Målsetning
Byggmax har satt høye mål for virksomheten, og man bør alltid vurdere hvor realistisk det er at et selskap faktisk klarer å nå målene. På den en siden er bra med uttalte mål siden det gir investorene et godt bilde på hva ledelsen tror er mulig i årene fremover. På den andre siden kan klare mål føre til at ledelsen blir for opptatt av å nå disse, mens de har for lavt fokus på andre helt nødvendige ting. I Byggmax-gruppen sitt tilfelle har man tre klare mål:
- Salgsvekst på 15% årlig, inkludert oppkjøp.
Ekstremt ambisiøst. Riktignok har man hatt høyere vekst de siste tre årene, men det skyldes i stor grad oppkjøpene man har gjort. Det er naturlig at oppkjøp av relaterte konsepter med høy potensial også fremover vil være viktig for veksten. Uansett er vel 15% i årlig vekst for mye å håpe på over tid?
Årlig vekst på 15%?
BILDE: 15% vekst
Utklipp fra CMD-Presentasjon for Q3-17
- EBITDA-margin > 9 %
Byggmax er kjent for å være blant kjedene med de høyeste marginene. Faktisk har kjeden rent historisk levert høyere EBITDA-margin enn 9% over tid. Spørsmålet er om man vil klare å opprettholde den høye marginen i fremtiden? Trenden er fallende, og de nyinnkjøpte virksomhetene har generelt lavere marginer. Uansett er vel marginmålet mer realistisk enn salgvekstmålet?
- Dele ut minimum 50% av resultat til aksjonærene.
I utgangspunktet har man relativt stor fleksibilitet når det kommer til utdelingsgraden. Resultatet kan enten reinvesteres i virksomheten eller det kan deles ut. Kort sagt vil investeringsbehovet ofte bestemme hvor mye som kan deles ut. På den ene siden eier Byggmax som regel ikke varehusene sine, noe som begrenser kapitalbehovet. Kapitalbehovet bør sånt sett være lavere enn hos mange av konkurrentene. På den andre siden vil en høy forventet salgsvekst kreve kapital til økende varelager osv., men også til finansiere oppkjøp. Uansett vil utdelingsgraden på 50% (i gjennomsnitt over tid?) kunne være realistisk. Man bør heller ikke være for opptatt av utbetalingsgraden så lenge selskapet bruker kapitalen fornuftig.
—
Selskapet satt tre finansielle mål som bidrar til å disiplinere ledelsen. Særlig gjelder dette de to første målene. Ved å kun ha mål for omsetningsveksten, så kan man velge å gå for prosjekter som kan øke omsetningen, men som vil gi dårlige marginer. På motsatt side kan man kun fokusere på marginene, noe som vil gå på bekostning av veksten. Når man både har vekst og marginmål har man i realiteten også satt et vekstmål for resultatene, noe som er nærmere det man som investor egentlig er ute etter.