Investing24H

Analyse Strongpoint Q3/2018 – klar for (global) vekst?

Verken Strongpoint sin kursutvikling eller finansielle utviklingen har vært god de par siste årene, men er ting nå i ferd med å snu? Flere ting kan tyde på det. I denne relativt korte analysen i forbindelse med Q3-rapporten, så ser vi litt nærmere på den siste tidens utvikling, og hvordan selskapet har brukt de forholdsvis dårlige årene til å posisjonere seg i nye markeder og effektivisere driften.

Vi ser i første del av denne analysen ser vi nærmere på finansielle resultatene den siste tiden, og da med et særlig fokus på inntektene og resultatene.

I andre del ser vi vi hvordan selskapet har gått fra å være et selskapet med fokus på å tilby et økosystem av innovative løsninger som skal effektivisere varehandelen, til å bli et selskap som også skal hjelpe butikker med å møte en verden hvor stadig mer av handelen skjer gjennom digitale kanaler.  

Videre ser vi også nærmere på Strongpoint sine initiativer for å effektivisere sin egen drift, og da med et særlig fokus på omorganiseringen av virksomheten og kostnadsoptimalisering. Helt til slutt oppsummerer vi, og vurderer i hvilken grad selskapet i dag er rustet for fremtiden.

For øvrig: Tidligere analyser har ulike fokus, og kan dermed være greie å lese om man vil bli kjent med selskapet. (Gå til andre Strongpoint-analyser)

Den finansielle utviklingen: Grunn for optimisme?

I denne delen fokuserer vi på utviklingen den siste tiden, samtidig som vi diskuterer en mulig fremtidig utvikling. Først kan det i midlertidig være greit å kort diskutere hva som har vært utfordringen de siste årene, og dermed hovedårsaken til kursfallet.  

Utfordringen de siste årene

Mye av utfordringen til selskapet de siste årene har vært begrenset med vekstmuligheter for selskapet sine tradisjonelle løsninger i hjemmemarkedet (Norge og Sverige), samtidig som selskapet i for liten grad hadde posisjonert for vekst i nye markeder (se under). For et selskap som Strongpoint som har investert store summer i utviklingen av et helt økosystem som av ulike retail-løsninger, så er det avgjørende at man også klarer å selge løsningene utenfor et relativt lite hjemmemarked.  

Utviklingen til salgsinntektene i ulike markeder

 Årsrapport 2017, side 39

Nøkkeltall 2016-17

Årsrapport 2017, side 5

Har man klart å snu den negative utviklingen?

Mye tyder nå på at Strongpoint faktisk har klart å snu den negative utviklingen. Både rent inntekts- og EBITDA-messig, kan det se ut som om den negative utviklingen snudde rundt Q1 (se under). Q1/17 var omtrent på nivå med tilsvarende kvartal i fjor, men siden har alle kvartalene vært bedre.

Inntektsutvikling

Q3/2018-rapport, side 4

EBITDA-utvikling

Q3/2018-rapport, side 6

Hva skyldes så veksten man har sett de siste kvartalene?For å besvare spørsmålet, så kan det være fornuftig å se på de enkelte markedene, siden det kan avsløre hva som driver utviklingen, men også identifisere noen viktige utviklingstrekk. Vi ser først på Norge, deretter Sverige, og til slutt på «resten»

Norge

Det norske markedet har over tid hatt en svak utvikling. Norske butikkkjeder har allerede i stor utstrekning tatt i bruk moderne løsninger for kontanthåndteringsløsninger, noe som gjør at veksten for disse viktige Strongpoint-løsningene vil være begrenset, selv om installerte løsninger også vil kreve service og utbytting. Når det kommer til selvbetjeningsløsningene, så bør man fortsatt ha en del å gå også i hjemmemarkedet.  

I Q3 ble Norges første hentestasjon for dagligvarer (Click&Collect, heretter stort sett bare CC) installert på MENY på Strømmen Storsenter. Meny-kjeden, som er en del av NorgesGruppen, har begynt å satse på matlevering direkte til kundene, og CC kan bidrar til å øke antall alternativer for kundene. Det er naturlig at man etter hvert vil se at flere CC-løsninger blir installert i Norge. Bare MENY-kjeden har i dag rundt 200 butikker i Norge, noe som åpenbart gjør markedet stort. Vi har i tidligere analyser også diskutert om ytterligere tilpassede løsninger kan tas i bruk av andre typer aktører som ikke nødvendigvis driver med mat, noe som i så fall vil kunne øke potensialet til CC ytterligere (eks. post i butikk -> Posthenting 24/7?).

Fremover at det forventet at salget i det norske markedet vil ta seg opp igjen, og da særlig som følge av økt fokus på netthandel, og som en følge stadig økende konkurranse i dagligvaresektoren (trenger de mest effektive løsningene for å lykkes)

Click&Collect

Utklipp fra Strongpoint.no

Sverige

Sverige har høyere matvarehandel på nett enn det man har i Norge, og ikke helt overraskende er det også i Sverige at Strongpoint har høyest etterspørsel etter sine e-handelsløsninger. Sentralt i netthandelsatsingen står CC, som selskapet opplever økt etterspørsel etter. Vi ser senere nærmere på Strongpoint sin satsing på netthandel.

Globalt

Utenfor Norge/Sverige skjer det mye forskjellig.

Et lite antall CC-løsninger har blitt installert i Estland, Litauen, og Italia i Q2 og Q3, og fremover vil man også installere løsninger i Spania og Danmark. Ordrene/installasjonene i de nevnte markedene er fortsatt små, men her er det snakk om viktige nøkkelordrer som kan legge grunnlag for videre vekst. Det bør også nevnes at man har en gigantisk rammeavtale med den russiske matvareaktøren Utkonos om installasjon av inntil 2000 CC. Selv om noen CC allerede er installert i Russland, så går utviklingen her litt tregere enn selskapet opprinnelig forventet.

Kontantbetaling er fortsatt viktig i store deler av verden, noe som gir butikkaktørene intensiv for å effektivere kontanthåndteringen, noe som videre bidrar til etterspørsel etter Strongpoint sine kontanthåndteringsløsninger, slik som «CashGuard». Strongpoint har i det siste, men vil også fremover ha et sterkt fokus på det spanske markedet. Det franske markedet er også sterkt, mens det tyske markedet viser god vekst.

Generelt viser det globale markedet god vekst, og fremover handler nok mye om å fokusere veksten på enkelte store og viktige markeder, siden man helst ikke bør spre seg for mye utover (kostbart). Etableringen av «Global Partners» – enheten kan i midlertidig akselerere veksten globalt til en relativt lav kostnad (kommer tilbake til dette).

**

I de neste delene delen fokusere vi på hva Strongpoint har hatt fokus på de siste årene. Sentralt er økende fokus påe-handel, kostnadsoptimalisering og omorganisering.  

Følg Investing24H

/* ]]> */