Historie – en veksthistorie
Vi vil nå veldig kort se på NAS sin historiske utvikling, siden vi regner med at NAS er relativt godt kjent for de fleste av leserne.
NAS ble grunnlagt i 1993, og var i starten et selskap som stort sett opererte på Vestlandet i samarbeid med Braathens SAFE. I 2002 ble Braathens kjøpt opp av SAS, noe som gjorde at samarbeidet ble avsluttet, og NAS etablerte sin første innenriksrute (tidligere kun regionalt). I 2003 ble selskapet børsnoterte og i 2004 fikk selskapet sin første rute i Skandinavia.
I 2007 kjøpte NAS FlyNordic fra Finnair, noe som gjorde NAS til en betydelig sterkere aktør i Skandinavia og Europa. Samme år gjorde også NAS en gigantbestilling på fly i skandinavisk sammenheng. Bestillingen var på hele 42 fly, noe som senere skulle overgås. 2007 var året for de store begivenhetene, siden det også var året da fordelsprogrammet Norwegian Reward ble opprettet sammen med Bank Norwegian. Banken representerer i dag en stor del av NAS sin markedsverdi.
Flybestillingen gjorde at selskapet kunne utvide rutetilbudet, noe som blant annet gjorde at det kom 39 flyruter i Danmark de neste årene, i tillegg til flere ruter fra de andre skandinaviske landene.
Kjos syntes Skandinavia og Europa var «artig», men folk vil vel fly lengre enn det? I 2011 startet NAS sin satsing på langdistanse med en bestilling på 3 Dreamlinere. Året etter fant man ut at det ikke blir noe ordentlig satsing med 3 fly, og man valgte derfor å bestille 200 nye fly, noe som gjorde det til en av tidenes største flybestillinger.
I årene etter 2011 har selskapet fortsatt sin satsing på langdistanse, tillegg til at de har begynt innenlandsflyvninger i flere andre europeiske land (snart kanskje også Argentina?)
Liten oversikt fra Norwegian.no
- Rundt 30 millioner passasjerer vil ha flydd med oss i 2016
- Vi har rundt 6000 ansatte og over 450 ruter til 150 reisemål i Europa, Nord-Afrika, Midtøsten, Thailand, Karibia og USA
- Flåten vår består av rundt 120 fly, i tillegg har vi mer enn 260 fly i bestilling
- Vi kan tilby lave priser takket være våre drivstoffbesparende fly
- Vi har en av de yngste flåtene i verden med en gjennomsnittsalder på bare 3,6 år
Strategi og forretningsmodell
Visjonen til NAS er at «Alle skal ha råd til å fly». Skal flest mulig ha råd til å fly må prisene være lave, og det er svært vanskelig å være billig i denne bransjen om man ikke driver stort. Norwegian sin strategi er å bli et ledende globalt lavprisflyselskap innen både lang -og kortdistanse, samtidig som de ønsker å levere høy kvalitet og ha lave priser.
Enhetskostnadene for et utvalg flyselskaper
Diagrammet sier mye om strategien til NAS – billige, men helst ikke så billig at man må operere med mange ulike gebyrer som kan gjøre passasjerene irriterte. Man vil helst fremstå som Premium-selskapet blant lavprisselskapene, noe som gjør at man har et marked utover de som er veldig prisbevisste.
Norwegians forretningsmodell vil ofte bli klassifisert som en lavkostmodell hvor målet er å levere enkle og billige reiser, men er det helt riktig? Lavkostselskaper har fokus på effektivitet i alle ledd for å utnytte stordriftsfordelene. NAS sin modell er relativt sammenfallende med lavkostselskapenes modell, men NAS har i mindre grad valgt å ta i bruk den mest ekstreme formen for kostnadskutting. Målet til NAS er sannsynlig å fremstå som et billig flyselskap, men de ønsker samtidig å ha en kvalitet, noe som videre gjør at mennesker som vanligvis ikke ville valgt fly med de billigste lavkostselskapene vi kunne velge å fly med NAS. Strategien til NAS gjør det enklere å ekspandere i nye markeder, siden markedet vil være større enn om de var et rent lavkostselskap. Større markedspotensial gjør også at man kan øke stordriftsfordelene, noe som alt annet likt kan gi enda lavere kostnader.
Annonse: