Investing24H

PowerCell: Overvurdert eller riktig priset?

Bosch: En god avtale?

Markedet var åpenbart skuffet i etterkant av pressemeldingen om at selskapet ikke ville gå videre med Nikola, men ikke lenge etter inngikk PowerCell en avtale med Bosch om utvikling, produksjon og salg av PowerCell S3 (brenselcellestabel) til kjøretøymarkedet. Avtalen innebærer at Bosch får en eksklusiv rett til å produsere og selge den nye og forbedrede versjonen av PowerCell S3 til bruk i biler, lastebiler og busser. Bosch vil betale PowerCell et grunnbeløp på MEUR 50 + en (ukjent) royalty per solgt brenselcellestabel. Avtalen har en varighet på syv år.

PowerCell S3

Hentet fra Powercell.se

Er avtale en god avtale for PowerCell? Vi ser på noen fordeler og ulemper med avtalen med Bosch:

Fordeler

Redusert behov for store investeringer i produksjonskapasitet. Forventningene er at man de neste årene vil se en stor vekst i antall hydrogenkjøretøyer, noe som videre vil kreve et stort antall brenselcellestabler. Ved at Bosch tar seg av kjøretøymarked, så vil man ha et begrenset behov for selv å gjøre store investeringer i produksjonskapasitet. Legger man til at Bosch har lang erfaring med industriproduksjon, så er det mye som tyder på at PowerCell kan være tjent med å gi Bosch rettigheten til kjøretøymarkedet.

Ressurser til å satse på andre segmenter. PowerCell er foreløpig ikke et lønnsomt selskap og trenger derfor fortsatt nye likvider. Avtalen med Bosch gir de en større engangsbetaling, i tillegg til at man i en syvårsperiode vil motta inntekter for hver solgte enhet. Inntektene fra avtalen innebærer at man får ressurser som gir en kapasitet til å satse på segmenter som ikke er omhandlet i avtalen. Selskapet har blant annet en satsing på marin anvendelse gjennom selskapet Hyon (sammen med NEL og Hexagon Composites), i tillegg til at selskapet også satser på mer stasjonære anvendelsesområder. Det er heller ingenting i veien for at selskapet kan fortsette satsingen på rekkeviddeforlenger til transportsektoren, siden man her primært har konsentrert seg om å benytte PowerCell S2 (avtalen gjelder S3)

Satsingsområdene til selskapet

Hentet fra 2018-årsrapport.

Anerkjennelse av teknologi og produkt(er). Det er åpenbart en anerkjennelse av produkter og teknologi når man først har interesse fra Nikola som har store ambisjoner innenfor hydrogenbasert lastebiltransport, før man så inngår en avtale med et anerkjent industriselskap som mest sannsynlig kommer til å bli en viktig leverandør til Nikola. Interessen rundt selskapet, og anerkjennelsen fra Bosch kan vise seg å bli svært viktig for interessen fra kunder i andre segmenter.

Ulemper    

Mister kontroll på teknologien? Når man inngå en avtale av denne typen, så vil det alltid kunne være en fare at man mister kontrollen på teknologien, noe man åpenbart ville tape på i et fremtidig perspektiv. Det er åpenbart at Powercell har patentert teknologien, men det er også sannsynlig at det vil være lettere for Bosch å fortsette å produsere brenselcellestabler etter syvårsavtalen er avsluttet, enn uten avtalen. Det vil nødvendigvis være slik at Bosch vil tilegne seg kompetanse som ikke er omfattet patentene. Når det gjelder selve patentene så er det åpenbart vanskelig å si nøyaktig hvor lenge disse vil vare, siden produktforbedringer vil kunne kan gi grunnlag for nye patenter.  

Svakere kompetanseutvikling? Sammenlignet meden situasjon hvor man selv hadde stått for all utvikling og produksjon av S3, så er det åpenbart man også vil gå glipp av noe kompetanseutvikling. Hadde man stått for all produksjon selv, så ville man nødvendigvis hatt potensial for å utvikle langt større stordriftsfordeler, enn når man i syvårsperioden kun konsentrer seg om segmenter utenfor kjøretøymarkedet. En større egenproduksjon kunne gitt grunnlag for å skape sterk og varig bedriftsspesifikk kompetanse.

På en annen side, så ville man uten avtalen hatt behov for å hente inn enda mer kapital fremover, samtidig som det uten en avtale med et anerkjent selskap hadde vært vanskeligere å selge inn teknologien hos potensielle kunder. Legger til at man måtte gjort enda større investeringer om man virkelig skulle klart å utnytte fordelene med å ha tilgang til hele markedet (medregnet kjøretøymarkedet), så er det sannsynlig at avtalen med Bosch var den riktige veien å gå.

Konklusjonen: Avtalen med Bosch ser ut til å være god for PowerCell. Avtalen gir finansielle innbetalinger, som gjør det mulig for PowerCell å utnytte potensialet i segmenter utenom den delen av kjøretøymarkedet hvor PowerCell S3 er aktuell.

I de neste del ser vi nærmere på utviklingen i PowerCell utenom avtalen. Vi ser først på den finansielle utviklingen.

Følg Investing24H

/* ]]> */