Investing24H

(Kort) Analyse: Protector Forsikring (PROTCT)– er kursfallet en mulighet?

Det finansielle utviklingen

I denne delen ser vi relativt bredt på den finansielle utvikling de siste årene. Fokuset vil være på inntekt-, margin/kostnads- og resultatutviklingen til Protector. Vi ser først på inntektene.  

Inntektsutvikling

Inntektsveksten til Protector har vært formidabel de siste 10 årene. I tiårsperioden 2008-18, så hadde man en gjennomsnittlig årlig vekst på rundt 20%. Forventningene for året er en inntektsvekst på rundt 16%, noe som tross alt må sies å være bra.

Protector har satset hardt på IT, noe som har bidratt til å gjøre selskapet til et av de mest kostnadseffektive forsikringsselskapene i bransjen (også globalt), men også gjort det enklere å skalere virksomheten, og tilby nye attraktive produkter. Selskapet har i dag en markedsandel på over 50% i markedet for boligselgerforsikring, men tilbyr også en lang rekke typer forsikringer mot rettet mot bedrifter og det offentlige.

Fremover er målet at selskapet skal oppnå en årlig vekst i brutto forfalte premier på 15%, noe som gjør at man også kan forvente god vekst fremover.

Inntektsutvikling siste 10 år (CAGR: 20%)  

Hentet fra Årsrapport 2017

Geografiske markeder

Protector er dag representert i Norge (klart størst), Sverige, Danmark, UK og Finland. Forsikringsvirksomhet er noe som forholdsvis enkelt kan tas over landegrensene, noe Protector også har valgt å gjøre.

Generelt gir geografisk ekspansjon en mulighet for å diversifisere virksomheten (redusere avhengigheten av enkeltmarkeder), samtidig som en slik ekspansjon også øker vekstpotensialet og stordriftsfordelene, særlig om man tilbyr tilpassede nisjeprodukter.

Geografisk vekstpotensial

Når det kommer til geografisk diversifisering, så kan man i utgangspunktet tenke seg at det vil ha begrenset med verdi når det kommer til forsikring, men det er ikke nødvendigvis tilfelle.

Vanlige argumenter for geografisk diversifisering er også er gjeldende for forsikring. Økonomien og konkurransen vil variere mellom ulike land, noe som gjør at sterke markeder vil kunne kompensere for en svakere utvikling i andre markeder. Etterspørselen etter forsikring vil i utgangspunktet være stabil (trenger forsikring i både gode og dårlige tider), selv om nye produkter selvsagt kan introduseres, noe som kan øke etterspørselen etter denne «nye» typen forsikring. Konkurransen vil på sin side også variere, og man kan ha høy konkurranse i et marked (lavere marginer) og lav konkurranse andre markeder (høyere marginer), samtidig som konkurransen også vil variere over tid i de ulike landene.

Utsiktene i de ulike markedene

Hentet fra Q2/2018-presentasjon

Spørsmålet er om det også finnes andre gode argumenter for geografisk diversifisering, enn det at det er en fordel at gode og dårligere forhold i ulike land kan bidra til å utligne hverandre?

I utgangspunktet kan man tenke seg at gjennomsnittlige relative erstatningskrav i enkelte år, i liten grad vil bli påvirket av om kundene befinner seg i et eller er fordelt på flere land, men stemmer dette? Scenarier knyttet til erstatningskrav i forbindelse med skade forårsaket av naturkatastrofer er nok muligens best å benytte som eksempel. Befinner kundene seg langt fra hverandre, så reduserer man sannsynligheten for at en større andel av kundene blir rammet av f.eks. samme uvær, noe som videre reduserer et forsikringsselskap sine gjennomsnittsutbetalinger i forhold til et scenario hvor alle kundene var lokalisert i samme område/land.  

I forhold til Protector, så er det særlig aktuelt å nevne tapene/erstatningskravene i forbindelse med at insektet skjeggkre i økende grad har inntatt norske hjem. Kravene er knyttet til det norske markedet, og vil ikke gjelde andre land. Krav og erstatningsoppgjør i et land knyttet til en spesifikk risiko (her skjeggkre i solgte hus), gjør det også mulig å tilpasse prisene og produktene (i alle landene), slik at man også tar høyde for at dette også kan bli en utfordring i andre land.  

Økt vekstpotensial

Etablering i flere land gir åpenbart også økt vekstpotensial, noe som er særlig viktig om man har en IT-fokusert strategi (høyere faste kostnader, men lavere variable kostnader). Fremover kan man forvente at veksten vil komme utenfor Norge, og foreløpig er nok vekstpotensialet stort nok i de landene man allerede har etablert seg. Inntreden i nye land, vil være avhengig av at markedene er særlig attraktive, noe som ofte vil si at de er store nok og ikke for hard konkurranse (kan raskt bli lønnsomme).

Resultatene til de ulike segmentene

Hentet fra Årsrapport 2017

Finansplasseringer og finansinntektene

Et forsikringsselskap vil ha store finansplasseringer som skal gjøre de i stand til å betale erstatninger, selv om disse overgår inntektene i enkelte år. Myndighetene stiller strenge krav til hvor mye kapital man skal ha, og hvordan kapitalen skal forvaltes. Årsakene til kravene er åpenbart at man ikke ønsker at forsikringsselskapene ikke skal komme i en situasjon hvor de ikke er stand til å betale erstatningene.

Hvor store plasseringer har så Protector?

Ved utgangen av 2017, så hadde selskapet en totalportefølje på over 10 mrd. NOK, og da med en hovedvekt i obligasjoner. De siste 10 årene har ca. 75% av resultatet kommet fra investeringene, og selskapet anerkjenner også investeringer som en del av hovedvirksomheten, noe få andre forsikringsselskapet gjør.

Kapitalbasen bør kort sagt gi et godt grunnlag for videre vekst.

Utviklingen i verdien på investeringene

Hentet fra Kvartalsrapport Q2/2018

Hvordan har avkastningen på plasseringene vært?

Avkastningsmessig så har Protector tilsynelatende gjort en god jobb med forvaltningen, selv om oversikten under ikke sier noe om risikoen i forvaltningen. Oversikten under viser at man de aller fleste enkeltårene har vært blant beste i forhold til levert avkastning, noe som tyder på at risikoen er forsvarlig.  

Det bør nevnes at forvaltningskapitalen til Protector stort sett er mindre enn mange av konkurrentenes, noe som åpenbart også gjør det «enklere» å drive aktiv forvaltning (spisse porteføljen mot de aksjene/obligasjonene som man faktisk tror vil gjøre det aller best)

Større forvaltere vil i større grad ende opp med mer eller mindre passiv forvaltning, siden de er avhengig av å ha en langt bredere spredning enn Protector.

Aktuelle spørsmål rundt Protector sin fremtidige porteføljeavkastning vil være: 1) Kan den gode avkastningen opprettholdes med fortsatt høy vekst? 2) Hvordan vil selskapet sin investeringsstrategi prestere i et mer utfordrende børsklima.

Finansporteføljenes avkastning

Utklipp fra Protector sin Årsrapport 2017

Oppsummering inntekter. Inntektsveksten har vært svært god, og vil nok fortsatt være god de neste årene.

Følg Investing24H

/* ]]> */