Dette er andre bolk av analysen av XXL. Første bolk ble publisert i går (25.06) . Fokuset i denne bolken er estimering av fremtidig inntekt, margin og resultatutvikling. Estimatene brukes senere i en enkel verdsettelse av XXL.
XXL sine historiske resultater
I denne delen gir vi en kort presentasjon av XXL sin historiske finansielle utvikling. Hovedfokuset vil være på enkelte nøkkeltall, og det blir gjort et forsøk på å forklare utviklingen.
Oversikten under stammer fra XXL sine nettsider, og viser en god, men forholdsvis grov fremstilling av selskapet sin utvikling siden 2011. Første etablering i Sverige ble som nevnt gjort i 2010, noe som gjør at oversikten kan si noe om hvordan veksten har påvirket lønnsomheten til selskapet.
Inntektsvekst
Ut i fra oversikten over, så er det tydelig at XXL har klart å oppnå en imponerende årlig inntektsvekst i perioden. Fra 2011 til 2016 lå den årlige inntektsveksten på mellom 20% og 30%. Veksten skyldes hovedsakelig at man har utnyttet det stor markedspotensialet i Sverige og Finland – to markeder som tross alt bør være relativt like det norske.
I 2017 så man at den relative veksten falt kraftig, noe som nok skyldes at det nordiske markedet allerede er godt utbygd, samtidig som man ikke har hatt nye markeder som har kunnet ta over. Generelt vil ikke en årlig vekst på over 20% kunne opprettholdes over lang tid, og det er heller ikke sannsynlig at man vil vokse så fort i fremtiden.
Nøkkeltall for de siste årene
Kilde. http://www.xxlasa.com/corporate/about/our-business/
Marginer
Rask vekst vil ofte ha en negativ effekt på marginene, men for butikkjeder vil man ofte ikke se at den negative utviklingen vil være like gjeldende, særlig om konseptet lett kan rulles ut. Det at butikkjeder ser en mindre negativ marginutvikling, skyldes i stor grad at stordriftsfordelene ofte kan kompensere en del for at man etter hvert må etablere butikker på mindre gunstige steder.
For XXL sin del ser vi at marginene har holdt seg relativt bra. Bruttomarginene ligger i hele perioden rundt 40%. Bruttomarginene vil for XXL sin del i stor grad være et utrykk for hvordan forhandlingsposisjonen har utviklet seg. Det er grunn for å tro at man i løpet av perioden har kunnet oppnådd bedre innkjøpspriser, men samtidig er det grunn for å tro at også konkurransen mellom aktørene har blitt hardere. I forhold til XXL, så er det igjen verd å nevne at konkurransen i det svenske markedet er/var hardere enn i det norske, og siden det svenske markedet i dag utgjør en langt større andel av omsetningen enn det som var tilfellet i 2011, så er det også naturlig at marginene har svekket seg.
Når det gjelder EBIT- og EBITDA-marginene, så har også disse opplevd en svekkelse. Mye av det samme kan nevnes her som i diskusjonen av bruttomarginene, men et par ting til kan legges til. For det første er det naturlig at etterhvert som en kjede vokser, så vil en kortere avstand mellom varehusene alt annet likt – redusere omsetningen pr. varehus. Man vil ønske å etablere de mest lønnsomme varehusene først. Siden det er naturlig at nyetableringer vil være mindre lønnsomme, så er det også naturlig at man etterhvert vil se fallende EBIT- og EBITDA-marginer. Det store spørsmålet er hvor mye marginene vil svekkes i et langsiktig perspektiv?