Investing24H

Analyse: Thinfilm (THIN) – klar for en eksplosiv vekst?

Analyse i 3 deler. Bruk “sidetallene” i bunnen av siden til å navigere mellom delene.

IT-selskapet Thin Film Electronics (THIN) har investert millioner av kroner årlig i FoU, men foreløpig har selskapets aksjonærer verken kunnet glede seg over store inntekter eller resultater, men er det nå i ferd med å endre seg?

I denne analysen vil vi se nærmere på THIN, og diskutere en rekke spørsmål? Hva er hovedvirksomheten til THIN? Hvordan ser fremtiden ut? Hva kan en fornuftig verdsettelse av selskapet være?

Kursutvikling til THIN de siste årene

Hva gjør selskapet?

THIN er markedsleder innenfor utviklingen av trykket elektronikk og smarte etiketter. Selskapet, det første til å kommersialisere trykket, omskrivbart minne, produserer og utvikler kostnadseffektive etiketter bygget på minne, sensorer, displayer og trådløs kommunikasjon. Selskapet sine løsninger gjør det mulig å gjøre hverdagslige ting intelligente, siden etikettene kan produseres relativt billig. Det er sannsynlig at selskapet sine løsninger vil være viktige byggeklosser i en IoT-fremtid (Internet of Things / Tingenes Internett). Selskapet har hovedkontor i Oslo og har tilstedeværelse i USA, Sverige, Japan, Tyskland og Singapore.

Produktene

THIN tilbyr en rekke ulike produkter/løsninger. De viktigste er:

NFC OpenSense

I 2015 lanserte THIN produktet OpenSense, en ny sensorteknologi basert på nærkommunikasjon. De trådløse sensorene kan avdekke et produkts fabrikkforseglete og åpne tilstand, og inneholder to unike Id’er. Id-kodene blir tildelt under selve produksjonsprosessen. Produktet gir mulighet for forbrukerengasjement og produktautorisering gjennom mobiltelefonen. Teknologien har stor nytteverdi i mange ulike bransjer. Til nå har man særlig mottatt ordrer fra vin- og spritprodusenter.

NFC SpeedTap

THIN sine NFC SpeedTap etiketter har enkelt-id, og er et billigere alternativt til OpenSense for produkter der man ikke har mulighet for gjøre refill svindel (Man kan f.eks. benytte originale vinflasker, men fylle på et billigere produkt). Typisk vil dette gjelde ulike merkevarer som f.eks. sko og vesker. SpeedTap er ideelt for en rekke ulike B2B og B2C løsninger, inkludert produktautentisering og konsumentengasjement.

Smarte Sensoretiketter

Thinfilm har utviklet en plattform med smarte etiketter som har funksjoner som minne, skjerm, trådløs kommunikasjon osv. Etikettene kan sanse ulike fenomener, samtidig som de kan lagre data for en kostnad som er 80% til 90% lavere enn kostnadene for konvensjonell elektronikk. Visjonen til THIN med disse løsningene, er å bringe IoT til de billige gjenstandene.

EAS (elektronisk varesikring)

Thin har forbedret den tradisjonelle elektroniske varesikringsteknologien ved å introdusere en kategori av tynne, fleksible tyverisikringsetiketter.

Generelt viser oversikten over at THIN evner å lage løsninger som er godt tilpasset oppgaven(e) de skal fylle, noe som er avgjørende for at løsningene skal være kostnadseffektive. Vi tror at det er gode muligheter for utnytte THIN sin kompetanse i fremover til å lage enda flere løsninger.

Thinfilm Memory (Xerox)

Thinfilms sitt første produkt var Thinfilm Memory, og ble introdusert i 2014 gjennom en global luksusmerkevare. Masseproduksjonen av produktet er lisensiert ut til partneren Xerox, og masseproduksjonen startet i 2016. Thinfilm Memory inkluderer to løsninger som retter seg mot hhv. tyverisikring og anti-forfalskning.

Se for øvrig http://thinfilm.no for mer detaljert informasjon om selskapet og løsningene.

Annonse:

Potensialet

THIN utvikler en teknologi som man forventer vil være avgjørende for utbredelsen av IoT. Selskapet sine NFC OpenSense og SpeedTap etiketter kommuniserer trådløst med mobiltelefoner som har NFC-Teknologi, og etikettene kan brukes på/i forbruksvarer og engangsartikler. Mobiltelefoner med NFC-teknologi har økt kraftig de siste årene, og man regner med at man snart vil ha nærmere 2 mrd. telefoner med denne teknologien. 2 mrd. telefoner gir et enormt potensial for å bruke NFC-teknologien på en rekke ulike produkter, men hvorfor skal aktørene være interessert å ta i bruk THIN sin løsninger?

