Investing24H

Analyse: Webstep (WSTEP) – Et High-end konsulentselskap posisjonert for vekst (NOV2017)

Webstep er et av de nyeste tilskuddene på Oslo Børs. Selskapet tilbyr IT-konsulenttjenester av høy kvalitet, og satser på lønnsom vekst i en stadig mer digitalisert verden.  I denne analysen vil vi se nærmere på Webstep, med et fokus på å forstå virksomheten og mulighetene/utfordringen den har fremover. Målet er å komme frem til en verdsettelse av selskapet, og vurdere om prisingen i dagens marked er fornuftig.

Analysen er i flere deler. Bruk «Sidetallene» nederst på siden til å navigere mellom de ulike delene.

Analysen ble utarbeidet over noe tid (par uker) og det vil derfor kunne være noe avvik i forhold til de mest oppdaterte dataene/kursene.

Plan:

I første del av denne analysen ser vi nærmere på hva som driver etterspørselsveksten etter IT-tjenester, og hvorfor det er naturlig at konsulentselskapene har og får en viktig rolle.

I andre del ser vi nærmere på dagens marked (Norge/Sverige) for IT-konsulenttjenester, og hvordan man forventer at denne veksten vil være fremover.

I tredje del dreier vi mer inn på Webstep, og drøfter hvordan selskapet eventuelt skiller seg fra konkurrentene, og hvordan de skal/bør posisjonere seg fremover.

I fjerde del går vi over på selskapet resultater med et fokus på inntektene og marginene. Hvordan vil utviklingen være fremover?

I femte del forsøker vi oss på en verdsettelse. Vi gjør både en resultatbasert verdsettelse, men vurderer også prisingsmultiplene til Webstep i forhold til konkurrentenes.

Hvorfor velger man å dekke IT-behovet eksternt?

Det er kan være naturlig å stille spørsmål om hvorfor man ikke selv kan stå for IT-kompetansen som man trenger, istedenfor å leie denne inn fra et konsulentselskap? Det finnes selvsagt flere argumenter for å leie inn tjenester fra et konsulentselskap, men la oss se på noen av disse:

Spesifisert kompetanse. IT dekker et svært vidt felt. På den ene siden kan man ha generalister som kan være brukbare på en god del av IT-feltene. På motsatt side kan en enkelt person bare klare å være spesialist på noen få av feltene.

Er man et lite selskap, så er man ofte avskåret fra å ansette spesialister, og ofte vil man heller ikke kunne ansatte særlig mange generalister.

For større selskaper vil man ofte både kunne ha generalister og en del spesialister, men selv for disse selskapene vil det være aktuelt å leie inn konsulenter på en gode del områder.

Behov for skala. Sterkt knyttet til foregående punkt. Et større konsulentselskap vil både kunne nyte godt av at man har bred og spesialisert kompetanse. Gitt at man klarer å samordne kompetansen som finnes i organisasjonen, så vil man kunne tilby et produkt som potensielle kunders interne ressurser i liten grad kan konkurrere mot.  

Fleksibilitet og midlertidige behov. Muligens den viktigste grunnen til å leie inn It-konsulenter. Det vil ofte være slik at man kan ha forbigående behov for en visse typer kompetanse, og da vil det være lite hensiktsmessig å ansette personer i faste stillinger for å dekke dette behovet.Kan man i tillegg bruke konsulenter med den nøkkelkompetanse som er nødvendig, så får man sannsynligvis et produkt med høy kvalitet, samtidig som man sparer både tid og penger.

Markedet og forventninger

Skal man forsøke å estimere den fremtidige veksten til et selskap, så kan det være fornuftig å ha en formening om hvordan den generelle bransjen vil utvikle seg. Bransjeveksten vil fungere som et gravitasjonsfelt, siden det skal mye til for å vokse raskere enn bransjen i et geografisk område. Det er i minste vanskelig å vokse raskere enn bransjen om man har en viss markedsandel (størrelse).

I Webstep sin egen presentasjon er bransjeveksten i Norge/Sverige estimert til 3.6% årlig frem mot 2020. Sverige vil dra opp veksten, mens Norge vil dra den ned. En årlig vekst på under 4% kan virke å være lavt med tanke på den forventede veksten til IoT («Internet of Things»), maskinlæring, Big Data (-analyse), i tillegg til en generell digitalisering i samfunnet. En mulig forklaring på de «lave» vekstforventningene kan være at de nevnte teknologien foreløpig utgjør en liten del av det totale markedet, og at kundene selv er i besittelse av den mer ordinære IT-kompetansen.  

Kilde. Fra selskapspresentasjon Oktober 2017. Primærkilden til selskapet skal være Radar.

Aktørene i markedet

Oversikten inneholder både «Rene» IT-konsulentselskaper og større aktører med en bredere portefølje av produkter som f.eks. Evry

Kilde. Prospekt Webstep, side 37

Annonse

Følg Investing24H

/* ]]> */