Finansiell utvikling
Vi har til nå fokusert på kvalitativ informasjon. I denne delene dykker vi mer ned i selskapets inntekter, marginer og resultater. Vi ser først på den historiske utviklingen, før vi så vurderer utviklingen fremover. Målet er å komme frem til estimater som kan brukes til å verdsette selskapet. La oss først se på inntektene.
Inntektene
Byggmax sin inntektsutvikling har over tid generelt vært god, noe som kommer godt frem i oversikten under. Inntektsveksten er ikke uventet med tanke på veksten i antall varehus man har sett i den samme perioden. Veksten har vært særlig god de siste par årene, noe som i stor grad skyldes kjøpet av Skånska. Den årlige veksten har vært på rundt 12% i gjennomsnitt de siste 5 og 8 årene.
Inntektene de siste årene
Utklipp fra CMD-Presentasjon for Q3-17
Det kan være fornuftig å legge en del vekt på den såkalt LFL -salgsveksten. Litt forenklet så kan man i dette tilfellet si at man ser på salgsveksten per varehus justert for ekspansjoner (nye varehus). LFL-vekst er sånt sett et mål for effektiviteten og inntektsutvikling til de ulike varehusene. En vekst i LFL-salget betyr at man utnytter varehusene bedre. Generelt vil det være vanskelig å oppnå veldig høy LFL-vekst over tid. I Byggmax sitt tilfelle ser man at LFL-veksten har vært god de siste årene, men veksten over litt lengre tid (8år) er ikke veldig imponerende.
Historisk Inntekstvekst
Les mer her om Like-For-Like Sales her(ekstern)
For å si noe om den fremtidige inntektsutviklingen, så må man vurdere hva som vil drive inntektene i årene fremover. La oss vurdere noen ulike vekstmuligheter, men vær klar over at de ulike mulighetene selvsagt overlapper hverandre:
Fremtidig Inntektsutvikling: Flere varehus
Det vil alltid være mulig å etablere flere varehus. Man kan skille mellom etablering på stadig mindre plasser, og fortettning i eksisterende områder. La oss kort vurdere disse to mulighetene:
Etablering på stadig mindre plasser. Enhver kjede vil som regel først velge å etablere varehus i de største byområdene. Logikken er enkel; målet er å maksimere inntektene per varehus. Etterhvert som man har etablert seg i de største områdene, så vil man senke kravene til befolkningsgrunnlag. En av fordelene til Byggmax er at de ulike varehusene generelt er billige å drifte (lav bemanning og få produkter), noe som videre gjør at man i utgangspunktet kan forsvarere etablering på relativt små plasser.
Markedsandeler og befolkningsgrunnlag
Fra CMD-presentasjon 2017, side 39
Byggmax har i dag en høy markedsandel i områder med mer enn 25 000 innb. (i det minste i Sverige. Se over), mens man har relativt lav markedsandel i områder med mindre enn 25 000 innb. Byggmax har innsett at man trenger enda mer effektive varehus om målet er å vinne markedsandeler i områder med lavt befolkningsgrunnlag. Kjeden har valgt å utvikle et eget varehuskonsept for disse områdene, noe som enkelt sagt betyr at man etablerer varehus med enda lavere utvalg. Logikken vil være at befolkningen i mer tynt befolkede områdene vil velge Byggmax selv om de har litt lavere utvalgt, siden man da slipper å kjøre (ofte) betydelige lengre til en annet varehus eller betale en høyere pris. Det vil også i større grad være mulig å selge inn nettløsningen til befolkningen i distriktene. Byggmax mener selv at konseptet for mindre steder øker potensielle varehus med 30, fra 180 til 210. Selv om potensialet øker, så kan man ikke regne med at inntektene fra varehusene i distriktene vil være på høyde med de man har etablert til nå, noe som isolert sett vil bety lavere inntektsvekst fremover.
Nytt «distriktsskonsept» gir økt potensial for vekst
Over har vi diskutert Byggmax-kjeden, men Byggmax-gruppen består i dag også av blant annet Skånska. Tilsvarende distriktskonsepter vil også kunne fungere godt for Skånska, men denne kjeden er foreløpig ikke veldig utbredt, og har således ikke enda møtt de store vektbegrensingene. Utklipp fra CMD-Presentasjon for Q3-17
Fortetting i sentrale områder. Som vist ovenfor har man fortsatt noe vekstpotensial i de større byområdene. Utfordringen i sentrale strøk vil være at de ulike varehusene i et område vil «spise» av omsetningen fra hverandre (kannibalisering), noe som isolert sett vil gi en lavere inntektsvekst for hvert ekstra varehus. Markedsandelen til Byggmax er såpass høy i byområdene (særlig i Sverige) at det er lite som tyder på at man klarer å oppnå en veldig høy inntektsvekst i disse områdene. Optimalisering av vareutvalget vil sannsynligvis være mer fornuftig for disse områdene (se neste avsnitt), muligens kan man også prøve ut større varianter varehusene i de mest sentrale strøkene?
