Investing24H

Analyse Sbanken: Utfordringer og muligheter

Vekstmulighetene fremover

Selv om jeg personlig mener at Sbanken sitt utgangspunktet er dårligere enn hva det kunne vært som en del av det større Skandia-konsernet, så er banken på ingen måte dårlig stilt i konkurransen. Banken har tross alt 400 000 kunder, som hvis man skal tro på undersøkelsen nevnt tidligere, også er blant de mest fornøyde i landet. Utviklingen i aksjekursen det siste årene tegner også et bilde av en bank som investorene tror på.

Spørsmålet er bare hva som skal drive utviklingen de neste årene?  La oss se på noen muligheter:

Selge inn flere eksisterende produkter hos eksisterende kunder

Mange av Sbanken sine kunder benytter utvilsomt også andre banker. Klarer Sbanken å få de eksisterende kundene til å benytte seg av flere av tjenestene man allerede tilbyr, så vil utvilsomt dette bidra til å heve lønnsomheten. Det kan nevnes at banken står for rundt 2.2% av utlånsvolumet til private, mens banken har 400 000 kunder (se CMD-presentasjon). Med tanke på at banken generelt har en større andel yngre kunder (høyere lånebehov) enn konkurrentene, så bør det være et potensial for å øke utlånene. Markedsføring mot eksisterende kunder kan altså være særdeles fornuftig.

Tilby flere produkter i privatmarkedet.

Sbanken tilbyr allerede i dag en vidt spekter av de tjenestene man bør forvente at en bank skal tilby, men det finnes også en del naturlige produkter som man ikke tilbyr enda. I CMD presentasjonen fra i sommer kunne man blant se at banken har planer om å tilby nye investeringsløsninger og forsikringsprodukter.

Strategien er å etablere nye produktkategorier. For nye kategorier tilbyr man først produkter som er enkle, krever lave investeringer og som passer godt til eksiterende nøkkelprodukter. Senere kan man tilby nye produkter innenfor samme kategori som bygger på de første produktene.  

Forsikring er godt eksempel på hvordan man tenker seg at man skal etablere seg i nye kategorier. Det er åpenbart at strategien gjør at man kan tilby nye og relativt kompliserte produkter uten å ta for mye risiko. Inngangsinvesteringene vil vanligvis være lave.

Bilforsikring (se under) er et godt eksempel på noe man kan tenke seg innebærer relativt lavt risiko (relativt små og uavhengige utbetalinger), samtidig som utviklingen av tjenesten bør være relativt enkelt. Senere kan man benytte teknologien og opparbeidet kompetanse til å tilby langt mer komplekse forsikringer som helse og livsforsikringer.

Utklipp CMD-presentasjon 2017.

Etablere en bedriftsvariant av banken

Bedriftsmarkedet er et marked Sbanken har tenkt å etablere seg i neste år (2018). Utviklingen er relativt logisk. Den tidligere søsterbanken Skandia.se har allerede etablert tjenester rettet mot forretningsmarkedet, og de to bankene bør i utgangspunktet ha noen av de samme ambisjonene. La oss kort se på hvilken del av bedriftsmarkedet man skal fokusere på, og hvorfor banken er godt posisjonert for å kapre en viktig posisjonert i dette markedet?

Du kan se noen av den svenske Skandia.se sine produkter her (https://www.skandia.se/foretag/).

Små bedrifter med enkle behov.

Sbanken ønsker å fokusere på små og muligens etter hvert mellomstore bedrifter (SME-markedet). Behovene til mange små bedrifter (<10 ansatte) er for det meste relativt lite komplekse. Kan man gi bedriftene enkel og rimelig tilgang på en konto, så er ofte mye gjort. I neste omgang vil enkel/rimelig tilkopling til regnskapsprogrammer være en fornuftig vei å gå.

Gitt at man klarer å tiltrekke seg noen titalls tusen kunder, bør svært mange relevante tilbydere være interessert i et samarbeid. På enkelte områder kan det også være fornuftig å lage sine egne løsninger, siden det ofte vil være enklere for kundene om løsningene er integrerte. Med noen titalls tusen kunder bør f.eks. et eget enkelt regnskapssystem være lønnsomt å utvikle (noe som kan være salgspunkt overfor nye kunder). Generelt er det få grenser for hvor langt bedriftssegmentet kan utvikles.

Sbanken: Strategi for veksten i bedriftssegmentet

Utklipp. CMD-presentasjon 2017.

Det bør nevnes at 82000 av bankens eksisterende kunder er eiere/ledere av små og mellomstore bedrifter. Konverteringen til bedriftskunder bør altså kunne være relativt god.  

Mer robotisering

Kort her. Sbanken har åpenbart automatisert en stor andel av tjenestene sine, men det vil fortsatt være prosesser/områder som fortsatt kan automatiseres. Et mulig område kan være diverse hjelpe- og rådgivningstjenester. På de nevnte områdene bør en AI-robot kunne være aktuell. Roboten kan utvikles eksternt eller internt. Ved å tilby hjelp gjennom en robot, så kan de fysiske personene konsentrere seg om spørsmålene AI-roboten ikke så enkelt kan hjelpe med.

Tilleggstjenester (eksterne og interne)

Mye av verdien til Sbanken ligger i at banken allerede har et betydelig antall kunder som er knyttet til den eksisterende bank-applikasjonen. Applikasjonen vil kunne fungere godt som et utgangspunktet for nye internt utviklede tilleggstjenester, men gir også mulighet til å utvikle samarbeid med eksisterende aktører som tilbyr tjenester som kan være relevante for Sbanken sin kunder.

Her er noen muligheter:

Ulike Crowdfunding plattformer: Ulike folkefinansieringsløsninger er i sige internasjonalt. Crowdfunding har hatt vekst både når det kommer til lånefinansiering, eiendomsfinansiering (lån og egenkapital), bedriftsfinansiering (Ek og Gjeld), privatlån osv. Mange av de internasjonale satsingene har slitt med at veksten i antall brukere har gått for sakte, noe som har gjort ført til problemer med lønnsomheten (Høye faste kostnader). Sbanken bør kunne utnytte sin posisjon (stor kundemasse og god kompetanse) til å bli en sterk aktør på mange av disse områdene i det norske området.

Andre relevante tjenester. Det bør også være aktuelt å tilby tjenester som man kan forvente at kundene har behov for.  Her er det bare kreativiteten som setter grenser, men som sagt bør tjenestene ha en viss relevans for kundene og passe sammen med de eksisterende produktene. Med tanke på at man skal etablere en bedriftsbank vil det åpenbart være fornuftig å identifisere tjenester som (små) bedrifter typiske vil etterspørre.

Egen markedsplass?

Nye internt utviklede tjenester, men også tilbud av eksterne tjenester bør være aktuelt for banken i årene fremover. Med tanke på at det etterhvert kan bli snakk om et betydelig antall tjenester/produkter, så kan det være fornuftig å etablere en egen markedsplass for disse. Markedsplassen bør være godt organisert, slik at kundene finner det de behov for, selv om de ikke nødvendigs viste de hadde behov for det☺ Kunstig intelligens kan brukes til å matche de ulike kundene med de mest relevante produktene.

Sikkerhet og brukervennlighet er kritisk. Det vil åpenbart være helt avgjørende at alle tjenestene man tilbyr gjennom sin egen plattform (interne så vel som eksterne) er sikre og brukervennlige. Problemer med enkelte tjenester vil kunne ha en negativ effekt på resten av produktene.

Følg Investing24H

/* ]]> */