Det har ligget i kortene en stund at THIN var avhengig av en emisjon for å finansiere kjøp av maskiner, og for å finansiere driften frem til man er en situasjon med positiv kontantstrøm (2019?). 18. Oktober kom melding om at selskapet ville hente inn inntil 110 MUSD i ny kapital. I denne korte oppdateringen vil jeg kort studere emisjonen og hva man kan lese ut av emisjonsmeldingen.
Meldingen finn du HER:
Emisjonen
Kursen til Thin har nedadgående siden i sommer. Mye av grunnen til nedturen kan nettopp skyldes at en kapitalinnhenting har vært ventet, og det er vært usikkerhet knyttet til hvor mye ekstra kapital som er nødvendig. Emisjon og utsikter til en emisjon er svært sjeldent noe som løfter kursen til en aksje. La oss både se på ulemper og fordeler med emisjonen:
Ulempe: Utvanning i aksjen.
Forutsetningen for å ha mulighet til å få tildelt nye aksjer er at man er villig til å gå inn med 100 000 EUR, noe som er i meste laget for mindre investorer. Verdien av de nye aksjene representerer litt over 40% av verdiene i det eksisterende selskapet, noe som gir en betydelig utvanning. Problemet den siste tiden er at kursen har vært nedadgående, noe som gjør at utvanningen blir større enn om kursutviklingen hadde vært positiv, gitt at man skal hente inn det samme beløpet.
Fordel: Mye av usikkerheten er borte -> Fokus på drift
Emisjonen har vært ventet en god stund, og har som en konsekvens ligget som en klam hånd rundt selskapet (aksjen). Når emisjonen er gjennomført så kan både investorene og ledelsen konsentrere seg om driften av selskapet heller enn finansieringen. Med tanke på den svake utviklingen i kursen den siste tiden og forventningene fremover, så er det sannsynlig at kursen vil kunne utvikle seg sterkt fremover. Markedet har dog også reagert positivt på emisjonen.
Viktig informasjon i meldingen
Emisjonsmeldingen gav selvsagt informasjon om selve emisjonen, men selskapet gav også sitt syn på forventninger til marginene, fremtidig produksjon, og når man sannsynligvis vil oppnå positiv kontantstrømmer osv. Følgende avsnitt i meldingen vurderer jeg som svært viktig:
«The net proceeds from the Private Placement are intended to fully fund investments and operations until cash break-even based on current projections. Cash break-even is expected to occur in early Q2 2019. Capital expenditures are expected to consume 40% of the proceeds, mainly related to: a) roll-to-roll equipment and installation, and b) back-end development and innovation to increase gross margins on tag sales from 30% to45%. 55% of the proceeds are expected to be consumed by operational costs, including a ramp in headcount in the software and go-to-market sales teams. The remaining proceeds will fund working capital needs. The companys technical and engineering team is already adequately dimensioned and no significant additions are to be expected. In 2019, production capacity is expected to reach 3 billion NFC equivalent front-end die, and in 2020 to reach 7 billion units. The foregoing overview of the intended use of the proceeds from the Private Placement are estimates only and subject to change as circumstances may warrant.»
La oss se nærmere på og vurdere noe av informasjonen:
Break-even kontantstrøm tidlig i Q2 2019. Selskapet forventer at man rent kontantstrømmessig vil gå i Break-even i 2019. Hvorfor er dette viktig? Poenget er at når man går i null, så betyr det at man sannsynligvis ikke vil ha behov for en ytterligere emisjon. Det er viktig å være klar over at positiv kontantstrøm ikke er det samme som positive resultater.