Fremtidig Inntektsutvikling: Mer optimalisert produktutvalg
Tilby nye produkter vil ofte være en mulighet for å tiltrekke seg nye kunder og øke salget. For Byggmax sin del har man et konsept der man strengt tatt ikke ønsker et for bredt produktutvalg (i det minste ikke i de fysiske varehusene), slik at det kanskje i større grad handler å optimalisere det utvalget man allerede har.
Fremtidig Inntektsutvikling: Nye kjeder /produktkategorier
I denne analysen har jeg valgt å fokusere på Byggmax-kjeden, men når det kommer til fremtidige vekstmuligheter er det ikke tvil om at den relativt nylige oppkjøpte Skånska vil være viktig. Skånska er i stor grad nettbasert med et fokus på hagerelaterte produkter, men har også noen fysiske varehus. Byggmax Gruppen har store planer for Skånska, og det er nærliggende å tro at man i stor grad kommer til å benytte mange av de samme varehuskonseptene som har fungert godt for Byggmax-kjeden, når man skal ekspandere kjeden i Norden. Det er også logisk å tro at det kan være fornuftig å kombinere Byggmax og Skånska på mindre plasser, altså en hybridvariant.
Fortsatt muligheter i nye segmenter i DIY-markedet
Utklipp fra CMD-Presentasjon for Q3-17
Byggmax er riktignok store på byggevarer i Norden, men man har fortsatt en relativt lav andel i det gigantiske DIY-markedet. Flere fremtidige oppkjøp eller evt. nye egenutviklede konsepter bør kunne forventes i fremtiden. Foreløpig bør man imidlertid konsentrere seg om å utvikle de kjedene man allerede har, og en geografiske ekspansjon av eksiterende konsepter vil nok kanskje være det mest fornuftige.
Gode muligheter online
Med tanke på Byggmax sitt lavpriskonsept med begrenset utvalg i de ulike varehusene, er det avgjørende å utnytte mulighetene som nettet gir. En av fordelen med nettet som salgskanal gir, er at man kan tilby et langt større utvalg enn i de fysiske varehusene, noe som bidrar til å motvirke ulempen for kunden med lavere utvalg i de fysiske varehusene. En tett integrasjon mellom nettbutikken og de fysiske varehusene er avgjørende fremover. Utklipp fra CMD-Presentasjon for Q3-17
Fremtidig Inntektsutvikling: Geografisk ekspansjon
Lavpriskonseptet til Byggmax bør også kunne fungere i andre europeiske land. Det europeiske markedet bør være et viktig vekstområde etterhvert som kannibaliseringen øker. Bauhaus er et godt eksempel på en kjede som er etablert i flere europeiske land, men de har valgt en litt annen strategi enn Byggmax. Bauhaus har valgt å etablere store varehus med stort utvalgt i sentrale områder, noe som gir en mulighet for Byggmax å fokusere på nærheten til kundene. Bauhaus er allerede etablert i de nordiske markedet, og sånn sett noen Byggmax allerede har erfaring med. På sikt vil europeisk vekst være viktig for den fremtidige veksten til Byggmax.
—
La oss oppsummere med å komme med noen konkrete estimater for den fremtidige veksten. Jeg har valgt å dele vekstforventningene inn i kortsiktig og langsiktig vekst.
Kortsiktig inntekstvekst (5ÅR): Det vil ofte være vanskelig å predikere veksten langt inn i fremtiden, og det er derfor er det fornuftig å ha et hovedfokus på vekstestimatet for de neste 5 årene. Veksten de neste fem årene vil i stor grad bli drevet av ytterligere varehusetableringer, vekst for Skånska-kjeden, og sterkere synergier mellom fysiske varehus og nettsidene (+selvsagt eventuelle oppkjøp). Jeg tror at 15%-vekstmålet er vel ambisiøst (uten større oppkjøp), men en vekst rundt den historiske på 12% bør være realistisk.
Langsiktig inntekstvekst (5År >): På lengre sikt skal man være forsiktig med å forvente en for høy vekst. Få selskaper klarer å vokse veldig mye raskere enn BNP over lang tid, og få selskaper klarer å stjele markedsandeler år etter år. Jeg tror i midlertidig at Byggmax kan genere svært godt vekst også utover de neste fem årene. Veksten etter 5 år vil bli drevet av mye av de samme som nevnt i det foregående avsnittet, men også mer geografisk ekspansjon (i Europa) vil i større grad bli viktig. Det er naturlig å ta hensyn til at selskapet vil kunne oppnå god vekst også utover de neste fem årene, og jeg velger derfor å ta hensyn til dette ved å legge opp til en langsiktig årlig vekst på 3%. Veksten langt frem i tid vil uansett ha stadig mindre betydning for dagens verdsettelse.