Investing24H

Europris med svenske ambisjoner (Før Q2/18)

Det seneste året har vi flere ganger sett nærmere på Europris, og med tanke på nyhetene rundt selskapet den siste tiden, så kan det igjen være naturlig å se nærmere på selskapet. Europris har inngått en avtale om å kjøpe 20% av den svenske lavpriskjeden ÖoB, som de også har inngått en innkjøpsavtale med. Den inngåtte avtalen gir Europris en opsjon på å kjøpe resten av ÖoB om ett par år.

I første del av denne korte analysen så ser vi nærmere på hvilke fordeler og muligheter som samarbeidsavtalen gir Europris. Vi ser også kort nærmere på ÖoB.

I andre del er det naturlig å vurdere om prisen som Europris må betale for ÖoB virker å være rettferdig. Nå kjenner vi enda ikke til hva endelige prisen for å kjøpe hele ÖoB om et par år vil være, men vi vurderer den informasjonen vi har.

ÖoB: Den svenske varianten av Europris?

På mange måter kan man nok si at ÖoB er en slags svensk variant av Europris.

For det første er utformingen til ÖoB sine butikker relativt lik den man ser i Europris sine butikker, selv om bildene under kan tyde på at Europris har gått for en litt «renere» profil.

For det andre er det åpenbare likheter i varesortimentet, noe som også er mye av bakgrunnen for at det faktisk er aktuelt å inngå et samarbeid. I forhold til varesortimentet, så virker det som om ÖoB satser litt mer på matvarer enn det Europris gjør. Det er også verd å nevne at gjennomsnittsomsetningen per ÖoB-butikk (38 MNOK) er betydelig høyere enn per Europris-butikk (23 MNOK).

Relativt like butikker

Fra Europris. Presentasjon i forbindelse med avtale.

Relativt likt varesortiment

Fra Europris. Presentasjon i forbindelse med avtale.

Det finnes også flere åpenbare forskjeller på Europris og ÖoB.

For det første har ÖoB strevd med lønnsomheten de siste årene, mens Europris stort sett har levert svært gode resultater.

For det andre er det generelt langt færre ÖoB-butikker i Sverige, enn det er Europris-butikker i Norge, noe som tyder på at markedsposisjonen til de to kjedene er svært ulik i sine hjemmemarkeder. Muligens skyldes den svake lønnsomheten til ÖoB at kjeden rett og slett har vært for liten til at de har klart å oppnå tilstrekkelig gode innkjøpspriser, men også generelt at man har hatt utforminger med å oppnå og utnytte stordriftsfordeler. Det er kjent hvor viktig det er oppnå en tilstrekkelig størrelse i denne bransjen.  

Europris er åpenbart en mer dominerende aktør i sitt hjemmemarked

Fra Europris. Presentasjon i forbindelse med avtale.

ÖoB har slitt med lønnsomheten

Fra Europris. Presentasjon i forbindelse med avtale.

Følg Investing24H

/* ]]> */