Investing24H

Analyse: Norwegian Air Shuttle (NAS) – klar for avgang?

Sentiment/ Momentum

I de foregående seksjonene har vi tatt for oss kvaliteten og verdsettelsen til NAS, men man vil som regel også vurdere sentimentet rundt en aksje. En aksje med høy kvalitet og lav verdsettelse vil i utgangspunktet være et godt kjøp, men det kan ofte være frustrerende (og kostbart) hvis en må vente lang tid før aksjen begynner å stige. Dette kan ofte være tilfellet hvis det tar lang tid før resten av markedet oppfatter den «riktige» verdien til aksjen.

Man kan gjøre flere undersøkelser for å unngå å kjøpe «døde aksjer», man kan f.eks. vurdere om aksjen har moment i kursutviklingen (positiv prisindeks for flere perioder), om det har kommet positive nyheter i den siste tiden, hvor avhengig insiderne (lederne) er av kursutviklingen, og hvem som er eierne i selskapet. Vi vil i det følgende vurdere noen av disse tingene.

Pris- og multippelutvikling

I denne seksjonen vil man se nærmere på prisutviklingen, og sammenligne denne med utviklingen i noen viktige prisingsmultipler. Prismultiplene vi ser på er P/S, P/B og P/E, dvs. noen av de vanligste.

Langsiktige Kursutviklingen

Den langsiktige kursutviklingen siden børsnoteringen i 2003 er uten tvil positiv, men aksjen har ikke opplevd en stabilt stigende trend. Historien er preget av mange opp- og nedturer. De to siste årene har kursen stort sett beveget seg mellom 250 og 350. Ser man på oversikten over den kortsiktige prisutviklingen, så ser man tydelig at aksjen har opplevd en nedtur siden i sommer. Spørsmålet er om man igjen står ovenfor en opptur, eller vil nedturen fortsette?

P/E – utviklingen

P/E er pris delt på inntjeningen (resultatet) per aksje, og fortelle oss noe om hvor mye vi betaler for hver krone i resultat. I utgangspunktet vil man ønske å betale minst mulig for fremtidige resultater. Problemet med P/E er at den krever at man har positive resultater, ellers vil man ikke kunne beregne den (negativ P/E har liten verdi). I NAS sitt tilfellet har man opplevd negative resultater i perioden, noe som vil føre til mange brudd i P/E-kurven. Det er vanskelig å si noe klart rundt utviklingen i P/E, utover at det er tydelig at man har med et vekstselskap å gjøre (høy eller negativ P/E)

P/S står for pris delt på salgsinntektene per aksje. Kurven over forteller oss at NAS er et selskap som er lavt priset i forhold til salgsinntektene, noe som også er vanlig i bransjen forøvrig (se f.eks. på SAS). Lav P/S tyder på lave marginer.

P/S-verdien i dag er omtrent på snittet for de siste årene, og man må betale rundt 40 øre per krone i salg. P/S kan være en nyttig multippel å bruke på vekstselskaper, siden disse selskapene ofte har problemer å levere positive resultater (vanskelig å bruke P/E), samtidig som de (bør) ha økende salgsinntekter.

For vekstselskaper kan man se på stabiliteten til P/S. En relativt stabil P/S kan tyde på salgsveksten blir kompensert med økende kurs. En synkende P/S tyder på at kursutviklingen ikke holder følge med omsetningsveksten, noe som kan være en indikasjon på underprising, men også at selskapet ikke makter å oppholde de sammen marginene som tidligere (gjør de samme salgsinntektene mindre verdifulle)

For NAS er P/S relativt lav i et historisk perspektiv, og sammen med en forventning om økende salgsinntekter i fremtiden (fortsatt mange fly i bestilling) vil man kanskje forvente en reprising i markedet denne nærmeste tiden.

P/B viser prisen i forhold til de bokførte verdiene i selskapet. Den store variasjonen i P/B skyldes først og fremst at aksjekursen er volatil, mens B er relativt stabil over tid.

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */