Historiske resultater for land-segmenter
Det kan være fornuftig å se litt nærmere på den historiske utviklingen for de enkelte landene, siden det kan gjøre det enklere å identifisere eventuelle trender og forstå dynamikken. La oss begynne med å se på Norge, Sverige og Finland, som altså er de landene i Norden som man faktisk har fysiske varehus (foreløpig kun en e-handelsatsing i Danmark).
Norge står åpenbart for den største andelen av omsetningen til kjeden, men vekstpotensialet i det norske markedet er samtidig lavt. I 2016 etablerte man 7 varehus, mens tilsvarende for 2017 bare var 1. Mye av veksten i 2017 skyldes høyere omsetning pr. varehus, noe som vil være det viktigste i årene fremover. Rent marginmessig er det norske markedet langt bedre enn de andre landene med sin EBITDA-margin på rundt 20%. Det er tydelig at det norske markedet også fremover vil være svært viktig for XXL.
Sverige er det nest viktigste markedet, men som man ser er lønnsomheten for varehusene i langt dårligere enn for den norske virksomheten. Omsetningen pr. varehus ligger på rundt 100 MNOK, mens tilsvarende i Norge er nesten 140 MNOK. Ikke helt uventet er også driftskostnadene målt mot omsetningen også høyere i det svenske markedet, noe som ikke helt uventet gir en EBITDA-margin som er betydelig lavere enn i Norge. De to siste årene har EBITDA-marginen vært på 8-10% i Sverige, og trenden har vært nedadgående. Det bør legges til at man i 2017 etablerte fire varehus i Sverige, og marginsvekkelsen kan dermed delvis skyldes etableringen av disse. For Q1/2018 har man sett marginforbedringer for den svenske virksomheten.
Finland har så en kraftig vekst i antall varehus i både 2016 og 2015. Omsetningen pr. varehus er omtrent på nivå med Sverige, men mye kan tyde på at man på sikt kan oppnå en større markedsandel i Finland enn i Sverige. Marginmessig så man en kraftig vekst i 2017, og utviklingen ser ut til å fortsette i 2018. På sikt kan man nok håpe på en EBITDA-margin rundt 10%.
Norden (2017,2016)
Kilde. Årsrapport 2017
Danmark er foreløpig et lite marked for XXL, og man har kun en nettsatsing her. Det kan være aktuelt å etablere varehus på sikt, men førlig bør man nok ikke legge for mye vekt på utvikling i det danske markedet.
Østerrike er første land i en eventuelt videre satsing i Mellom-Europa. Investing24H sin forventning vil være at man etablerer rundt fire varehus i året i en femårsperiode. Generelt bør man ha relativt høy vekst i landet for å kunne forsvare oppbyggingen av nødvendige støtteaktiviteter (lagerkapasitet, store markedsføringskapasitet, og landspesifikk organisasjonsoppbygging). Gitt at man vil etablere seg i flere land i regionen, så vil man kunne forvente at XXL vil informere om dette innen et par år. Basert tidligere etableringstakt, så kan man nok forvente at man vil kunne etablere varehus i enda flere land rundt 2020/21.
Danmark og Østerrike (2017,2016)
Kilde. Årsrapport 2017