Bruk av kapitalen. Selskapet er tydelig på hva de skal bruke den nye kapitalen til, noe som er viktig for å oppnå god tillit i markedet. Det er hovedsakelig to ting kapitalen skal gå til (prosent av kapitalen i parentes):
- (40%) Utgifter maskiner og Bruttomargin 30→45%. En stor del av kapitalen vil kanskje ikke uventet gå til kjøp av maskiner, noe som fremover vil øke kapasiteten og potensielle inntekter, alt annet likt.I tillegg til kjøp av maskiner, så vil man bruke en del kapitalen på utviklingen som skal bidra til å øke bruttomarginen fra 30 til 45%. Marginøkning er vel og bra, men det er selvsagt usikkert om man vil lykkes med forbedringene. Uansett vil jeg si at det ikke vil være overraskende, med tanke på den forventede effektiviteten i produksjonen ved fabrikken, om man vil kunne oppnå bruttomarginer opp mot 50%. På sikt vil investeringene i utviklingen bidra til at man vil opprettholde et fortrinn overfor mulige konkurrenter i fremtiden.
- (55%) OPEX (salgsarbeid, markedsføring, portalutvikling). Mye av fokuset den siste tiden har vært å bygge kapasitet som gjør at potensielle kunder faktisk velger å ta i bruk teknologien. Barrierene kan ofte være høy for nye produkter, og det er derfor viktig at man som selskap forsøker å redusere disse. Thin sine investeringer i salg, markedsføring, og portalen, er blant tingene som skal gjøre at man ikke bare er i stand til å produsere milliarder av brikker, men også selge milliarder av brikker om noen år.
Brikker: 3mrd.(7mrd.) i 2019 (2020). Ledelsen har tidligere presentert mulig produksjonskapasitet på den nye fabrikken, men informasjonen har tidligere vært litt lite konkret. Nå har man presentert en målsetning om en produksjon på 3mrd. brikker i 2019 og 7 mrd. i 2020. Man har tidligere indikert en salgspris per brikke på en krone, noe som i vil bety at man allerede i 2019 vil ha en betydelig omsetning. I lys av vekstambisjonene er det kanskje ikke rart at selskapet er så interessert i å investere mye aktivitet som kan støtte opp om denne veksten (salg, markedsaktivitet osv.)
Avslutning og Verdsettelse?
Det vil ikke bli gjort noen ny verdsettelse i denne korte oppdateringen, men tidligere analyser har indikert en verdsettelse på «over 6 NOK/aksje». Med tanke på at man nå vil øke antall aksjer betydelig, så vil også eierandelen som hver aksje representerer reduseres, men betyr det at hver aksje får en lavere verdsettelse?
Svaret er enkelt sagt avhengig av hvor effektivt man klarer å utnytte den nye kapitalen. Ledelsen har som nevnt vært rimelig konkret når det kommer til bruk av kapitalen (forbedring av BM%, salgsaktivitet, kjøp maskiner), og det er grunn for å tro at nåverdien av disse investeringene er relativt høy.
Nå bør det legges til at man tidligere hadde forventet at man skulle kunne klare å gjennomføre mange av de nevnte investeringene/aktivitetene ved bruk av eksisterende midler, noe som ville gitt lavere behov for ekstern kapital. På motsatt side må man vurdere tidsaspektet: gitt at den nye kapitalen gjør at man kan øke inntektene/resultatene mm raskere, og bidra til å gi selskapet et varig fortrinn i bransjen, så er det er kanskje en kapitalinnhenting fornuftig?
I sum lander jeg på at det er sannsynlig at man vil kunne bruke den nye kapitalen effektivt, men at det er trolig at verdiene per aksje har blitt svekket den siste tiden. Jeg vil anta at en verdsettelse på mellom 5 og 6 NOK kan være fornuftig i dagens situasjon.
Jeg vil også forvente at reduksjonen i risikoen knyttet til finansieringen, økende ordreinngang, økende produksjon, og en generell forventning om positive nyheter fremover, bør kunne skape et positivt momentum i aksjen fremover.
En ny analyse vil sannsynligvis gjøres om det kommer særlig spennende nyheter fra selskapet, mest aktuelt er det likevel å vente med en verdsettelse til selskapet begynner å få inngang produksjonen for alvor.
____________________________________
Følg investing24H på Facebook og Twitter om du ønsker å bli varslet ved nye poster. Nyhetsbrevet kan du registrere deg HER
Advarsel. Investing24h.com fraskriver seg ansvar for tap som kan oppstå som følge av bruk analyser/informasjon publisert på denne siden.
Anonnse