Investing24H så i forbindelse med Q1-rapporten nærmere på Kværner. Selskapet har siden Q1-rapporten steget markant, noe som i stor grad kan forklares med betydelig høyere oljepris, men finnes det også andre årsaker? Vi kommer i denne relativt korte oppdaterte analysen til å fokusere på utviklingen den siste, og hva vi tror om utviklingen fremover. Analysen er rettet mot (potensielle) investorer, og det vil selvsagt være et mål å vurdere om det fortsatt er et potensial i aksjen, og i så fall om dette potensialet står i forhold til risikoen.
Analysen er fordelt på flere sider. Bruk sidetallene nederst på siden til å navigere mellom sidene:)
Det er anbefalt å lese analysen fra Q1 før du leser denne analysen, særlig med tanke på at det er en del relevante momenter som ikke tas opp i dagens analyse. La oss først se på utviklingen de siste årene i selskapet.
Bakgrunn
Kværner har siden oljeprisfallet startet i 2014 opplevd stabilt fallende ordrebeholdning, og man har siden 2014 i stor grad levd på ordrene som ble inngått på en langt høyere oljepris. Selskapet har de siste årene fokusert på å gjøre selskapet mer kostnadseffektivt med et mål om å gjøre selskapet konkurransedyktig på lavere oljepriser. Man har gjennom oljekrisen kunnet dra nytte av høyere marginer på inngåtte kontrakter (som følge av effektivisering), noe som videre har gitt en sterk kontantbeholdning, som igjen har gjort selskapet i stand til å tenke mer langsiktig enn mange av konkurrentene.
Den siste tiden: Høyere Oljepris
Oljeprisen har de siste månedene hatt en opptur, noe som nødvendigvis også har ledet til kursoppgang for Kværner. La oss kort se på hvorfor Kværner sin kurs er så korrelert med oljeprisen, og hva som er årsaken til oljeprisoppturen.
Oljeprisoppgangen. Det er åpenbart at en kortsiktig oppgang i oljeprisen ikke vil ha noen langsiktig innvirkning på lønnsomheten til Kværner – man er avhengig av at en høy oljepris vedvarer over lengre tid. For å besvare spørsmålet om oljeprisen vil forbli «høy» over tid, så er det nærliggende å undersøke hvilke faktorer som faktisk har ledet til høyere pris. Er det sannsynlig at disse faktorene vil vedvare fremover? Spørsmålet vil være vanskelig å besvare, siden det er et uendelig antall faktorer som til enhver tid vil ha innvirkning på prisen, men la oss se på en viktig:
Intern uro Saudi-Arabia. Verdens største oljeprodusent Saudi-Arabia har vært preget av intern uro/maktkamp den siste tiden. Alt som kan bidra til å øke usikkerheten knyttet til oljetilbudet til Saudi, vil også bidra til en økt oljepris. Det kan også nevnes at en generell uro i Midtøsten ikke akkurat bidratt til å holde oljeprisen nede. Spørsmålet er om usikkerheten rundt tilbudet også vil vedvare fremover? Svaret er nok at det er tilnærmet umulig å gi et godt svar, men man kan nok ikke regne med uroen vil ha en stor innvirkning på oljeprisen over tid. Det kan nevnes at forwardprisene har opplevd en svakere utviklingen enn spottprisene, men det er også naturlig.
Kursoppgang. Hvordan henger Kværner-kursen sammen med uroen i Saudi? Enkelt sagt: Usikkerheten rundt oljetilbudet øker prisen, noe som videre gjør flere offshoreprosjekter lønnsomme, som videre øker sannsynligheten for nye kontrakter til Kværner. Offshoreprosjektene krever i snitt høye oljepris.
Kværner har selv hevdet at de i dag er konkurransedyktige på oljepriser under 50$. Med en oljepris på over 60$ vil åpenbart mange prosjekter være lønnsomme, men det viktigste vil selvsagt være forventingene til fremtidsprisene, og ikke dagens pris. Ingen oljeselskaper bygger ut felter med utgangspunkt i dagens oljepris.
En nylig analyse fra Nordea predikerer en oljepris på over $60 de neste årene, og gitt at oljeselskapene i fremtiden tror på en tilsvarende oljepris, så vil mange offshoreprosjekter bli vurdert som lønnsomme.
Estimat på oljeprisen de neste årene
Kilde. Nordea Markets via E24.no
Annonse