Investing24H

«Hvordan finne gode investeringskandidater» – Trinn 1

I den første delen av denne serien gav vi en introduksjon til serien. Målet med serien er å presentere en tidseffektiv investeringsprosess, som forhåpentligvis kan gjøre deg i stand til å finne frem til gode investeringsmuligheter. Prosessen har flere trinn, og vi vil i denne posten presentere det første av disse trinnene. Målet med det første trinnet er en effektiv kvantitativ avgrensning av investeringsuniverset.

Hva går en kvantitativ avgrensing av investeringsuniverset ut på? Enkelt sagt går metoden ut på at man avgrenser investeringsuniverset basert på verdiene selskapene har for et eller flere nøkkeltall. Nøkkeltallene vil for eksempel kunne være relatert til ulike kategorier av nøkkeltall:

  • Lønnsomhet. Hva er selskapenes kapitalavkastning? Hvordan er selskapenes marginer?
  • Eks. Avkastning: ROE, ROA, ROIC
  • Eks. Marginer: Bruttomargin, Resultatmargin.
  • Finansiell styrke (risiko). Hvor solid er selskapene? Klarer selskapene å betjene gjelden? Hvordan er den finansielle fleksibiliteten?
  • Eks. Gjeldsandel, rentedekningsgrad.
  • Verdsettelse. Hvordan er prisingen til selskapene?
  • Eks. P/B, P/E, P/S
  • Eks. P/B, P/E, P/S

Det finnes ulike metoder som kan brukes til å begrense antall aktuelle kandidater. Man kan f.eks. bare ta med selskaper som har nøkkeltall som er….

  1. Innenfor en bestemt grense (Eks. P/E < 12). Dette er ofte det enkleste, gitt at man ikke har tilgang på mer avanserte verktøy. Kan gjøres manuelt.
  2. Relativt bra i forhold til resten av selskapene i investeringsuniverset (eller sektoren).

(Eks. Behold selskapene som har en P/E som er blant de 20% med lavest P/E på Oslo Børs)

  1. Relativt bra i forhold til hva de har vært i et historisk perspektiv.

(Eks. P/E for selskap X er i dag 10, men medianverdien de siste årene er 15.)

Annonse

Man kan selv velge hvilken av de tre overnevnte metodene man vil benytte seg av, og hvilken kategori av nøkkeltall man vil se på. På den ene siden er det selvsagt mulig å kun se på selskaper som har nøkkeltall som er innenfor gitte grenser, bra i forhold til andre selskapers, eller bra i et historisk perspektiv. Problemet er at antall kandidater reduseres raskt når kravene blir strengere og flere.

Min vurdering er at man bør bruke flere nøkkeltall til å vurdere selskapenes lønnsomhet, finansielle styrke eller verdsettelse. Et selskap kan f.eks. ha lav P/B, noe som isolert sett vil gjøre selskapet til et verdiselskap, men samtidig ha høy P/E, noe som isolert sett vil gjøre selskapet til et vekstselskap (høye P/X-verdier). Jeg mener at et selskap bør levere godt i gjennomsnitt i forhold til flere nøkkeltallene i en bestemt kategori, før man eventuelt kan vurdere om selskapet er lønnsomt, står sterk finansielt, eller har lav verdsettelse.

Det er min erfaring at det ofte er forholdsvis enkelt å finne selskaper som både ser ut til å være lønnsomme og ha god finansiell styrke, men at det er vanskelig å finne selskaper som i tillegg også har lav verdsettelse. Logikken bak dette er enkel: Gode selskaper med høy kvalitet er sjeldent billige. Klarer man likevel å finne gode selskaper som også er lavt priset, så bør man absolutt analysere disse videre.

Generelt vil det være vanskelig å finne selskaper som både er kvalitetsselskaper og lavt priset, og man bør derfor heller fokusere på noen få nøkkeltall. Målet bør alltid være å stå igjen med et håndterlig antall aksjer, som man kan analysere videre.

Mange er sikker interessert i å vite hvor man kan få en totaloversikt over selskapenes nøkkeltall. Svaret er at disse oversiktene/databasene i liten grad tilbys gratis. På Investing24h.com presenterer vi månedlige oversikter over selskapene som leverer «best» i forhold til en gruppe kriterier/nøkkeltall. Oversiktene kan brukes som utgangspunkt for investorer som ønsker å investere i henhold til en gitt type investeringsstrategi (f.eks. verdibasert eller kvalitetsbasert). Ønsker man å investere i verdiselskaper, så kan man ta utgangspunkt i selskapene i den månedlige artikkelen «De billigste aksjene i Norden i …».  

Forhåpentligvis klarer man å finne frem til gruppe aksjer (la oss si 20-30 aksjer), som tilfredsstiller dine kvantitative krav til selskapene. Den kvantitative utvalgsmetoden er effektiv og vil være fornuftig å gjøre i første del av analysen. Problemet med denne typen analyse er at man ofte sitte igjen med en del aksjer som man av ulike grunner ikke vil investere i. Vi anbefaler at man fjerner selskaper fra utvalget som man uansett ikke vil investere i, og hellet fokuserer på å analysere de resterende selskapene grundigere. Skulle man kjenne noen av selskapene spesielt godt, og ha et positivt bilde av disse, så bør man åpenbart fokusere først på å gjøre en grundig analyse av disse selskapene.

Avslutningsvis er det greit å påpeke noen problemer med den kvantitative metoden som er beskrevet over:

  • Vi vurderer historiske tall, og ikke fremtiden. Det er kanskje åpenbart, men likevel greit å påpeke. Selskapene som blir med videre fra Trinn 1 har levert godt historisk i forhold til en eller flere nøkkeltall, men det betyr ikke at det vil være tilfellet i fremtiden. Et selskap kan være lønnsomt og ha god finansiell styrke i dag, men det trenger ikke å være tilfellet i morgen. Det er avgjørende at man gjør videre analyser av selskapene, siden det kan gjøre en i stand til å si noe fornuftig om hva som vil skje fremover. Du bør i midlertidig tro at det større sannsynlighet for at selskaper som f.eks. er lønnsomme i dag, også vil ha større sannsynlighet for å gjøre det bra i fremtiden.
  • Vi går glipp av noen mulige vinnere. Igjen åpenbart. I det foregående punktet var vi inne på at selskapet som leverer bra nå, ikke nødvendigvis vil levere bra i fremtiden, men også det motsatt kan være tilfellet. Mange selskaper som i dag ser dårlig ut i forhold til noen få nøkkeltall, kan kunne bli vinnerne i fremtiden. En må alltid huske at «noen få» nøkkeltall aldri kan gi noe helhetlig bilde av et selskap, og hvilket potensial det har.

Oppsummering: Bruk kvantitative (nøkkeltall) basert på en utvalgsmetode til å avgrense investeringsuniverset. Fjern selskaper du uansett ikke ønsker å investere i. Har du selskaper som du ønsker å se nærmere på uavhengig om de oppfyller kriteriene du har satt i dette trinnet, så bør du åpenbart også se nærmere på disse selskapene.

____________________________________

Følg investing24H på Facebook og Twitter om du ønsker å bli varslet ved nye poster. Nyhetsbrevet kan du registrere deg HER

Advarsel. Investing24h.com fraskriver seg ansvar for tap som kan oppstå som følge av bruk analyser/informasjon publisert på denne siden.

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */