Kontrakter og videre ekspansjon
Strongpoint har det siste året inngått flere viktige nøkkelkontrakter i markeder som vil bli svært viktige i årene fremover. La oss se på noen av man har hatt en gjennombrudd, og mulige markeder som Strong kan oppnå omsetningsvekst i de neste årene. La oss begynne med de viktigste kontraktene i år.
Russland-kontrakter med fokus på Click&Collect (CC)
Russland kan raskt vise seg å bli et av Strongpoint sine viktigste markeder. I Juni mottok Strong en ordre på 25 CC- hentestasjoner fra Utkonos, som er den største nettbutikken i Russland. Strong skulle levere CC-stasjonene i 4.kvartal, men allerede 20.des kom det melding om at selskapene hadde inngått en femårig rammeavtale med mål om å levere 2000 hentestasjoner! Det er liten tvil om at avtalen vil generere store inntekter for Strong, men kanskje enda viktigere er signaleffekten ovenfor andre potensielle kunder. Man bør fremover forvente flere kontrakter på CC-stasjoner fra andre aktører globalt, men kanskje mer spesifikk fra europeiske aktører.
Stort potensial for Click&Collect i Europa
Det kan også nevnes at man også har sett en interesse for flere av Strongpoint sine løsninger i det russiske markedet, særlig knyttet til kontantsikkerhet.
Videre ekspansjon
En av de viktigste synergiene knyttet til etableringen av Strongpoint som en felles paraply har vært at man kan drive mer helthetlig markedsføring av løsningene globalt. Innsalg av de enkleste løsningene kan gi grunnlag for å selge inne flere løsninger på et senere tidspunkt. Generelt vil senere mersalg være avhengig at man er fornøyd med den eller de eksiterende løsningene, og at man kan oppnå synergier mellom løsningene man allerede har og de man vurderer å skaffe seg («Retail Suite» er sentralt her. Se tidligere analyser).
Oversikten under viser vekstmatrisen til Strongpoint og forteller mye om hvordan Strong jobber. Flere ting kan leses ut ifra oversikten. For det første bruker man i stor grad kontantløsningen som et innsalgsprodukt, noe som er logisk siden det er når det kommer til effektiv kontanthåndtering det er mest å hente for en butikk som i liten grad er digitalisert. Det kan også sies at man i land hvor butikkene i liten grad er digitalisert ofte også er land hvor man bruker mye kontanter, og slik sett er det også her det er mest å hente ved å gå over til automatisk kontanthåndtering. Etter at man har solgt inn kontant håndteringsløsningene løsningen å selge inn de andre løsningene.
Strongpoint har de siste årene fått et fotfeste i mange viktige markeder som Frankrike, Tyskland, Spania, Australia Osv. Det er forventet at disse markedene vil bli svært viktige i årene fremover.
Vekstmatrise
En av de beste oversiktene i CMD-presentasjonen fra Q3-2017. Oversikten gir en godt bilde på hvor man er og hvor man forsøker å komme seg.
Oppkjøp og satsing på e-handel
Det er åpenbart at en aktør som Strong som forsøker å tilby et teknologisk helhetlig økosystem til butikker, også vil forsøke å være i front når det kommer til løsninger rettet mot netthandel. Alt annet likt, vil stadig økende netthandel av (mat)varer på lang sikt redusere markedet for mange av varene man tilbyr inne i butikkene. For Strong det helt naturlig at man tilbyr løsninger som enkelt kan kombineres med netthandel, sånn sett er det logisk at mange av de viktigste hendelsen i løpet av året har vært knyttet til e-handel. Dette gjelder på lanseringen av og kontraktene på Click&Collect, men også kjøpet av det svenske selskapet CUB Business Systems AB. La oss kort se litt nærmere på oppkjøpet:
CUB Business Systems AB
Det svenske selskapet tilbyr applikasjoner som skal gjøre det enkelt for butikkene å tilpasse seg til et økende behov for digitale e-handelsløsninger. Generelt virker det som om Strongpoint har tenkt å knytte CUB sine applikasjoner sammen med sin eksisterende applikasjon Retail Suite. Det oppkjøpte selskapet vil kunne bidra til en kraftig utvidelse av Retail Suite på e-handelsområde, og sånt sett fylle et hull. CUB har i dag rundt 15000 kunder i Europa, og mange av disse kundene kan være potensielle kunder for Strong sine andre løsninger, og da særlig CC-hentestasjonene.
Prisen Strong betaler for CUB er ikke helt klar (avhengig av fremtidige resultatet som CUB leverer), men man ble enige om en pris på MSEK 30, og det er forventet at CUB vil levere et resultat på rundt MSEK 4. Det virker som om prisen kan være fornuftig med tanke på vekstmulighetene fremover. Kort sagt vurderer jeg oppkjøpet som fornuftig med tanke på den åpenbare synergien med Strong sine andre løsninger.
E-handel blir relativt sett viktigere og viktigere fremover