I neste del av analysen vil jeg fokusere på noen viktige områder som det som (potensiell) investor kan være lurt å ha en formening om. Jeg har forsøkt å følge en logisk gjennomgang av områdene, med et fokus på historiske utviklingen, og hva jeg tror om den fremtidige utviklingen.
Ordrer og inntekter
Det naturlig å vurdere utviklingen i ordrebeholdningen, siden denne gir en god indikasjon på inntektene man vil se de nærmeste årene. Hvordan har ordrebeholdningen utviklet seg?
Stabilisering i inntekter og ordrebeholdning?
Utklipp fra Q3-17 Presentasjon
Oversikten over gir ikke inntrykk av en lystig utviklingen de siste årene, men det er i det minste grunn for å tro at man har sett bunnen. Beholdningsmessig hadde man et viktig oppsving i starten av året, samtidig som man har klart å holde et nivået relativt godt siden.
Ledelsen forventer at man vil se et økende antall kontraktstildelinger i markedet de to neste årene, og man mener også at selskapet har gode muligheter for å vinne sin del av disse kontraktene. Man er tross alt langt mer konkurransedyktig i dag, enn det man var før oljenedturen startet.
Inntektene:
Ikke helt uventet så vil inntektsutviklingen følge utviklingen i ordrene. De siste årene har man sett en gradvis nedgang i inntektene. Gitt at man ser en positiv utvikling i ordrene fremover (basert på diskusjonen over), så er det også sannsynlig at inntekten etter hvert vil begynne å stige.
For å oppsummere. I analysen har vi sett at Kværner har opplevd en negativ inntekts- og ordreutviklingen. Mye tyder på at ting nå er i ferd med å snu, noe som både indikeres med en opptur i ordrebeholdningen i slutten av året, positive uttalelser fra viktige aktører, og sist men ikke minst den positive utviklingen i oljeprisen.
Kostnadseffektivisering og marginer
En ting er at man fremover sannsynligvis vil kunne få en positiv inntektsutvikling, men det er helt avgjørende at man også sitter igjen med noe på bunnlinjen. Kværner har som nevnt fokusert på effektivisering av driften, med et mål om å gjøre selskapet mer konkurransedyktig. Spørsmålet er hva man har gjort for å gjøre seg mer konkurransedyktig og kostnadseffektive? Har man lykkes?
Kværner har de siste årene jobbet etter en langsiktig strategi (vist under) for å bedre driften, og gjøre selskapet mer konkurransedyktig. De første målene i denne strategien er man allerede godt i mål med. Selskapet har klart redusere kostnadene betydelig de siste årene, samtidig som man har fokusert organisasjonen mer. Den siste tiden har man hatt fokus på digitalisering av verftene, noe som har redusert kostnadene og vil fortsett å redusere kostnadene.
Utklipp fra Q3-17 Presentasjon
Utklipp fra Q3-17 Presentasjon
Effektiviseringen av driften er altså godt i gang, men hva er de konkrete resultatene av initiativene? Oversikten under viser blant annet resultatregnskapet for Q3-17. Fremkommer ganske tydelig av regnskapet at inntektsutviklingen er svak, men samtidig har faktisk marginene økt, noe som på bunnlinjen har kompensert for en del av fallet i inntektene. Det foreløpig resultatet for året er rundt 400 MNOK, noe som må sies å være bra med tanke på at selskapet er priset til rundt 4.5 mrd., og markedet fortsatt er utfordrende.
Utklipp fra Q3-17 Presentasjon
I sum kan man si at selskapet har lykkes med effektiviseringsstrategien, noe som blant annet har gitt høye marginer. Det er åpenbart at det er viktig at selskapet klarer å gjøre seg konkurransedyktige på en oljepris på i underkant av $50 (noe som da også har klart), siden det er innlysende at man må regne med at den langsiktige gjennomsnittprisen vil være i dagens prisområde. På en annen side er det viktig at man fokuserer på kvalitet siden det er det som først og fremst konkurransefortrinnet ovenfor billige asiatiske leverandører. De seneste årenes problemprosjekter (f.eks. Yme-plattformen) må sies å ha gjort oljeselskapene mer interessert i høy kvalitet, i det minste om man også kan få levert til akseptabel pris.
Les gjerne: «Ny rapport: Kastet bort 70 milliarder på å bygge plattformdekk i Asia»
Annonse
Fortsatt stor kontantbeholdning
Når man analyserer et selskap i en utfordrende bransje, så er det særlig viktig å vurdere om det finnes faktorer som kan redusere risikoen for selskapet. For Kværner sin del har en betydelig kontantbeholdning (nå på rundt 2.5 mrd NOK) bidratt til å redusere risikoen betydelig. Kontantbeholdning har gjort at selskapet har hatt tilstrekkelig fleksibilitet til å være langsiktige i forhold til strategien med å gjøre selskapet mer konkurransedyktig (jfr. foregående kapittel). La oss se litt på utviklingen i kontantbeholdningen den siste tiden:
Utklipp. Q3-17 Presentasjon
Oversikten over viser at selskapet har en massiv kontantbeholdning på 2.6 mrd., men også at beholdning har blitt redusert de siste månedene. Hva skyldes reduksjonen i kontantene? Forklaringen på reduksjonen finner man i kontantstrømoppstillingen. Kontantstrømmen viser at man har hatt en relativt betydelig negativ kontantstrøm fra driften (CFO). Årsaken til den negative kontantstrømmen kan i stor grad forklares med naturlige svingninger arbeidskapitalen knyttet til prosjektene, noe som er å forvente med tanke på den relative størrelsen på prosjektene.
Utklipp. Q3-17 Presentasjon
Fremover vil kontantbeholdning brukes til å dekke de varierende behovene for arbeidskapital, men det er også forventet at man vil se at selskapet vil begynne å betale utbytter. Jeg vil anta at selskapet ønsker å se en ytterligere forbedring i markedet før man for alvor begynner å betale utbytter.
I tillegg til utbytter er det heller ikke urimelig å anta at selskapets kan være interessert i å gjøre oppkjøp. Oppkjøp kan på den ene siden tilføre selskapet nye kompetanser og bidra til å differensiere selskapet. På den andre siden vil det være mulig å tilføre Kværners eksisterende kompetanse til oppkjøpsobjektet(ene).
Annonse