En av grunnene til at ulike sektorer er interessert i THIN sine etiketter, er at de muliggjør en direkte kommunikasjon med kundene «gjennom produktene». Målet er å øke kundeengasjementet og merkevareverdien. Etikettene gjør det f.eks. mulig for en vinprodusent å lede kundene direkte til mer informasjon om den aktuelle vinen og/eller produsenten. Teknologien gjør det også enklere å skape en tillit om at produktet er ekte og ikke en forfalskning, noe som er viktig i en verden hvor markedet for forfalskede varer er i stadig vekst. Løsningene til THIN gjør det også mulig å gjøre omfattende analyse av kundeadferden, noe som har en stor verdi for de ulike bedriftene.

Potensielle markeder som kan ta i bruk løsningene i fremtiden  

Kilde:http://thinfilm.no/wp-content/uploads/2016/08/TF-Corp-Deck_Q2-2016_DRAFTv3_Final.pdf

Resultatene de siste årene

Vi har tidligere vært inne på at selskapet inntil nå nærmest har vært et FoU-selskap – høye kostnader (investeringer) og lave inntekter. Selskapet som utvikler banebrytende teknologi vil ofte være ulønnsomme i årevis, noe som også er tilfellet for THIN. Til tross for at de historiske tall ikke er veldig interessante for et som THIN, vil vi likevel presentere en oversikt over noen sentrale finansielle tall. Vi fokuserer på Andre Driftskostnader (OPEX), siden det hovedsakelig er i denne posten det meste av kostnadene ligger. Vi har gjort en omtrentlig omregning fra USD til NOK, slik at man lettere kan sammenligne kursen på Oslo Børs med regnskapstallene.

TTM er summen av tallene Q4-15, og Q(1,2,3)-16. Inkluderer altså ikke Q4-16

Annonse:

Oversikten over viser utviklingen i resultatene siden 2008, og som vi ser har resultatene stadig blitt dårligere. Den negative utviklingen skyldes i stor grad at selskapet har nærmet seg kommersialisering av de viktigste produktene. Kommersialisering medfører økte kostnader knyttet organisasjonsbygging, samtidig som man trenger å bygge produksjonskapasitet og nødvendige systemer. Kostnadene øker, samtidig som man må vente på inntektene. Selskapet har tapt rundt MNOK 600 de siste to årene.

Ser man på utviklingen «pr. aksje» så ser man ikke helt uventet at også resultatene har blitt merkbart dårligere de to siste årene (kostnadene har økt). Underskuddene de siste to årene tilsvarer rundt 1 krone per aksje, noe som må sies å være mye for en aksje som i dag kan handles til rundt 3.60

TTM er summen av tallene Q4-15, og Q(1,2,3)-16. Inkluderer altså ikke Q4-16

Store investeringer

Siden børsnoteringen har selskapet flere ganger hentet inn mer kapital for å finansiere den videre utviklingen. Rent historisk har man gått gjennom flere faser. I første fase var det utviklingene av selve løsningene som drev kostnadene. De siste årene har man fokusert mer og mer på å utvikle effektive produksjonsmetoder, mens man nå og de neste årene vil ha mye investeringer/kostnader knyttet til å ferdigstille en fabrikk i USA.

Det er tydelig at man nå er relativt nær en fase der investeringene som er gjort tidligere vil begynne å gi avkastning. Utifra hva selskapet har sagt, så er det sannsynlig at selskapet vil redusere underskuddet i år, og enda mer i 2018. Fra og med 2019 regner vi med at selskapet vil være lønnsomt. Utviklingen etter 2019 vil sannsynligvis innebære høy vekst i resultatene, men det er selvsagt avhengig av at etterspørselsforventningene slår til.

Selskapet hentet inn i overkant av MUSD 60 i 2016, noe som sannsynligvis vil være tilstrekkelig til selskapet begynner å gå med overskudd. THIN regner selv med at de har tilstrekkelig med kapital til å finansiere OPEX de neste to årene, men også nødvendige investeringene i maskiner og utstyr.

Vi mener at man aldri bør være for sikker på at et selskap ikke kommer til å hente inn kapital, men vi tror uansett ikke at en (liten) uventet kapitalinnhenting vil påvirke aksjonærverdiene i veldig stor grad.

TTM er summen av tallene Q4-15, og Q(1,2,3)-16. Inkluderer altså ikke Q4-16

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */