Investing24H

Kort Analyse: Aqualis (AQUA) (Juli-2017)

Analyse i flere deler. Bruk “sidetallene” nederst på siden til å navigere.

Aqualis ble børsnotert i 2014 som et oljekonsulentselskap, og man kunne sikkert vært heldigere med timingen. Selskapet hadde ved børsnoteringen rundt 150 ansatte, men målet var ekspansiv vekst. Oljeprisfallet medførte i midlertidig at den store veksten måtte vente, og flere år med negative resultater har siden fulgt.

Det interessante med Aqualis er at til tross for mye røde tall, så har selskapet gjort en rekke oppkjøp. Aqualis har de siste årene kjøpt flere konsulentselskaper med virksomhet innenfor vind og solenergi. På mange måter har selskapet gått fra å være et oljekonsulentselskap til å bli et energikonsulentselskap.

Som en investering kan Aqualis være interessant på nåværende tidspunkt, siden man nå (Q1) begynner å se positive resultater (starten på en opptur?), samtidig som prisingen fortsatt virker å være lav om man først skulle se en god opptur. Det kan også nevnes at selskapet fortsatt har en stor kontantbeholdningen (høy i forhold til markedsverdien), og ingen gjeld. Ting ser lovende ut.

Aqualis er et svært lite selskap (Mcap = 160 MNOK), og jeg vil derfor ikke gjøre en veldig omfattende analyse av selskapet.  

Forretningsområdene

Aqualis hadde i utgangspunktet kun konsulentvirksomhet rettet mot offshore- og oljesektoren, men har de siste årene også blitt involvert i virksomhet rettet mot vind og solsektoren. I dag bør man klassifisere Aqualis som et energirådgivingsselskap med virksomhet under tre merkevarer:

Aqualis Offshore (AO)

Er et spesialisert offshore marine og ingeniør-rådgivingsselskap som fokuserer på offshoresegmentene i olje- og gassindustrien.

I utgangspunktet skulle Aqualis fokusere på rådgiving rettet mot olje- og offshoreindustrien, men oljeprisfallet, og høy investeringsvekst i fornybar energi, har ført til at man har valgt å diversifisere seg mer.

Man kan ikke beskylde Aqualis for å ha vært heldig med børsnoteringen i 2014, siden man nesten umiddelbart etter fikk oljeprisfallet, med påfølgende nedgang i sektoren. Et rådgivingsselskap som AO vil ofte være blant de som først blir rammet av en krise, siden det ofte vil være vanskelig for kundene å forsvare bruk av innleide rådgivere, når selskapets egne arbeidsplasser er truet. På en annen side kan man som rådgivingsselskap ha en fordel når aktiviteten i sektoren igjen tar seg opp, siden oljeselskapene da ofte vil være mer forsiktige med å ansette egne folk, noe som gjør innleide folk mer attraktive.

Det første året av oljenedturen rekrutterte selskapet kraftig, siden man kanskje ikke uventet fikk en «strøm av gode kandidater» som følge av nedbemanningen i sektoren. Inntektsutviklingen korresponderte dessverre ikke med økningen i arbeidsstokken, og man måtte fra høsten 2015 begynne å kutte antall ansatte. Det er åpenbart at ledelsen gjorde en feilbedømming.

Utviklingen det siste kvartalet kan tyde på at bunnen er nådd. Selskapet legger i dag til grunn en oljepris som kan vil variere mellom USD 40-60, noe som bør være en realistisk forventning.

Aqualis bør fremover kunne dra nytte av flere store prosjekter i Nordsjøen, men man må regne med høy konkurranse om oppdragene, og langt lavere marginer enn før 2014. For øyeblikket har selskapet mange oppdrag knyttet til inspeksjon av skip og plattformer i opplag, noe som kan forbli en viktig inntektskilde også de neste årene.

Annonse:

Offshore Wind Consultants (OWC)

OWC er et globalt fokusert rådgivingsselskap som leverer uavhengige tjenester til den fornybare offshoreindustrien. Kjøpt av Aqualis våren 2014.

Kjøpet av OWC må ses på som et steg mot å bli et mer fullverdig energirådgivingsselskap. I motsetning til oljeindustrien så er offshore vindkraft i kraftig vekst.  Oversikten under viser utviklingen i offshore vindkraft de siste årene, og man ser at utviklingen har vært spesielt sterk i Europa. I årene framover er det forventet at man også vil se høy vekst i blant annet Asia.

Kilde. Q1-17 (Presentasjon)

Annonse:

Hvor godt et selskap lykkes på et nytt område (offshore vindkraft), avgjøres av hvor godt man kan utnytte nåværende kompetansene i det nye forretningsområdet. Jeg mener at offshore vind bør være et området hvor man kan utnytte mye av kompetansen fra olje- og offshoresektoren. Det er flere ting som tyder på at offshore vindkraft vil bli litt likere olje- og gassproduksjon i årene fremover:

Stadig større enheter. Vindkraft til havs har historisk vært svært avhengig av subsidier. Fremover er det nødvendig at prosjektene i stadig større grad kan realiseres med mindre bruk av subsidier. Mindre subsidier gjør at man er avhengig av kostnadseffektivisering, noe som blant annet kan gjøres ved at man lager vindmøller med høyere kapasitet. Flytting og bygging av store vindmøller, er ikke så ulikt flytting og bygging av store plattformer.

Dypere vann og flytende enheter. Svært store enheter kan ikke plasseres nær land, men lengre fra land vil ofte også bety dypere vann. Generelt vil man på sikt være helt avhengig av flytende vindmøller.

Store (flytende) enheter langt til havs er på mange måter også en god betegnelse på en olje- og gassplattform, men altså også noe som i økende grad er beskrivende for vindmøllene som bygges. Jeg mener det er helt innlysende at mye av den samme kompetansen som i dag brukes i den tradisjonelle olje- og gassindustrien, også har nytte i bransjen for offshore vindkraft. Fellestrekkene mellom den fornybare og den fossile energisektoren er absolutt noe Aqualis kan dra nytte av.

ADLER Solar

Er en teknisk -og ingeniør-tjenestetilbyder for den globale solindustrien. Aqualis kjøpte en del av selskapet i 2015. Kjøpet gjorde det for alvor klart at Aqualis ønsker å posisjonere seg som et energirådgivingsselskap.

Utover at ADLER driver med rådgiving mot energisektoren, og at en investering i selskap gir ytterligere diversifisering («flere ben å stå på»), så er det ikke veldig mange fellestrekk mellom ADLER og den resterende virksomheten.

Annonse

Følg Investing24H

/* ]]> */