Investing24H

Analyse: Elkem og kursfall – hva skjer?

Investing24H.com positiv…..

Også Investing24H publiserte en positiv analyse på Elkem i slutten av august (faktisk omtrent da kursen nådde sitt høyeste punkt rundt 45 NOK). I analysen indikerte vi at en verdsettelse rundt 60.00 NOK kunne være fornuftig. De fleste analyser med verdsettelse som vi publiserer, tar et langsiktig perspektiv, og vi forsøker å fokusere på fortrinnene som selskapene har eller sannsynligvis kan klare å skape.  Årsaken til at det langsiktige fokuset skyldes at vi i liten grad har kapasitet til å komme med jevnlige oppdaterte analyser/verdsettelser.

Hvilke fortrinn mener vi så at Elkem har? La oss fokusere på noen få:

Sterkt fokus på FoU med mer spesialiserte produkter som et resultat

Elkem har et sterkt fokus på FoU, og fokuset er både på å effektivisere produksjonen, men selvsagt også på å utvikle nye og bedre, og da helst også mer spesialiserte produkter. FoU-strategien har flere fordeler:

Driftsoptimalisering (lavere kostnader). Elkem satser på effektivisering av produksjonen og verdikjedene, noe som alt annet likt vil bidra til økte marginer. Når markedsprisene på produktene man selger er høye, så har man selvsagt også mindre igjen for at man har lavere kostnader, men lavere kostnader kan raskt bli en stor fordel i et mer utfordrende økonomisk klima. I Elkem sitt tilfelle har man i mange tiår jobbet med å effektivisere produksjonen, noe som gir selskapet en stor fordel når man kjøper opp eller bygger nye fabrikker, siden man da kan overføre kompetanse over til de nye virksomhetene over tid.

Utvikling av nye og mer spesialiserte produkter. På den ene siden bidrar mer spesialiserte produkter til økt diversifisering. Mer spesialiserte produkter gjør at man sannsynligvis vil være mindre sensitiv for prisendringer. Det bør også nevnes at man som regel vil møte mindre konkurranse når man selger mer spesialiserte produkter, enn det man gjør når man selger mer generelle produkter. Mindre konkurranse vil normalt indikere høyere marginer, men det forutsetter at prisene er høyere nok til at de overgår kostnadene med å produsere de mer spesialiserte produktene (mindre volumer betyr som regel høyere enhetskostnader)

Over tid har det vist seg at det er en sterk korrelasjon mellom hvor mye et selskap bruker på FoU (målt mot omsetning), og et selskaps langsiktige avkastning.  

Produkter i henhold til megatrendene

De globale megatrendene legger grunnlaget for mye av den fremtidige veksten i verdensøkonomien, og det vil generelt være fornuftig for et selskap å ha, men også utvikle nye produkter som dekker de ulike behovene som de globale megatrendene skaper. Elkem gjør i stor grad dette.

Hvilken fordeler har man som selskap ved at man produserer løsninger som dekker behovene som de globale megatrendene skaper? En viktig fordel er at etterspørselen etter løsninger som passer godt sammen med de globale trendene, også vil oppleve høyere vekst enn de fleste andre produkter, noe som betyr at et selskap som produserer slike løsninger, i utgangspunktet vil kunne forvente en markedsutvikling som er bedre enn veksten til den generelle globale økonomien.  

Løsninger som dekker behovene som de globale megatrendene skaper

Årsrapport 2017

For å oppsummere, så la vår opprinnelige Elkem-analyse til grunn en relativt høy prising av Elkem-aksjen. Verdsettelsen av selskapet på en rekke prisingsmultipler var lav, noe som tilsynelatende ikke helt står i forhold til de fremtidige vekstmulighetene til selskapet.

Spørsmålet nå er om utviklingen den siste tiden har endret verdsettelsen betydelig? I den neste delen ser vi kort nærmere på Q3-rapporten til Elkem, før vi avslutningsvis vurderer dagens verdsettelse, og om det i dag foreligger en potensiell investeringsmulighet i selskapet.

Følg Investing24H

/* ]]> */