Bilia er en av Europas største bilkjeder, men har hovedvirksomheten i Norge og Sverige. Selskapet selger biler, men tilbyr også en rekke andre servicetjenester rettet mot kjøretøymarkedet. Bilia-aksjen er notert på OMX Stockholm, og bør derfor potensielt kunne være aktuell for en norsk investor med litt videre geografisk perspektiv, men det forutsetter selvsagt at aksjen i dag er underpriset.
I denne analysen vil jeg undersøke Bilia nærmere, og forsøke å predikere den framtidige utviklingen. Hvordan vil inntekt- og marginutviklingen bli fremover? Mot slutten av analysen vil jeg forsøke å trekke trådene sammen og gjøre en verdsettelse av selskapet. Målet er å finne ut om Bilia-aksjen i dag er over- eller underpriset.
Analysen er i flere deler. Bruk «Sidetallene» nederst på siden til å navigere
Selskapet og Strategien
Bilia er som nevnt en av Europas største bilkjeder, og har virksomhet i Sverige, Norge, Luxemburg, Belgia, og Tyskland. Virksomheten er utvilsomt størst i Sverige, men med Norge som en god nummer to. Selskapet sin virksomhet i resten av Europa er relativt ny, men det er sannsynlig at mye av veksten fremover vil måtte komme fra de disse markedene. Kjøretøymarkedet er et relativt modent marked (lav vekst), og det er derfor begrenset hvor mye man vil kunne vokse i Sverige og Norge. Veksten fremover må i stor grad komme fra å ta markedsandeler fra konkurrentene, noe som blant annet vil kunne gjøres ved å kjøpe opp mindre aktører.
Den geografiske fordelingen
Hvordan er virksomheten organisert?
Man kan regne Bilia som en totalaktør i kjøretøymarkedet. Selskapet er både en stor kjøretøyforhandler og en viktig tjenestetilbyder til kjøretøymarkedet. La oss kort se nærmere på disse hoveddelene.
Kjøretøyforhandler.
I 2016 solgte Bilia rundt 90 000 kjøretøyer, hvor over halvparten av disse var nye kjøretøyer. Bilia har salgs- og serviceansvar for en rekke bilmerker i de ulike landene selskapet er representert. I Sverige hvor man har den største virksomheten har man blant annet ansvar for merkene Volvo, BMW, Ford, Renault, Toyota, Lexus, Dacia, Hyundai og MINI (Ford-avtalen utløper i år).
Med tanke på antall merker man alle representerer i det svenske markedet, er det mye som tyder på at man har begrenset med relative vekstmuligheter i dette markedet. Veksten fremover må i stor grad komme i det europeiske markedet, som er et marked man foreløpig bare har en mikroskopiske andel av.
Fremgangen og lønnsomheten i det europeiske markedet vil være avhengig av man klarer å oppnå en tilstrekkelig markedsandel i landene/områdene man går inn i. Strategien til Bilia er at man skal være en helhetsaktør, noe som nødvendigvis innebærer at man må investere tyngre i markene man trer inn i, enn om man var en ren bilforhandler. Det er også et poeng at det tross alt er tilleggstjenestene man har høyest marginer på (kommer tilbake til dette), noe som videre gjør det fornuftig å faktisk gjøre store investeringer.
Suksessen til Bilia fremover i det europeiske markedet innebærer at man klarer å tilby et helhetlig produkt og at man klarer å oppnå tilstrekkelige stordriftsfordeler i markedene man går inn i. Problemet er selvsagt at det strategien er kostbar, noe som gjør at det er fornuftig å ikke gå inn i for store og for mange markeder.
Bilia sitt salg og totalmarkedet
Kilde. Årsrapport 2016
Annonse
Servicetjenester/ Tilleggstjenester
En svært stor andel av omsetning kommer fra forhandlervirksomheten, men marginene er også svært lave for denne virksomheten. For servicevirksomheten har man den motsatte sitasjonen, her er omsetningen lav, men til gjengjeld er marginene svært gode. Sitasjonen er faktisk den at resultatet for servicevirksomheten omtrent er dobbelt så høyt som det for forhandlervirksomheten! Hva forteller fordelingen av omsetningen og resultatene oss?
Noe av det viktigste man kan lese ut av fordelingen av omsetningen og resultatene mellom virksomhetsområdene er at det er avgjørende at man klarer å selge inn tilleggstjenestene til flest mulig av dem man selger kjøretøyer til. Klarer man å vise verdien av det helhetlige produktet man tilbyr, så er mye gjort. Bilia har valgt å bygge virksomheten rundt kunden, noe som både er viktig for å selge inn tilleggsproduktene, men også for at kundene skal velge Bilia neste gang han/hun skal kjøpe bil.
En virksomhet som er bygget rundt kunden
Som investor kan det være fornuftig å holde øye med hvordan forholdet mellom omsetning og resultat i de to ulike virksomhetsområdene utvikler seg. For øyeblikket er omsetningen i servicedelen omtrent 29% av den i forhandlerdelen, mens resultatet i gjennomsnitt virker å være omtrent dobbelt så stort for service-delen som for forhandlerdelen (resultatforholdet varierer utvilsomt en del mer).
Tilleggstjenester: Lav omsetning, men høye marginer
Kilde. Årsrapport 2016
Annonse