Sentiment/ Momentum
I de foregående seksjonene har vi tatt for oss kvaliteten og verdsettelsen til Nordic, men man vil som regel også ta en vurdering av sentimentet rundt en aksje. En aksje med høy kvalitet og lav verdsettelse vil i utgangspunktet være et godt kjøp, men det kan ofte være frustrerende (og kostbart) hvis en må vente lang tid før aksjen begynner å stige. Dette kan ofte være tilfellet hvis det tar lang tid før resten av markedet oppfatter den «riktige» verdien til aksjen.
Man kan gjøre flere undersøkelser for å unngå å kjøpe «døde aksjer», man kan f.eks. vurdere om aksjen har moment i kursutviklingen (positiv prisindeks for flere perioder), om det har kommet positive nyheter i den siste tiden, hvor avhengig insiderne (lederne) er av kursutviklingen, og hvem som er eierne i selskapet. Vi vil i det følgende vurdere noen av disse tingene.
Pris- og multippelutvikling
I denne seksjonen vil man se nærmere på prisutviklingen, og sammenligne denne med utviklingen i noen viktige prisingsmultipler. Prismultiplene vi ser på er P/S, P/B og P/E, dvs. noen av de vanligste.
Prisutviklingen de siste fire årene
Kursen til Nordic var på topp i midten av 2015 (i overkant av 60), siden har kursen vært i en langsiktig fallende trend. Vi fokuserer ikke på det tekniske, men det finnes en mulig støtte i prisen i området rundt 30.
Annonse:
Utviklingen i P/B og P/S de siste fire årene
Utviklingen i P/E og kurs de siste fire årene. P/S (Salg) blir målt på venstreaksen, mens P/B måles på høyreaksen.
Vanligvis er det kursutviklingen som står for endringen prisingsmultiplene. I Nordic sitt tilfelle vil normalt bokførte verdier (B) være relativt stabile (liten andel av den totale markedsverdien), mens salgsveksten (altså endring i S) selvsagt vil være høy for et vekstselskap. Man vil normalt se et kraftige fall i P/S for vekstselskap (her vekst i salg) med fallende kurser. For selskaper som fra tid til annen opplever negative resultater, vil ofte P/S og P/B være blant de mest egnete prisingsmultiplene, siden nevneren ikke kan bli negative og ofte er mer stabile enn det som er tilfellet for multipler basert på selskapenes resultater. Negative resultater vil føre til P/E lik 0, altså vil man få en knekk i den historiske P/E-kurven.
Prisen måles på venstre akse, mens P/E (TTM = siste fire kvartalene) måles på høyreaksen.
Innsidere
Kilde: Investorsidene til Nordic.
Eierskapet i Nordic er relativt diversifisert. Det finnes ingen veldig dominerende eier, og de 20 største aksjonærene kontrollerer «kun» 54% av aksjene.
Vi ser at selskapet selv eier rundt 1% av aksjene, hvorfor eier selskapet aksjer i eget selskapet? For det første har Nordic et relativt godt utbygd system for kompensasjon gjennom opsjoner/aksjer, noe som gjør at det er naturlig at selskapet eier aksjer i selskapet. For det andre driver selskapet relativt aktivt tilbakekjøp av aksjer (kanskje mener de at kursen er for lav?), noe som gjør at til tider vil ha aksjer i eget selskap før disse aksjene eventuelt slettes. Sletting av aksjer vil være positivt for de gjenværende aksjonærene, siden man nå får en større andel i selskapet for det samme antallet aksjer (aksjene blir alt annet likt mer verdifulle)
Annonse:
Insidere og Kompensasjon
Kilde: Årsrapport 2015
Generelt bør man som investor ønske at kompensasjonene til ledelsene i et selskap i størst mulig grad er avhengig av den langsiktige utviklingen til aksjekursen. I Nordic er lettelsen i stor grad i samme båt som aksjonærene. De aller fleste i ledelsen eier aksjer i selskapet, samtidig som de er avhengig av langsiktig kursoppgang for at de tildelte opsjonene skal ha en verdi. Etter vår mening virker belønningssystemet til Nordic å være godt i samsvar med aksjonærenes interesser (ledelsen er i stor grad også avhengig av kursoppgang)
Konklusjon
Nordic står ovenfor noen spennende tid. Selskapet har investert stort i FoU kapasitet og tar årlig et stort antall nye patenter, og selskapet er generelt høy vektet mot en fremtid stadig flere enheter er koblet trådløst til Internett og til andre enheter. Fremtiden som selskapet tegner opp virker sannsynlig. Spørsmålet er selvsagt hvor stor veksten blir, og når den store veksten kommer? Fra et verdsettelsesperspektiv vil man ønske å se denne veksten så tidlig som mulig (vekst i nær fremtid har høyere verdi). Vi tror en verdsettelse rundt 50 vil være et relativt konservativt estimat, men for et vekstselskap i en vekstindustri vil selvsagt utsalgene være store ved endrede forutsetninger. Det er også gode mulighet for at selskapet blir kjøpt opp med tanke på at selskapet er en sentral aktør med sterk kompetanse. Et stort multinasjonal selskap som ønsker å skaffe seg kompetanse knyttet til megatrenden IoT vil se på Nordic som en meget aktuell oppkjøpskandidat.
Annonse: