Investing24H

Analyse av sportsutstyrkjeden XXL (2/2)

Fremtidig inntektsutvikling  

I denne delen forsøker vi å predikere den fremtidige inntektsutviklingen til XXL. Poenget vil IKKE være å komme frem til et mest mulig nøyaktig estimat for inntektsutviklingen, men isteden undersøke hvilke innvirkning en mulig fremtidig utviklingen i antall varehus og omsetning pr. varehus har på totalinntektene, og dermed også inntektsveksten. Gitt at inndataene virker fornuftige, så bør det være gode muligheter for at man faktisk ender opp med en estimert inntekstvekst ikke veldig ulik hva som faktiske blir den fremtidige utviklingen.

Et godt utgangspunkt for prediksjonen kan være å se på hva som er omsetningen per land på det nåværende tidspunktet (2017), men også hvor stor omsetningen er per varehus.  Oversikten under forteller oss at omsetningen fordelt per hvert varehus ligger på rundt 139 MNOK i Norge. En del av omsetningen er selvsagt knyttet til nettbutikkene, men vi ser bort fra det her. 139 MNOK per varehus er mye sammenlignet med Finland og Sverige, hvor omsetningen ligger på rundt 100 MNOK. Vi venter at omsetningen per varehus i Østerrike vil være på nivå med det man ser i Finland og Sverige, særlig med tanke på at omsetningen per varehus i Sverige og Finland omtrent er lik. Det bør i midlertidig legges til at siden man i 2017 tross alt hadde en relativt høy varehusvekst i både Sverige og Finland. Det er sannsynlig at de nye varehusene trakk ned omsetningen per varehus, og det er derfor sannsynlig at omsetningen per varehus kan stige noe i Finland og Sverige, men dette er ikke tatt hensyn til her, og gir dermed en liten sikkerhetsmargin.

Varehus og omsetning

*En del av omsetningen er selvsagt knyttet til nettbutikken, men det ser vi bort fra her.

På den ene siden er man rent vekstmessig så er man nær ved å nå potensialet i Norden (antall varehus og omsetningsmessig). På en annen side er man i Østerrike og eventuelt i neste omgang Sveits og Tyskland kun i startfasen av utviklingen. La oss vurdere vekstmulighetene i de to hovedregionene (Norden og Mellom-Europa) separat:

Norden. Man hadde i slutten 2017 74 varehus i Norden, men selskapet mener at det er et totalt potensial for mellom 85-90 varehus. Det er vanskelig å si hvor eventuelle nye varehus skal plasseres, men med tanke på den lave veksten i antall varehus i Norge i 2017 (+1), så er det naturlig at de fleste vil komme i Finland og Sverige. Se oversikten under for en mulig fordeling av varehusene de neste årene.

Mellom-Europa. I Østerrike klarte man å etablere 2 varehus i 2017, mens man i Q1 etablerte 1.  Med utgangspunkt veksten i antall varehus i Finland og Sverige, så er det naturlig å tro at en vekst på rundt 4 varehus årlig kan være fornuftig i Østerrike. Vi har lagt opp til at omsetningen per varehus gradvis vil stige mot 100 MNOK etter hvert som forholdet mellom årlige nyetableringer og eksisterende varehus reduseres. Hva med det langsiktige potensialet? Rent befolkningsmessig er Østerrike litt mindre Sverige, men vi antar at omsetningspotensialet vil være omtrent det samme som i Sverige, noe som vil kunne gi grunnlag for rundt 30 varehus i landet, og en total omsetning på rundt 3000 MNOK.

XXL vurderer som nevnt tidligere også å etablere seg i andre land rundt alpene, og Tyskland og Sveits blir sett på som mulige nye land. I denne analysen har vi lagt opp til at man også etablerer seg i de to nevnte landene, og at potensialet i hver av disse landene vil være det samme som for Østerrike. Sveits bør ha omtrent like forhold som Østerrike (omtrent samme befolkningsgrunnlag). Tyskland er åpenbart et større land, men i utgangspunktet vurderer man kun en satsing i deler av landet. I analysen har vi langt opp til at man først etablerer seg i Sveits (2020), og deretter i Tyskland (2023), men vi har ingen informasjon om dette fra selskapet. Veksten etter etablering i Sveits og Tyskland, vil man kunne forvente vil være tilsvarende den man forventer i Østerrike.

I oversikten under så har vi utgangspunktet valgt å legge til grunn at omsetningen per varehus etter hvert vil stabilisere seg i de ulike landene. I virkeligheten vil de fleste land oppleve over tid oppleve stigende konsumprisindeks, noe som alt annet likt over tid vil gi høyere omsetning per varehus. Det er også grunn for å tro at omsetningen per varehus også kan stige etter hvert som man i ulike land får mindre potensial for å øke omsetningen gjennom å etablere flere varehus, men må fokusere på omsetningsvekst per varehus.

I sum kan man altså forvente at man over tid vil ha en positiv omsetningsvekst per varehus. I denne analysen har vi valgt å legge til grunn en omsetningsvekst per varehus på 4 % årlig, men denne veksten skilles fra veksten fra nye varehus (se under)

Omsetningsutvikling

Investing24H sine egne estimater

Estimatene over viser at det er realistisk å oppnå relativt god inntektsvekst også i årene fremover. Vi har valgt å fokusere på veksten de neste 10 årene, og i disse årene er det forventet at den årlige veksten vil kunne ligge rundt 10-12%, men veksten vil være høyest de neste årene. Vekstestimatet for de nest 10 årene forutsetter at man etablerer seg i Sveits og Tyskland, og at man klarer å oppnå en god vekst i det østerrikske markedet.

Etter 10 år er det ikke lagt opp til at man etablerer seg i nye land, men det kan selvsagt være tilfellet. Flere europeiske land kan være aktuelle. Uansett vil hva som skjer etter 10 år være av mindre betydning for dagens verdsettelse av selskapet, og dessuten så vil veksten i omsetningen per varehus etter hvert være viktigere. I oversikten over så ser man at «grunnveksten» på 4% årlig per varehus står for rundt 50% av veksten etter 10 år.

Vi kan oppsummere diskusjonen av inntektsforventningene med at det er god grunn for å tro at inntektene vil kunne stige med rundt 10-11% årlig de nest 10 årene, men det forutsetter at omsetningen per nye varehus blir som i Sverige/Finland, at man årlig etablerer rundt 4 varehus i nye land som Østerrike, Sveits og Tyskland, og at potensialet i hver av de tre nevnte landene er på rundt 3000 MNOK.  

Følg Investing24H

/* ]]> */