Investing24H

Analyse: Norwegian Air Shuttle (NAS) – klar for avgang?

Norwegian har siden børsnoteringen på Oslo Børs i 2003 opplevd en kraftig vekst i omsetningen, men også i aksjekursen. Utviklingen i aksjekursen har i midlertidig vært svak siden mai i fjor, og man kan lure på om man igjen står foran en periode med god avkastning?

Vi vil i denne artikkelen analysere NAS, og forsøke å vurdere om selskapet utgjør et godt investeringscase eller ikke. Flybransjen er en sektor preget av svært vanskelige konkurranseforhold, noe som ikke akkurat er veldig positivt for en investor som er ute etter god avkastning på kapitalen sin. Vi vil i denne analysen se litt nærmere på flybransjen, og eventuelle forteller og ulemper som NAS har i denne bransjen.

Etter at vi har fått en god generell oversikt over NAS, vil vi gi en effektiv kvantitativ vurdering av kvaliteten til NAS. De som har lest Investing24H sine analyser tidligere er allerede kjent med «våre venner» Piotroski, Sloan og Altman (det finnes egne artikler på disse i kunnskapsbasen). Vi mener at disse tre modellene til sammen kan gi en god indikasjon på risikoen og kvaliteten i et selskap.

I neste del av analysen vil vi se nærmere på veksten og forsøke å si noe om hvordan vi tror denne veksten blir i fremtiden. Det siste er selvsagt avgjørende for verdsettelsen til selskap. Vi vil også vurdere hvordan kostnadsutviklingen har vært, og hvordan vi tror de fremtidige marginene vil bli.

Videre vil vi vurdere hvor effektivt selskap bruker kapitalen sin, og om vi tror kapitalstrukturen er fornuftig. Det er avgjørende et selskap på sikt kan bruke eiendelene sine på en effektiv måte, og da særlig i en bransje hvor marginene er lave og konkurransen er hard.

I de siste delene av analysen vi vi se nærmere på verdsettelsen og vurdere sentimentet i aksjen.

Warren Buffett om flyselskaper 

«If a capitalist had been present at Kitty Hawk 
back in the early 1900s, he should have shot Orville Wright» 

"The airline industry has situation where have very, 
very, very low incremental cost per seat with enormous 
fixed costs. The temptation to sell that last seat at
a very low price is very high and sometimes it’s very 
hard to distinguish between that seat and the last seat. 
It’s labor-intensive and capital-intensive and largely 
commodity-type business. As Bill Miller points out, it’s 
been a death trap for business since Orville took off. If 
it ever gets down to one airline it will be a wonderful 
business and the question will be if having gotten down
 to relatively few through bankruptcy the question will
be whether it is a good business yet. 
I don’t know the answer but I’m skeptical."

Warren Buffett på Berkshire Hathaway sitt aksjonærmøte 
i 2013

Det skal sies at en av investeringsreglene til Buffett er nettopp å bryte reglene sine, og da er det kanskje ikke veldig overraskende at han kjøpte seg opp i flere store flyselskaper i slutten av 2016. Du kan se mer her:  http://www.marketwatch.com/story/warren-buffett-loves-four-airline-stocks-but-wall-street-prefers-this-one-2016-11-15

Mange av beregningene i analysen tar utgangspunkt i «dagens pris» (f. eks. prisingsmultiplene). En analyse blir dessverre ikke til på en dag, noe som gjør at «dagens pris» ikke vil være dagens pris. Vi har valgt å sette dagens pris P(0) = 275, som var sluttkursen fredag 20.01.2017. (Endringen i prisen har vært minimal siden det)

Analytikeren har verken aksjer i NAS, eller har planer om å kjøpe aksje i NAS den nærmeste tiden.

Vi anbefaler alle til å bruke analysen med stor forsiktighet. Investing24H tar ikke noe ansvar for eventuelle tap som måtte oppstå som følge av bruk av informasjon fra denne analysen. Generelt er analysen ment å gi leserne/Investorene et grunnlag for å gjøre egne vurderinger og analyser, før man eventuelt tar en investeringsbeslutning.

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */