en strek ekspertise om virksomheten/sektoren, vil man også forstå hva som vi være avgjørende den fremtidige utviklingen. Har man ingen eller lav ekspertise, vil man ofte oppleve noen negative overraskelser i fremtiden.

Komparativt fortrinn. Langsiktige suksessen til et selskap blir i stor grad bestemt av selskapets evne til å opprettholde et varig komparativ fortrinn. Coca Cola’s sitt sterke merkenavn og Microsoft sin dominerende posisjon innenfor operativsystemer til PCer bidrar til å skape en vollgrav («moat») rundt disse virksomhetene, noe som gjør at de over tid er i stand til å generere gode resultater og holde konkurrentene på avstand.

Høy ROIC (avkastning på den investert kapitalen) over tid relativt til konkurrentene, vil være et godt signal på at selskapet har et komparativt fortrinn. Selskaper som investerer mer i FoU enn konkurrentene, vil ofte klarer å skape og/eller opprettholde et komparativt fortrinn over tid.  Det er også avgjørende at selskapene fokuserer på vekst innenfor sitt kompetanseområdet.

Ledelsen. Dyktig ledelse er avgjørende for utviklingen til selskapet på sikt. Når det kommer til å vurdere ledelsen i et selskap, så har dessverre ikke mindre private investorer noen fordel over de profesjonelle – snarere tvert imot. Store investorer eller profesjonelle analytikere kan avtale private møter med ledelsen, og har dermed langt større mulighet til å vurdere ledelsen. Til Tross for at private investorer ikke har de samme muligheten som de profesjonelle, så kan man vurdere:

  • Eierskap. Eier ledelsen aksjer/opsjoner i selskapet? Ledelsen bør i størst mulig grad tjene på at man har en positiv aksjeutvikling. De bør være i samme båt som aksjonærene. Når ledelsen kjøper (selger) aksjer, så vil det kunne være et signal på at ledelsen tror på positiv (negativ) kursutvikling fremover.
  • Tillit. Med utgangspunkt i historiske rapporter, så kan man studere om ledelsen har levert i henhold til forventningene de har skapt. En ledelse som stort sett leverer som de sier, vil nytte god tillit fra investorene. Høy tillit vil være en indikasjon på at man kan stole på det ledelsen sier, men selvsagt ikke blindt.
  • Tid i stillingen/selskapet. Et selskap som har levert godt over tid, og som har ledere som i gjennomsnitt har vært lenge i stillingen/selskapet, vil være attraktivt. Stabil ledelse og gode resultater tyder på at ledelsen vet hva de gjør. En god toppledelse, hvor rekruttering til toppledelsen skjer internt kan være en god indikasjon på god sterk kompetanse og kultur i selskapet. Borregaard er et godt eksempel på et selskap som har levert gode resultater for aksjonærene, samtidig som selskapet har hatt en stabil ledelse.

Avslutningsvis

Punktene over er på ingen måte noe komplett liste, men gir et godt utgangspunkt for en kvalitative aksjeanalyse. Jeg anbefaler at man i det minste har en liste over noen hovedpunkter man går gjennom når man gjør den kvalitative analysen. Hovedpoenget er likevel at man gjør ordentlige kvalitative analyse av selskapene, og ikke kun gjør beslutninger på bakgrunn av magefølelser, selv om man selvsagt ikke skal underdrive verdien av slike følelser.

Når man har arbeidet seg igjennom noe rapporter, bør man etter hvert få en god forståelse av selskapet, og om du fortsatt vurderer selskapet til å være et godt investeringscase. Lander man på en konklusjon om at selskapet fortsatt er interessant, så bør man analysere selskapet videre

____________________________________

Følg investing24H på Facebook og Twitter om du ønsker å bli varslet ved nye poster. Nyhetsbrevet kan du registrere deg HER

Advarsel. Investing24h.com fraskriver seg ansvar for tap som kan oppstå som følge av bruk analyser/informasjon publisert på denne siden.

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */