Investing24H

Analyse: EVRY – underpriset IT? (1/2)

Konkurransesituasjon

Det blir ikke gjort noen grundig analyse av EVRY sin konkurransesituasjon, men det kan være fornuftig å se litt nærmere på kreftene som virker i markedet, siden det videre vil kunne si noe om den fremtidige inntekts- og marginutviklingen.

For virksomheter som øker i størrelse er det avgjørende å oppnå økende stordriftsfordeler (positiv margineffekt), som i det minste bør utligne effekten av økende koordineringsproblemer (negativ margineffekt). I markedet for IT-tjenester vil større selskaper i stor grad har en fordel ovenfor de mindre, siden kundene ofte vil etterspør tjenestene/produktene som stiller strenge krav både bred og spesialisert kompetanse.

Når det kommer konkurranse, så vil EVRY sin posisjon være mellom store internasjonale aktører, og mindre lokale aktører og kundene selv («Insourcing»). La oss kort se nærmere på de ulike typene konkurrenter, og hvordan EVRY har møtt konkurransen fra disse. Det sentrale er i drøftelsen vil være hvor en har mulighet for å utnytte stordriftsfordeler, og hvor man har liten mulighet for det.

Kunder og (lokale) konkurrenter. I utgangspunktet vil man ofte første og fremst tenke på konkurrenter som tilbyr de samme tjenestene, men man må også forholde seg til at kundene selv kan utføre tjenestene.

Større banker (viktige kunder for EVRY) vil ofte selv ha økonomiske ressurser til å utvikle og drifte mye av sine egne IT-systemer, og EVRY må da åpenbart være i stand til å levere et produkt som overgår dette. Når det kommer til finansielle institusjoner har EVRY lagt vekt på å utvikle grunnmoduler som kan brukes i de fleste banksystemene man leverer, noe som åpenbart reduserer utviklingskostnadene for hvert system (stordriftsfordeler).

Store Int. aktører. EVRY bør i utgangspunktet ha en sterk posisjon i forhold til mindre aktører i Norden, men hva med enda større internasjonale konkurrenter?

Aktører som Amazon, Google og Microsoft har internasjonalt etablert seg som de dominerende tilbyderne av skytjenester. Stordriftsfordelene i bransjene er gigantiske, og konkurransen er hard. De nevnte aktørene tilbyr har flere titalls store datasenter (gir lavere enhetskostnader) hver som er spredt over hele verden (gir økt hastighet, og økt sikkerhet). I tillegg til en fysiske infrastrukturen, så tilbyr aktørene også et stadig økende antall tjenester knyttet til disse. Tjenestene gjør at bedriftene kan utvikle egne systemer mer effektivt/billigere, samtidig som driften med eksterne servere blir billigere enn å ha egne servere, selv om det siste selvsagt ikke er gitt.

Det er åpenbart at de store internasjonale tilbyderne av skytjenester har forsynt seg av en god del verdiene i markedet som EVRY operer, og det er grunn for å tro at utviklingen vil fortsette.

Hvordan har EVRY så møtt den «nye» konkurransen? EVRY hadde opprinnelig ikke noe klar strategi knyttet til skytjenester, noe som etter hvert kunne blitt katastrofalt. Etter avnoteringen i 2015 valgte selskapet å etablere samarbeid (partnerskap) med flere av de nevnte aktørene, men hvorfor?

EVRY innså at den beste måten å møte konkurrentene på var samarbeid, og ikke konkurranse. Alternativt kunne man tenke seg at man etablerte egne datasenter i Norden, og utviklet egen teknologi knyttet til disse. Det vil være flere problemer knyttet til en slik strategi. For det første er de større kundene i stor er internasjonale, noe som gjør at de vil kreve tilgang på datasenter internasjonalt. For andre vil de være svært kostbart for en relativt liten aktør å utvikle konkurransedyktige tjenester knyttet til datasentrene.

Samarbeidene gir EVRY flere fordeler. For det første får man tilgang til kostnadseffektive tjenester, som man kan utvikle sterk lokale kompetanse på. For det andre er tjenestene som skytjeneste aktørene i stor grad bare materialer og verktøy, man må fortsatt utvikle kundespesifikke tjenester. For det tredje har man fortsatt mulighet for å utvikle mye av den lokale infrastrukturen, siden selv de store aktørene vil ha problemer med å etablere en sterk posisjon i de lokale markedene. EVRY har f.eks. egne lokale datasenter i det nordiske markedet.

For å oppsummere så bygger EVRY stordriftsfordeler i de lokale markedene, men man har innsett at enkelte tjenester er det mest fornuftig/kostnadseffektivt å kjøpe inn fra de enda større globale aktørene. Mye tyder på at avveiningen EVRY har gjort kan gjøre at selskapet også i fremtiden kan opprettholde en sterk posisjon i det nordiske markedet.

Følg Investing24H

/* ]]> */