Investing24H

Nikola World Event 2019

Presentasjonen på Nikola World Event

I de neste delenegir vi en kort oversikt over noen av de viktigste tingene som kom frem i presentasjonen.

Til en viss grad må man kunne si at det var svært begrenset med ny informasjon, men presentasjonen gav åpenbart en god fremstillingen av selskapet sine produkter og tanker om fremtiden. Andre dag av arrangementet, hvor man hadde mulighet til å teste og se en del av produktene i aksjon, vil åpenbart være svært verdifullt for potensielle investorer og kjøpere.  

Under ser vi kort på de ulike produktene som selskapet presenterte. Fokuset er på Nikola Semi.

PowerSports: En unødvendig distraksjon?  

Nikola er åpenbart mest kjent for hydrogenlastebilene, men selskapet har også et fokus på å lage andre miljøvennlige farkoster. Foreløpig har selskapet vist frem en elektrisk vannskuter, og to offroad-kjøretøyer ment for sivil og militær bruk.  

PowerSports-portefølje

Hentet fra nikolamotor.com

En stor del av presentasjonen til selskapet ble brukt til å presentere powersportsproduktene, og man må spørre seg om det er fornuftig å ha så mye fokus på disse farkostene?

Det er åpenbart at selskapet har brukt en god del av ressursene på utviklingen av disse farkostene, noe som selvsagt er ressurser som ellers kunne vært brukt på utviklingen av lastebilene. Fremover vil også powersportsproduktene ta opp en god del ressurser.

Det er meget mulig at Nikola Reckless vil kunne selges i noen tusen eksemplarer til det militære, og man kan også se for seg at det kan være et godt marked for Nikola NZT hos private, men man må spørre seg om det er noe særlig synergier mellom denne virksomheten og lastebilvirksomheten. Lastebilsatsingen er vel det viktigste på lang sikt?

PowerSports: Reckless

Hentet fra nikolamotor.com

I utgangspunktet virker det som det er begrenset med synergier mellom Powersport og lastebilvirksomheten, særlig med tanke på at Powersport foreløpig fokuserer på rene elektriske farkoster (i det minste foreløpig), og ikke farkoster som bruker hydrogen som primært energilagringsmedium.

Selv om synergiene ikke er åpenbare, så kan man selvsagt tenke seg at Powersport kan bidra til å finansiere utviklingen og produksjonen av lastebilene, men det forutsetter at Powersport-virksomheten relativt raskt gir et kontantoverskudd. Foreløpig er også powersportsproduktene i planleggingsfasen, og de vil sannsynligvis ikke komme på markedet veldig lenge før lastebilene, noe som gjør at det er lite sannsynlig at de vil kunne bidra til å finansiere lastbilproduksjonen.  

PowerSports: Wav

Hentet fra nikolamotor.com

I sum vil vi si at Powersport er en unødvendig distraksjon. Fokuset bør være på lastebilene. Det noe blandede fokuset kan gjøre det vanskeligere å finansiere virksomheten, enn om man hadde hatt en mer fokusert strategi på lastebilmarkedet. Mange investorer ville nok ønsket en mer fokusert strategi fra selskapet sin side.  

Lastebilene i rute

Den viktigste informasjonen man fikk om lastebilene, er at man fortsatt forventer at Nikola Two og Tre vil komme i produksjon i hhv. 2022 og 2023, men det forutsetter selvsagt at man får på plass resten av finansieringen, noe som selskapet håper de vil kunne ha på plass noen måneder etter Nikola Word Event. Nikola One ble ikke vist, men denne er forholdsvis lik Nikola Two, og man må derfor anta at også denne lastebilen vil kunne produseres i henhold til planen.

Nikola Two har blitt presentert tidligere, men det er første kan man har fått se en kjørbar versjon av lastebilen. Selskapet tilbød prøvekjøring i løpet av arrangementet. Primært er Nikola Two ment for det amerikanske markedet.

Demonstrasjon av Nikola Two

Nikola Two

Hentet fra nikolamotor.com

Nikola Tre har man bare sett bilder av tidligere, men under presentasjonen ble det også vist frem en prototype av lastebilen. Prototypen er ikke en kjørbar versjon, men man fikk i det minste et inntrykk av hvordan den lastebilen blir når det blir klar for produksjon.

Nikola Tre

Hentet fra nikolamotor.com

I det store og det hele, så er det ikke veldig store forskjeller mellom Nikola Tre og Two når det kommer til spesifikasjoner, selv om utseende åpenbart er forskjellig. La oss kort se nærmere på fellestrekkene til de to lastebilene.

Skal være like gode, eller bedre enn diesellastebiler. Kort sagt skal man tilby lastebiler som skal klare å levere like god, eller bedre lønnsomhet enn eksisterende (diesel)lastebiler. Vi gir en nærmere vurdering av lønnsomheten i en senere analyse, men man kan i det minste si at lastebilene skal levere minst like gode spesifikasjoner som eksisterende lastebiler, samtidig som de helst også skal overgå diesellastebilene noe.

En hydrogenlastebil som hadde levert litt svakere lønnsomhet enn diesellastebilene, ville potensielt kunne blitt solgt i et lavt volum til kunder som ønsker å posisjonere seg som miljøvennlige, men de store volumene vil først kunne selges når man kan tilby et like godt eller bedre produkt. Mer lønnsom og mer miljøvennlig, må sies å være en god kombinasjon.

Appellerer godt til målgruppen? Nikola har valgt å fokusere på å tilby lastebiler som ikke skiller seg veldig mye ut fra lastebilene som allerede finnes i markedet, noe som nok kan være fornuftig om man skal appellere til en bred målgruppe. «Drivstoffet» er åpenbart annerledes enn det som har vært vanlig tidligere, men for lastebilsjåførene og eierne, så er målet at driften skal være mest mulig lik den man har for diesellastebilene.

Den største forskjellen skal være at transporten blir mer miljøvennlig, og potensielt også mer kostnadseffektiv. Generelt bør likhetene mellom diesel- og hydrogenlastebilene gjøre det enklere for potensielle kunder å velge Nikola sine lastebiler.  

Klargjort for å bli selvkjørende. Nikola sin lastebiler skal klargjøres for selvkjøring. Eksterne aktører og/eller kunde selv vil sørge for software som gjør selvkjøring mulig. Strategien til Nikola er nok her fornuftig, siden mye tyder på at det er et stykke igjen til lastebiltransporten kan bli helt selvkjørende, men samtidig er det fornuftig å legge inn den nødvendige infrastrukturen som kreves for at lastebilene skal kunne bli selvkjørende på et senere tidspunkt.

Følg Investing24H

/* ]]> */