Investing24H

Nikola World Event 2019

Fabrikk(er) og markedet  

En stor andel av kapitalen som selskapet skal hente inn, skal brukes til å finansiere den planlagte fabrikken i Arizona. Målet er at byggingen av fabrikken skal starte i 2020, mens man forventer at de første lastebilene skal være klare i slutten av 2022, eller i starten av 2023. Selskapet forventer at man innen relativt kort tid skal være i stand til å produsere rundt 35000 lastebiler i årlig, men det skal også være mulig å øke produksjonen til rundt 50K lastebiler om det skulle være behov for det.

Med tanke på selskapet sitt mål om å produsere 35k lastebiler årlig, så kan det være fornuftig å ha en formening om hvor stort lastebilmarkedet er. Holder man seg til det amerikanske markedet for tunge lastebiler, så vil det årlige lastebilsalget være på en plass mellom 200K og 300K lastebiler. Freightliner Daimler som er den største lastebilprodusenten i USA har et årlig salg opp mot 100K, og det skal sånn sett ikke være umulig for en ny produsent å selge 35K lastebiler i dette markedet, særlig om man kan sannsynliggjøre at de totale eierkostnadene per km er lavere enn for andre lastebiler.

Lastebilmarkedet i USA (Class 8)

Kilde: https://www.statista.com/statistics/245369/class-8-truck-sales-by-manfuacturer/

Når det gjelder det europeiske markedet, så kan man si at markedet omtrent er på størrelsen med det amerikanske, og det er sånn sett logisk at man ønsker å tilby en lastebil som er godt tilpasset dette markedet (Nikola Tre).

Det europeiske lastebilmarkedet  

Kilde: https://www.statista.com/statistics/247022/registration-of-trucks-in-europe/

I den opprinnelige pressemeldingen i forbindelse med annonseringen av Nikola Tre, så ble det fremlagt planer om at Nikola Tre skulle produseres i Europa. Utgangspunktet bør være at man klarer å nå full produksjon ved den amerikanske fabrikken, for at det skal være hensiktsmessig å satse på en europeisk fabrikk. Det er ingenting i veien for at man også kan produsere Nikola Tre i USA. I det minste for en periode.

Det er naturlig at å tro at selskapet ønsker å se stor nok etterspørsel i det amerikanske markedet, før man velger å gå videre med planen med en europeisk fabrikk. Det er viktig at man både klarer å drive den amerikanske fabrikken effektiv, og at man har tilstrekkelig med hydrogenlastebiler i USA til at et bred fyllenettverk blir lønnsomt.

https://nikolamotor.com/press_releases/nikola-launches-stunning-truck-for-european-market-53

Finansiering

Det viktigste formålet med arrangementet er å tilby informasjon som kan bidra til at man trekker til seg ny investeringskapital. Økt ordreinngang i etterkant av arrangementet, i tillegg til god nyhetsdekning, vil åpenbart øke sannsynligheten for at man vil klare å skaffe til veie den nødvendige kapitalen. Hvor mye kapital trenger Nikola?

Ifølge Nikola trenger selskapet $1.25B i ny kapital for å finansiere planene, noe som kommer i tillegg til de $300M man allerede har. Målet er å få inn kapitalen de neste månedene, slik at byggingen av fabrikken kan begynne neste år. Det er altså helt avgjørende at man klarer å trekke til seg nok investeringskapital den neste tiden, noe som gjør at det er viktig at man på arrangementet klarer å presentere informasjon som i størst mulig grad kan sannsynliggjøre potensialet til selskapet og deres hydrogenlastebiler.

Oppsummering  

Denne korte artikkelen har sett nærmere noe av den informasjonen som kom frem i presentasjonen. Det sentrale er at selskapet ser ut å være i rute i forhold til når Nikola One, Two og Tre skal bli levert, men man er avhengig av å hente inn betydelig mer egenkapital. Den nye kapitalen skal blant annet brukes til å finansierne produksjonsfabrikken og ikke minst hydrogennettverket i USA.  

Det at selskapet har klart nå har klart å konstruere en kjørbar Nikola Two, i tillegg til at man nå kan se hvordan hydrogennettverket skal fungere, bør absolutt medføre økt interesse fra investorer og potensielle kunder fremover.

Man må anta at en rekke betydelig potensielle kunder og investorer var blant de mange deltakerne på arrangementet. Fysisk demonstrasjon av produktene, bør absolutt øke troen på at man faktisk vil være i stand til å levere konkurransedyktig produkter blant potensielle investorer og kunder.

Vi vil senere komme med en ytterligere analyse av Nikola (Muligens i forbindelse med Q1). I denne neste analysen vil vi stille hydrogen-, elektriske- og diesellastebiler opp mot hverandre. Vi ser litt nærmere på hva som er fordelen og ulempen med de ulike typene, og spør om det er sannsynlig at Nikola faktisk vil kunne tilby lastebiler som er konkurransedyktige mot diesellastebilene. Gitt at Nikola kan tilby lastebiler som er like gode, eller bedre enn diesellastebilene, så bør det åpenbart også være gode muligheter for at selskapet kan nå sine mål.

____________________________________

Følg investing24H på Facebook og Twitter om du ønsker å bli varslet ved nye poster. Nyhetsbrevet kan du registrere deg HER

Advarsel. Investing24h.com fraskriver seg ansvar for tap som kan oppstå som følge av bruk analyser/informasjon publisert på denne siden.

Følg Investing24H

/* ]]> */