Er prisen bra?
Noen har stilt spørsmål ved prisen Europris betaler forÖoB. Det åpenbart fornuftig å se nærmere på prisen, men hva er egentlig prisen?
Deler av prisen Europris betaler kjenner man. Europris har allerede kjøpt 20% av den svenske kjeden, men man vet bare indirekte hva eventuelt prisen som Europris vil måtte betale om de benytter seg av kjøpsopsjonen. La oss første se hva Europris betalte for de første 20% av ÖoB.
Prisen på de første 20% av ÖoB
Europris får 20% av ÖoB mot att eierne av ÖoB får 4.5% av Europris. Europris er børsnotert, noe som gjør at man kan regne seg frem til en pris på rundt 190 MNOK for eierandelen. Videre kan man da verdsette ÖoB til rundt 1 mrd. NOK. Er en pris på 1 mrd. dyrt for ÖoB?
I forhold til at omsetningen til ÖoB er på rundt 3.6 mrd., så virker ikke 1mrd. å være en høy pris å måtte betale. Omsetningen til ÖoB er rundt 65% av Europris sin, og legger man til grunn tilsvarende P/S for ÖoB som for Europris, så skulle prisen på ÖoB vært rundt 3.6 mrd. Nå er det åpenbart at ÖoB har langt svakere marginer enn Europris, og dermed vil ingen være villig til å faktisk betale 3.6 mrd. for ÖoB, men prisen kan si noe om verdipotensialet, gitt at man klarer å heve marginene opp mot Europris sitt nivå.
Vurdert i forhold til ÖoB sine resultater/marginer, så vil prisen derimot ikke prisen se like lav ut, men det skyldes at det ligger en forutsetning om en betydelig marginhevning de nærmeste årene, blant annet som følge av den omtalte innkjøpsavtalen. Prisen er beregnet til 7.7x EBITDA.
Prisen på de neste 80% av ÖoB
De fleste vil nok være enige i at prisen på 190 MNOK for 20% av ÖoB isolert sett ikke kan sies å være veldig dyrt, men flere vil nok være skeptiske til prisen som ligger i kjøpsopsjonen om kjøp av resten av ÖoB. Det er i midlertidig viktig å være klar over at Europris på ingen måte er forpliktet til å kjøpe resten av ÖoB, men det er nok sannsynlig at de vil ønske å kjøpe hele ÖoB, særlig med tanke på at det ytterligere potensialet i Norge etter hvert blir mer og mer begrenset.
La oss se nærmere på hvordan prisen på de restene 80% skal settes.
Ifølge avtalen har Europris opsjonen på å kjøpe de resterende 80% av ÖoB for 7.7x gjennomsnittlig EBITDA i 2019/20.
For dagens eiere av ÖoB, så ligger det åpenbart intensiv til å forbedre driften så mye som mulig, så raskt som mulig. Det er innlysende når man ser på momentene i avtalen (som presentert tidligere), at driften vil kunne forbedres en god del på kort tid, men det er lite sannsynlig at man vil kunne ta ut hele forbedringspotensialet innen 2019/20.
Gitt at Europris kjøper ÖoB i 2020, så bør det fortsatt være gode muligheter for forbedre driften til ÖoB, blant annet gjennom en enda tettere integrasjon med Europris. ÖoB virker å ha litt mindre effektiv lager/logistikk enn det Europris vil ha med sitt nye sentrallager, og det er derfor mulig at man vil kunne ha mulighet til å forbedre ÖoB sin logistikk en god del.
I sum bør det være gode muligheter for å øke EBITDA marginene til ÖoB også etter 2020, i tillegg til at det bør være et stort potensial for å øke antall butikker i Sverige. Prisen på 7.7x EBITDA virker ikke å være urimelig høy. Europris er forøvrig priset til EV/EBITDA på 8.87, mens P/EBITDA ligger på 6.45.