Hva med Tog?
Foreløpig har vi ikke registrert kontrakter her, men togtransport kan åpenbart være et område hvor hydrogen kan bli viktig, og samtidig et område hvor det er lite sannsynlig at batterier vil kunne ha et stort potensial. Partneren Hexagon (HEX) har i sine prestasjoner en del fokus på mulighetene i togmarkedet, men hvor finnes mulighetene, og hvor stort er potensialet?
I Norge så er en god del av jernbanen elektrifisert, men det er langt fra tilfelle alle steder i verden. Mange steder vil fossile drivstoffer, og da som regel diesel, være det eneste alternativet. På verdensbasis finnes det flere titalls tusen diesellokomotiver, noe som indikerer at hydrogen kan ha et betydelige vekstpotensialet på litt lengre sikt. Man har de siste årene sett et økt fokus på å redusere utslippene fra transportsektoren, noe som har, og vil bidra til at strengere krav stilles. Hydrogen vil være et av de få utslippsfrie alternativene, om man da ikke ønsker å gjøre store investeringer i elektrifisering av jernbaner.
Elektrifiserte jernbaner har ikke ubetydelige årlige vedlikeholdskostnader, og mange steder, og da særlig på værutsatte steder, så vil man ofte også kunne ha store problemer med driftsstans som følge av problemer med strømkabler. En ikke-elektrifiserte jernbaner vil åpenbart være å foretrekke når man har lange avstander, lav trafikk, og befinner seg i områder med mye dårlig vær.
En satsing på togmarkedet for NEL sin del bør nok skje gjennom HYON, siden det er grunn for å tro at både togprodusentene og togoperatørene vil foretrekke at en helhetlig løsning kan leveres. Når man tilbyr helhetlige hydrogenløsninger, så blir det også enklere for potensielle kunder å sammenligne løsningene, f.eks. i forhold til kostnadene.
Stort potensial for hydrogen i togmarkedet
Hentet fra kapitalmarkedspresentasjon til HEX i London i 2017
*Hex har allerede en satsing mot togmarkedet gjennom RailGas. Utgangspunktet til HEX var at de har forsøkt å selge tankene sine for CNG-lagring (naturgass), men som en følge av selskapets «nye» hydrogensatsing, så vil også hydrogen være en mulighet. Verdens første hydrogentog settes i ordinær drift i Tyskland i 2018.
“Grid Storage” med mer
Del 1 av den analysen som ble publisert lørdag 14.04 inneholder en gjennomgang av potensialet for såkalt «Grid Storage», og vi vil derfor bare kort se nærmere på hva NEL kan tilby, og aktuelle prosjekter.
NEL har som nevnte tidligere noen av de meste kostnadseffektive elektrolysene, og effektiviteten til elektrolysene er nødvendigvis svært viktig når man skal bruke overskuddselektrisitet til å produsere hydrogen.
Selskapet har valgt å satse på relativt fleksible modulbaserte hydrogenløsninger, noe som gjør at systemene forholdsvis enkelt skal kunne tilpasses aktuelle kunder. Et godt eksempel på den nevnte fleksibiliteten er gigantanlegget som selskapet er designet (se under). Anlegget er stort sett bare en større versjon av de eksisterende, men selvsagt mye større.
Gigantanlegg muliggjør effektiv utnyttelse av overskuddsenergien
Kilde: NEL sin CMD-presentasjon 2017
Foreløpig har man ikke realisert anlegg med størrelsen over (men man var nær med H2V-avtalen), men det er ikke usannsynlig at man vil kunne se slike anlegg innen noen år. Hvorfor? Fornybare energikilder står for en økende andel av energiproduksjonen i mange land, noe som gir økende variasjon i energitilbudet, med mer varierende strømpriser som et resultatet. Skal fornybare energikilder øke ytterligere fra dagens nivå, så er man avhengig av å lagre energien når tilbudet er for stort. Det er her NEL sine anlegg kommer inn.
Man kunne tenke seg at den produserte hydrogenet ble brukt til å produsere elektrisitet når behovet senere overgikk tilbudet. Det mest logiske vil i midlertidig være å bruke hydrogenet mer direkte i transportsektoren (diskutert tidligere), mens eventuelle ytterligere overskudd bør langtidslagres mellom sesonger.
Når det kommer til prosjekter, så er det verd å nevne to; et i Danmark og et i Frankrike. La oss kort se nærmere på disse:
Danmark. Relativt beskjedent anlegg sammenlignet med det franske anlegget, men samtidig passer det danske anlegget godt sammen med det som vi har påpekt tidligere. I stor grad handler det om å utnytte vindkraften til å lage hydrogen, som så kan benyttes direkte på ulike viktige områder. Det er grunn for å tro at Danmark sitt betydelige innslag av vindkraft, vil gjøre at man kan se flere anlegg i årene som kommer. I enkelte ekstreme perioder har man i Danmark fått betalt for å bruke strøm (mye vind, lavt forbruk), noe som i det minste indikerer at hydrogenproduksjon kan være fornuftig, selv om så lave (negative) priser ikke er veldig sannsynlig over tid.
Les «Nå får dansken betalt for å bruke strøm»
Elektrolyser i Danmark
Kilde: NEL sin CMD-presentasjon 2017
Frankrike. Samarbeidet med H2V PRODUCT er dessverre brutt, og gigantanlegget ble derfor aldri noe av.
Elektrolyser i Frankrike (Samarbeidet avsluttet)
Kilde: NEL sin CMD-presentasjon 2017