Den svenske byggevarekjeden Byggmax har hatt en voldsom suksess i det nordiske markedet de siste årene. Byggmax har klart å oppnå omsetningsvekst på over 11% årlig de siste 6 årene, og det i et marked med relativt lav vekst. Normalt går aggressiv vekst på bekostning av marginene, men Byggmax har fortsatt de beste marginene i bransjen, selv om marginene riktignok har opplevd en fallende trend de siste årene.
Man skulle muligens tro at et selskap som befinner seg i en bransje preget av relativt lav risiko, som leverer høy vekst og gode marginer, vil være priset høyt? Faktum er at PE er på rundt 11, noe som ikke kan klassifiseres som spesielt høyt.
Med forhåpninger om fortsatt gode marginer og vekst, tilsynelatende lav verdsettelse vil Byggmax åpenbart være et selskap som det kan fornuftig å analysere litt grundigere.
Analysen er flere deler. Bruk tallene nederst på siden til å navigere mellom delene.
Om Byggmax
I første del av analysen er det naturlig å bli «kjent» med Byggmax. I denne delen vil vi se nærmere på selskapet sine segmenter, konsepter og målsetninger fremover. Delen bygger hovedsakelig på «About Byggmax»-siden på selskapet sine nettsider. Det kan også nevnes at delen er ikke er spesielt talltung.
Byggmax Gruppen består av Byggmax, Buildor og Skånska Byggvaror. I 2016 hadde gruppen et salg på rundt SEK 5.2 Mrd. og veksten er forventet å være høy også fremover. Den første Byggmax-butikken åpnet dørene i 1993, og 17 år senere ble aksjen notert på Stockholm-børsen. Buildor ble kjøpt i november 2015, mens Skånska Byggvaror ble kjøpt i starten av 2016. Kjøpene forklarer mye av veksten man har sett de det siste årene. Gruppen har hatt et generelt fokus på å være prisledende i markedene den har virksomhet. Man kan i dag finne varehus i Norge, Sverige og Finland.
Byggmax Gruppen = Tre virksomheter/konsepter
I denne delen ser vi litt nærmere på de tre ulike virksomhetene som gruppen består av. Fremstilling vil på ingen måter være uttømmende siden leserne relativt greit på egenhånd kan tilegne seg denne grunnleggende informasjon. La oss likevel gi en kort introduksjon til de ulike virksomhetene, med et særlig fokus på Byggmax-kjeden som tross alt står for det meste av omsetningen.
Før man går gjennom virksomhetene så kan det være greit å se på noen av fellestrekkene:
«Gjør det selv» -markedet (DIY-markedet). Kort sagt retter alle virksomhetene seg mot «Gjør-det-selv» -markedet i Norden, men de har fokus på ulike kategorier, noe som er fornuftig, siden det gir bedre grunnlag for å opparbeide seg et komparativt fortrinn.
Lavpris-posisjon. Alle virksomhetene fokuserer på pris. Undersøkelser tyder på at pris er den viktigste faktoren når man skal velge butikk i dette markedet.
Fokus på nett. Alle virksomhetene har et visst fokus på nettsalg, siden en nettsalgsatsing passer godt sammen med fysiske lavprisbutikker med lavt utvalg. Nettbutikker muliggjør levering av et langt større utvalg til kundene fra et sentralt lager eller direkte fra leverandørene. Nettfokuset er foreløpig forskjellig, hvor Byggmax-kjeden tross alt har det mest av omsetningen sin fra fysiske butikker, mens Bulidor er en ren nettbutikk. Skånska er i en mellomstilling.
De ulike virksomhetene og forskjellene mellom dem
Illustrasjon under gir en svært god fremstilling av forskjeller og likheter mellom de ulike virksomhetene, og jeg vil derfor bare helt kort gå gjennom disse.
.
Utklipp fra CMD-Presentasjon for Q3-17
Byggmax-kjeden. Står for de meste av omsetning, og er den opprinnelige virksomheten. Kjeden er naturlig nok hovedfokuset i denne analysen. Fokuset til kjeden er på byggematerialer av høy kvalitet til lav pris. For å oppnå lave priser har de fysiske butikkene relativt lite vareutvalg, og lav bemanning. Marginene er gode for denne virksomheten, og man har generelt lave faste driftskostnader. Utfordringen med lavt utvalgt blir forsøkt kompensert for ved at kundene har tilgang til et langt større utvalg gjennom direkte levering, men også gjennom nettsidene.
Skånska Byggvaror. Skånska har et litt mer grønnere fokus, og med et særlig fokus på drivhus. I motsetning til Byggmax som stort sett selger varer, så selger Skanska prosjekter. Skånska har et fokus fornuftig pris og god service, og kostnadsfokuset virker derfor ikke å være like høyt som for Byggmax. Det kan også nevnes at Skånska legger mer vekt på nettsalg, men Skånska har også ulike showrooms rundt om i Norden. Satsingen fremover er i stor grad knyttet til flere fysiske showrooms/varehus.
Det virker åpenbart at Byggmax og Skånska kan utfylle hverandre godt. Mange av de samme erfaringene og konseptene fra Byggmax-kjeden kan også brukes på Skånska, hvor de prosentvise vekstmulighetene i dag er størst.
Byggmax Gruppen har den siste tiden fokusert på en reposisjonering av Skånska. Generelt vil det være viktig at de ulike virksomhetene ikke har en for lik profil (for mange overlappende produkter). Det er naturlig å posisjonere Skånska i hagesegmentet med et fokus på prosjekter. Byggmax-kjeden kan således brukes som leverandør til mange av prosjektene, i tillegg kan man anvende kjedens effektive logistikksystemer i Norden.
Målene for Skånska
Utklipp fra CMD-Presentasjon for Q3-17
Buildor. Står for en svært liten andel av omsetning. Er utelukkende nettbasert, og har et fokus på baderom- og hageprodukter til lavest mulig pris. Har muligens litt mer innendørs fokus enn Skånska, men de to har også mange overlappende kategorier. Buildor ble kjøpt før Skånska, noe som kan tale for at virksomheten vil integreres inn i de andre virksomhetene. En annen mulighet er at Buildor reposisjoneres. Ved en reposisjonering bør man fokusere på innendørsrelaterte produkter/prosjekter, noe som gjør at Buildor i mindre grad vil overlappe med Skånska.
Stabil økning i antall butikker
Hentet fra: https://om.byggmax.se/media/22921/Antalbutiker_ENG.jpg