Investing24H

Ny Verdsettelsesmodell?

Investing24H har lenge benyttet den relativt enkle og resultatbaserte verdsettelsesmodellen. Modellen har definitivt en svakheter, men har levert i forhold til at den gir en rask, enkel, men også lett kommuniserbar verdsettelse, basert på analyser/vurderinger gjort tidligere i de aktuelle analysene. Til tross for at den opprinnelige modellen har fungert bra, er nå tiden (snart) inne for heve nivået, og da er man avhengig av å ta i bruk en ny hovedmodell.

Valget av modell er tatt, selv om noen av detaljene fortsatt ikke er helt på plass. Modellen som er blitt valgt, vil være en meget god erstatning for den gamle modellen, og modellen vil ligge tettere opp til hva man kan betegne som en «akademisk riktig» modell, selv om modellen vil være tilpasset vært behov. Mål er som før at modellen skal være lett kommuniserbar, til tross for at den vil være litt mer kompleks.

En serie av poster

Bytte av modell vil ikke bli gjort enda, og det vi vil heller ikke gå ut med hvilke type modell det er snakk om. Hvorfor ikke?

For det første mangler det noen detaljer som først må komme på plass.

For det andre kan det være fornuftig å først gi en grundig gjennomgang av alternativene som ble vurdert (og eventuelt modeller som ikke ble vurdert), i tillegg til en gjennomgang av modellen som faktisk ble valgt. Hva er fordelen og ulempen med de ulike modellene?

For det tredje vil det kunne være aktuelt å publisere en modell-mal av den aktuelle modellen i Excel, og alternative verdsettelsesmodeller vil muligens også bli inkludert som tillegg. Målet er at leseren selv skal kunne endre inndataene, slik at de passer bedre med sine egne vurderinger. Modellen kan selvsagt også benyttes på andre selskaper. Det er verd å påpeke at hovedmodellen nettopp bare er en hovedmodell, og at enkelte av de alternative modellene kan derfor være aktuelle å benytte på enkelte case.

For det fjerde kan det igjen være fornuftig å ta en diskusjon av valg/bruk av avkastningskrav («risiko»), og hvordan disse kan settes for et selskap. Gjennomgangen kommer til å være relativt grundig, men dere vil bli spart for unødvendig mye kompleksitet. En kritisk diskusjon av den, eller de akademiske løsningene for å finne et avkastningskrav, vil også være på sin plass.  Poenget med diskusjon rundt avkastningskravet, er å gi leserne et grunnlag for å sette sine egne avkastningskrav, som det kan benyttes i en verdsettelse.

Når vil modellen og gjennomgangen bli publisert? Når tas modellen i bruk?

Det vil dessverre ta en del tid før modellen bli publisert, men innen et par måneder er veldig sannsynlig. Modellen og hele materialet rundt (de fire punktene nevnt over), vil klargjøres før en publisering. Selve gjennomgangen vil gå over noen poster, før man vil ende opp med den aktuelle modellen. Inntil modellen tas i bruk, vil den gamle modellen benyttes – en modell som tross alt fungerer greit.

Følg Investing24H

/* ]]> */