Investing24H

Swedol: Bud på (bare) 32 SEK/aksje?

Sist sommer så vi nærmere det svenske selskapet Swedol som selger verktøy og arbeidstøy med et hovedfokus på det profesjonelle markedet. Analysen som ble gjort tydet på at Swedol både hadde gode fremtidige vekstmuligheter og muligheter for å forbedre marginene. Verdsettelsen av selskapet tydet på at selskapet var undervurdert i forhold til de identifiserte mulighetene. Siden analysen fra sommeren 2017 ble laget, og frem til i dag, så har kursen steget fra 27.50 til rundt 32 SEK/aksje.

14.mars kjøpte Nordstjernan Zelda sine Swedol-aksjer, noe som gjør at Nordstjernan nå kontrollerer 48.8% av aksjene og 57.2% av stemmene. Kjøpet utløste tilbudsplikt på de resterende aksjene i Swedol. 16.april tilbød Nordstjernan de resterende aksjonærene 32 SEK/aksje, noe som omtrent var på høyde med kursen på tidspunktet.

Hovedfokuset i denne analysen er å vurdere om 32 SEK per aksje er et godt tilbud, eller om det er et «skambud». Akseptperioden for tilbudet er satt fra 18 april og 16 mai 2018.

Det vil ikke i denne analysen bli presentert noen grundig analyse av Swedol. Er du likevel ute etter en forholdsvis grundig analyse av selskapet, så kan vi vise til analysen fra i fjor. I fjor kom vi frem til at en verdsette på i overkant av 40 SEK/aksje kunne være fornuftig for Swedol, spørsmålet er om det har dukket opp ting i etterkant av verdsettelsen som kan tyde på at verdsettelsen har blitt vesentlig endret? Gitt at de fremtidige forventningene omtrent er uendret, så vil definitivt 32 SEK/aksje være en for lav pris.

Med tanke på at Nordstjernan har tilbudt 32 SEK/aksje, så kan det være fornuftig å se på mulige scenarier som faktisk kan tale for at 32 SEK er en fornuftig pris. Hvor realistisk er disse scenarioene?  

Utviklingen den siste tiden, og mulig fremtidig utvikling

Utviklingen de par siste årene har i stor grad vært preget av Swedol sitt kjøp av Grolls-kjeden tilbake i 2016. Kjøpet av Grolls har ikke uventet gitt en kraftig inntektsvekst. Litt mer overraskende er det at man også har klart å forbedre marginene. Ofte vil man forvente en midlertidig marginsvekkelse som følge av en omorganisering.

Ser man på selve driften, så er det fortsatt mye som kan gjøres for nyttiggjøre seg synergiene som det betydelige større selskapet gir (mer om det i neste del). Foreløpig er den mest synlige gevinsten at man kan selge Grolls-produkter (arbeidsklær/sikkerhetsutstyr) i Swedol-butikkene, noe som selvsagt gir grunnlag for et mersalg.

Nøkkeltall (siste fem år)

Kilde. Årsrapport 2017.

I de neste delene vil vi se nærmere på utviklingen i inntektene og marginene den siste tiden, men vi vil også diskutere hva som kan påvirke den fremtidige utviklingen. Målet med diskusjonen er å ha grunnlag for å vurdere den fremtidige resultatutviklingen, hvor resultatet som kjent er produktet av resultatmarginen og inntektene. Hvor stort er det fremtidige resultatpotensialet? La oss begynne med å se på inntektene.

Følg Investing24H

/* ]]> */