Investing24H

Analyse av sportsutstyrkjeden XXL (2/2)

Marginene

Når man skal estimere de fremtidige marginene, så kan det være fornuftig å ta utgangspunkt i dagens situasjon, og kombinerer dette med ledelsens forventninger (gitt at disse forventningene høres realistiske ut). Nedenfor har vi presentert en tabell som viser marginene for de ulike segmentene, og for selskapet som helhet de to siste årene.

EBITDA og EBITDA-margin de to siste årene (i MNOK)

La oss forsøke å predikere de fremtidige marginene for de ulike segmentene.

Norge. Norge utgjør den klart største delen av virksomheten, og er derfor den som har klart størst innvirkning på marginene til XXL. Av oversikten så kan man se at den norske virksomheten de to siste årene har holdt seg relativt stabil rent marginmessig, og ledelsen har som mål å holde EBITDA-marginene over 20%, men er det realistisk? På den ene siden er det tydelig at man nå etablererer varehus som har et mindre befolkningsgrunnlag bak seg, enn det som tidligere var tilfellet, og det er derfor ikke utenkelig at marginene for nye varehus vil være lavere. På en annen side har veksten i antall varehus vært lav i Norge de siste årene, så mye tyder på at man fortsatt har strenge krav til lønnsomheten i nye varehus. Generelt bør man uansett etablere varehus som kan bidra til å heve marginene for selskapet, selv om det skulle bety at marginen for den norske veksten blir svekket litt. På sikt tror vi at en EBITDA-margin på 20% er sannsynlig for den norske virksomheten.

Sverige/Finland. Marginene for den svenske og finske virksomheten ligger langt under det som er tilfellet for den norske virksomheten. På sikt har selskapet som mål om at disse landene skal generere EBITDA-marginer på litt over 10%. Oversikten over viser at den svenske virksomheten svekket seg litt i 2017, og noe av svekkelsen kan nok skyldes at man etablerte flere nye varehus i landet i 2017. Man jobber for å forbedre lønnsomheten til den svenske virksomheten.

For den finske virksomheten så har man sett en positiv utviklingen. Hovedsakelig skyldes de svake marginene for den finske virksomheten i 2016 at man var relativt tidlig i etableringsfasen (første varehus i 2014), noe som gjør det naturlig at man har sett at marginene har økt etter hvert som den relative nettoveksten i antall varehus har blitt redusert. På sikt forventer man at marginen for den finske virksomheten vil være på nivå med den svenske. Målet er en EBITDA-margin på over 10% også i Finland. I sum så bør det være mulig å oppnå en EBITDA-margin på rundt 10% for både den finske og svenske virksomheten, når fokuset for alvor dreier over fra vekst til marginforbedringer

Østerrike + nye land. Foreløpig leverer den østerrikske virksomheten negative marginer, og man må nok forvente at det vil ta noen år før marginene eventuelt er på høyde med marginene man har i Sverige og Finland. Man kan anta at marginutviklingen i Østerrike omtrent vil utvikle seg på samme måte som det man har sett i Sverige og Finland. På sikt tror ledelsen at man vil kunne oppnå en EBITDA-margin på rundt 10%, som også er målet i Sverige og Finland. For eventuelt ytterligere land man kan komme til å etablere seg, så har man ikke noe anslag på hva eventuelle marginer kan bli, men man kan nok forvente noenlunde de samme marginene som i Finland og Sverige også her.

HQ og logistikk er her rene kostnadssenter, og har de to siste årene hatt en EBITDA-margin på -4.1%, og man kan nok forvente at marginene vil holde seg på dette nivået over tid. Det er derimot grunn for å tro at marginene i perioder kan bli lavere som en følge av at man f.eks. tar i bruk nye varelager i Mellom-Europa. På motsatt side er det også mulig at den større virksomheten vil gjøre det mulig å effektivisere enda mer i årene fremover, og at de langsiktige marginene derfor vil bli høyere på lang sikt (altså mindre negative)

I sum kan man forventa at ny virksomhet, som altså i stor grad vil være utenfor det svært lønnsomme norske markedet, vil kunne generere EBITDA-marginer på rundt 10%, noe som altså er på nivå med hva XXL i sum oppnår i dag (EBITDA-margin på 9.5% i 2017). I forhold til oversikten over, så kan man si at mer-marginene i Norge i forhold til i de andre landene må utligne de negative resultatene fra HQ/logistikk.

Siden HQ/logistikk vil øke med størrelsen på XXL, så vil det åpenbart på sikt bli vanskeligere for den norske virksomheten å utligne disse kostnadene.

Investing24H sin forventning er at EBITDA-marginene på langt sikt vil holde seg relativt stabile, men vi har valgt å legge til grunn at det skjer en liten svekkelse i EBITDA-marginene.

EBITDA-margin er åpenbart ikke det samme som EBIT- eller nettomargin, men litt forenklet legger man opp til at den prosentvise utviklingen vil være den samme for alle disse marginene. For at den prosentvise utviklingen skal være den samme, så må blant annet nettofinanskostnader/omsetningen, skattesatsene, og avskrivningene målt mot omsetning holde seg stabile.

Følg Investing24H

/* ]]> */