Verdsettelse (resultatbasert)
Vi vil i denne seksjonen bruke en svært enkel modell til å bestemme Ekornes sin verdsettelse. Modellen tar utgangspunkt i EPS for de siste 4 kvartalene, og legger til grunn at man i fremtiden vil ha to vekstfaser; En fase på noen år, og en evigvarende fase. Alle de fremtidige resultatene blir diskontert, slik at man sitter igjen med en verdsettelse per aksje.
Vekstfase 1: Tar utgangspunkt i drøftelsen fra tidligere, hvor vi la frem forventningene om en årlig vekst i EPS de neste 7 årene på rundt 5%. På den ene siden mener vi at 5% er realistisk med tanke på forventningene man har til vekst i Ekornes sin bransje. På den andre siden ønsker vi også å undersøke hvordan verdsettelsen forandrer seg med både høyere og lavere vekstrater enn 5%, siden det gjør at vi kan se hvordan verdien per aksje endrer seg med ulike vekstfaser.
Vekstfase 2:Vi legger her til grunn en uendelig årlig vekst på 3%, noe som er litt høyere enn hva man kan forvente at stigningen i årlig BNP blir. En vekst på 3% vil sannsynligvis underdrive Ekornes vekst en del av denne perioden, men på lang sikt er det urealistisk å tro at veksten for en møbelprodusent kan være veldig mye høyere enn veksten i BNP.
Diskonteringsrate: Vi må alltid ta hensyn til at fremtidige resultater er usikre. Betaen til Ekornes er 0.11 (E24, Børssider), noe som forteller oss at kursen til Ekornes i liten grad korrelerer med utviklingen i markedet, noe som videre ikke er veldig rart med tanke på den relativt lave omsetningen i aksjen. Lav beta er et argument for lav diskonteringsrate.
Selskapet har relativt lite gjeld, og bransjen selskapet operer i er ikke spesielt risikabel. Både lav gjeld og lav bransjerisiko er et argument for lav diskonteringsrate. På en annen side kan man argumentere for at den lave likviditeten i aksjen er et godt argument for å bruke en høyere diskonteringsrate.
Vi velger å la det være opp til hver enkelt aksjonær å komme frem til en diskonteringsrate som passer for dem selv. Hvilken avkastningskrav man setter til en investering er uansett noe man må vurdere selv, og det finnes derfor ikke noe fasitsvar. Vi mener en diskonteringsrate på 10% kan være rimelig, men i oversikten under viser vi både høyere og lavere satser enn dette.
Oppsummering av Inndata:
Verdsettelse (per aksje) ved ulike vekst- og diskonteringsrater
Oversikten over kan tyde på at det er en oppside i forhold til dagens kurs, gitt at våre forutsetninger holder. En årlig vekst på 5% de første 7 årene, kombinert med en diskonteringsrate på 10 %, gir en verdi på rundt 143 kroner per aksje. For at dagens prising skal kunne regnes som “riktig”, må Ekornes sin vekst sannsynligvis være lavere enn forventet vekst for industrien de neste årene.
Annonse
Pris- og multippelutvikling
Det har generelt vært relativt liten utvikling i kursen og prisingsmultiplene de siste årene. Vi vil ikke diskutere pris- og multippelutviklingen nærmere, men du kan studere den historiske utviklingen til disse nedenfor.
Prisutvikling
P/Bok og P/Salg
P/E
Kapitalstruktur
Kapitalstrukturen sier mye om risikoen i et selskap. Ekornes har så å si ikke langsiktig rentebærende gjeld, og virksomheten er for det meste finansiert ved hjelp av egenkapital. I Q3-2016 var egenkapitalandelen på 66.8% (mot 50.6% i Q3-2015), målet til styret er at andelen skal ligge på mellom 40-50%. Det er ikke usannsynlig at selskapet vil øke den langsiktige gjelden fremover, men det forutsetter nok at man tror at avkastningen på den investerte kapitalen vil holde seg på et tilstrekkelig høyt nivå.
Gjeld for hhv. Q3-2016 (høyre) og Q3-2015 (venstre)
Utbytte
Bransjen som Ekornes opererer i retter seg mot forbrukermarkedet, og er en bransje som må sies å være relativt stabil i forhold til mange andre bransjer. Stabile bransjer gir ofte stabile utbyttebetalere, og man kan derfor forvente at Ekornes vil være et selskap som kan gi god direkteavkastning. Det er også tilfellet. De siste årene har Ekornes betalt utbytte hvert år, selv om størrelsen på utbyttene riktignok har varier litt.
Styret har et ønske om å betale ut mellom 30-50% av resultatene i utbytte til aksjonærene hvert år, og styret er opptatt av å føre en stabil utbyttepolitikk, med gradvis økende utbytter.
Utbytter de siste årene
Oppsummering
Ekornes er et selskap som har fokusert på effektivisering de siste årene. Fremover vil fokuset i større grad være på innovasjon og salgsvekst. Vi tror at kjøpet av IMG gjør selskapet til en mer effektiv spiller i det globale markedet for kvalitetsmøbler. Ekornes er vanligvis ikke en type selskap hvor investorene kan forvente svært høy avkastning, men selskapet vil være en god investering om man er ute etter direkteavkastning. En enkel verdsettelsesmodell tyder på at selskapet i dag er undervurdert, noe som kan gi god kursavkastning fremover, men det forutsetter at selskapet klarer å opprettholde (helst øke) marginene, men også øke salget fremover.
Annonse