Investing24H

Analyse: Elkem og kursfall – hva skjer?

En god eller dårlig rapport?

Når man skal vurdere om Q3-rapporten, så kan det være naturlig å skille mellom de finansielle (historiske) resultatene den viste, og hva rapporten sa om hva selskapet tror om fremtiden.  

Resultatene for Q3/2018

Resultatene Elkem leverte for kvartalet var god, noe som kommer klart frem av utklippene under. Det bør likevel nevnes at selskapet erkjenner at markedsprisene har vært svært gode (unormalt gode) den siste tiden.

Vi gir ikke noen nærmere analyse av resultatet her

Handelskrigen mellom Kina og USA har vært utfordrende den siste tiden, og har blant annet medført en lageroppbygging av silikoner i Kina. Silikon-produksjon er svært viktig for Elkem, og det er utvilsomt slik at resultatene til selskapet vil være svært sensitive for utviklingen i prisene på silikoner.  

Fortsatt god vekst for Elkem

Q3/2018-rapport

Gode resultater

Q3/2018-rapport

Utsiktene fremover

Vi har flere ganger vært inn på at en handelskrig mellom Kina og USA åpenbart vil ha en negativ påvirkning på resultatene til Elkem, men hvor bekymret bør man være? Vel, selskapet virker ikke selv å være veldig bekymret, noe som dermed ikke helt korrelerer med den voldsomme reaksjonen man har sett i kursen de siste månedene. Elkem forventer gode resultater også de neste kvartalene, selv om selskapet som sagt erkjenner at Q4 vil bli svakt. Det er verd å merke seg at selskapet benytter seg av betegnelsen kortsiktige markedsforhold når man betegner forholdene for silikoner i Kina (fremtidige markedsforhold som for øvrig er usikre). Man venter åpenbart ikke at handelskrigen mellom landene skal vedvare, noe som kan være en fornuftig vurdering.

Elkem: ikke veldig bekymret?

Fra Q3/2018-presentasjon

Selv om det foreløpig er usikkert hvor lenge handelskrigen vil fortsette, så kan det være fornuftig å vurdere i hvor stor grad resultatene vil bli påvirket av lavere markedspriser.  

Nedenfor har vi presentert en oversikt som viser at Elkem sine resultater blir særlig påvirket av prisen på silikonprodukter. Generelt kan man forvente at resultatene vil falle med MNOK 120 årlig, gitt at salgsprisen faller med 1%. Det er åpenbart at utsikter til lavere salgspriser på silikonprodukter bekymrer investorene, men rettferdiggjør det verdifallet til selskapet på børsen? Vi gjør våre vurderinger i neste del.

Salgsprisene sin påvirkning på resultatene (sensitivitet)

Fra Q3/2018-presentasjon

Rettferdig prising av Elkem?

Med tanke på at verdifallet de siste månedene i stor grad må sies å være koblet til usikkerheten rundt handelskrigen, så er det åpenbart at det vil være ens vurdering av hvor lenge handelskrigen vil vedvare, som vil ha størst innvirkning på hva man vil mene at er selskapet sin verdi i dag. La oss vurdere en situasjon hvor handelskrigen er langsiktig, og en situasjon hvor handelskrigen kun vil vare en kort periode (noen kvartaler).  

Langsiktig handelskrig. I dette tilfellet er det åpenbart at Elkem sine resultater, og dermed også verdsettelse vil bli rammet hardt. Spørsmålet er hvor lenge landene kan fortsette handelskrigen før en partene må kaste kortene? Det er åpenbart at konsekvensene for eget lands arbeidsplasser og produksjon vil være avgjørende i vurderingen. Lave konsekvenser eller liten vilje til å kaste kortene, vil åpenbart kunne føre til at handelskrigen vil vedvare en lang periode. For Elkem sin del, så bør man ikke overvurdere den langsiktige virkningen av en handelskrig som trekker ut i tid, siden selskapet også har produksjon og kunder i en rekke land. En mulighet er også at produksjonen man har i Kina gradvis vil kunne tas opp av økt kinesisk etterspørsel.  

Kortsiktig handelskrig. I dette tilfellet velger en eller begge partene å kaste kortene, noe som vil kunne skje om man vurderer kostnadene med en videreføring av krigen som for store. For Elkem sin del, så vil man i dette tilfellet oppleve at resultatene rammes i et kortsiktig perspektiv, men dette bør ikke ha en for stor innvirkning på verdsettelsen til selskapet.

*

Vår vurdering er at en kortsiktig handelskrig er mest sannsynlig, og dermed vil ikke de langsiktige konsekvensene for resultatene være for store. Skulle handelskrigen mot formodning likevel trekke ut, så bør selskapet på sikt kunne tilpasse seg den nye situasjonen, slik at de langsiktige konsekvensene blir begrenset.

Rent verdsettelsesmessig så er det klart at fremtiden er litt mer usikre enn den var tilbake i august, men en svært kraftig nedjustering av tidligere kursmål bør ikke være nødvendig. Uten noen nærmere analyse, så mener vi at et kursmål rundt kurstoppen kan være fornuftig i dagens situasjon (45 NOK/aksje)  

____________________________________

Følg investing24H på Facebook og Twitter om du ønsker å bli varslet ved nye poster. Nyhetsbrevet kan du registrere deg HER

Advarsel. Investing24h.com fraskriver seg ansvar for tap som kan oppstå som følge av bruk analyser/informasjon publisert på denne siden.

Følg Investing24H

/* ]]> */