Investing24H

Bakkafrost (BAKKA) – Billig laks?

Analyse i flere deler. Bruk sidetallene under teksten til å navigere mellom sidene.

Lakseaksjene har opplevd nedadgående kurser den siste tiden, men kan nå se ut til å stå ovenfor bedre tider igjen. I artikkelen «Prisingen til oppdrettsselskapene – For Lav?» som vi publiserte for noen uker siden, så vi på prisingen til lakseaksjene, og argumenterte for at prisene virket å være for lav. Bakkafrost var tilsynelatende et av de billigste selskapene. Selskapets prising, høye marginer, og fornuftige kapitalstruktur, kunne gjøre Bakka til et interessant investeringscase.

Hovedmålet med denne analysen av Bakka er å besvare spørsmålet: Hva er en fornuftig verdsettelse av Bakka-aksjen? For å besvare spørsmålet vil vi først analysere selskapet og historiske resultater nøye. Videre vil vi se nærmere på hva som kan drive utvikling fremover. Vi vil deretter argumentere nøye for hvordan vi tror at markedsveksten, inntektsveksten og marginene vil være i årene fremover – blir de lavere eller høyere?

Utviklingen i inntektene og marginene gir grunnlag for å si noe som resultatveksten fremover, noe som videre gir grunnlag for verdsettelsen av Bakka-aksjen.

Fokuset i denne analysen vil være på verdsettelsen, og på å estimere den fremtidige utvikling i marginer, inntekter, og resultater, som gir grunnlaget for verdsettelsen.  ‘

I hele analysen forutsetter vi at «dagens kurs» er 258.

Om selskapet

Vi har ikke prioritert å gi en omfattende presentasjon av virksomheten, men viser til den siste kapitalmarkedsdagen, selskapet sine nettsider, og den siste årsrapporten. Disse kildene gir en oversiktlig fremstilling av selskapet.  Vi velger som sagt å legge det meste av tiden ned i analysedelen.

Svært sterk posisjon på Færøyene

Utklipp: CMD 2016. https://dsrqhvon5mja8.cloudfront.net/media/1542/bakkafrost-presentation-cmd-7-june-2016.pdf

Organisering

Utklipp: CMD 2016

Annonse:

Historiske resultater (vekst, marginer, gjeldssituasjon)

Tallene i denne seksjonen er i stort sett i NOK (altså ikke i DKK), slik at tallene enkelt kan sammenlignes med aksjekursen på Oslo Børs. Tallene i utklippene fra selskapets rapporter er i DKK. Se selskapet sine rapporter om du ønsker flere tall i DKK.

Lakseoppdretterne har levert svært gode resultater over flere år, og Bakka er ikke noe unntak. Veksten i resultatene skyldes både vekst i volumene, men også økte laksepriser. Man har altså fått i både pose og sekk.

Gjennomsnittsveksten til omsetningen har vært på utrolige 31.8% de siste 10 årene. Utifra oversikten under ser man at gjennomsnittsveksten til omsetningen synker desto kortere periode man ser på (5ÅR: 23.1%, 3ÅR: 11.5%, 1ÅR: 7.5%), men det i seg selv er ikke veldig rart. Et større selskap vil nødvendigvis etter hvert få stadig større problemer med å opprettholde den samme relative veksten, og det er naturlig at veksten etter hvert vil nærme seg veksten til markedet. For større selskaper er det fornuftig å forvente at veksten fremover vil være nærme seg veksten til markedet.

Ser man på marginene/resultatene, så ser man at disse har økt raskere enn omsetningen, noe som kan forklares med en sterk prisutvikling for laks og en begrenset kostnadsutvikling. Mange av lakseprodusentene (inkludert Bakka) har valgt å ekspandere vertikalt (f.eks. fôrproduksjon), noe som har bidratt til å begrense kostnadsutviklingen. Vertikal integrasjon bidrar til at man får bedre kontroll på verdikjeden, og blir mindre avhengig av eksterne leverandører.

Oversikten under viser en oversikt over historiske marginer. De årlige marginene kan variere mye, noe som blant annet skyldes justeringer i verdien til biomassen og endringer lakseprisene. For et selskap som Bakka, som er i en bransje med en syklisk utvikling, er det naturlig å ta utgangspunkt medianen til marginene (evt. gjennomsnittet). Under ser man at medianen til bruttofortjenesten (GM%) har vært svært stabil over tid, mens man ser litt mer variasjon i driftsmarginen og nettomarginen.

Vi mener at det kan være fornuftig å si at selskapet har hatt en bruttofortjeneste på rundt 2/3, en driftsmargin på rundt 1/3, og en nettomargin på rundt ¼.  

Finansiering

Bakka har generelt lite gjeld, og vi velger derfor å bruke liten tid på å diskutere kapitalstrukturen til selskapet. Vi tror selskapet er godt stilt for en produksjonsvekst på rundt 30% frem mot 2020, en vekst som selvsagt vil kreve investeringer i produksjonskapasitet.

Nedenfor har vi presentert noen utklipp som gir en god beskrivelse av hvordan selskapet er finansiert

Utklipp: Q4-rapport (2016). Selskapet har lite gjeld.

Utklipp: Q4-Rapport (2016).

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */