Investing24H

Swedol – Godt svensk Investeringscase?

Marginer

Inntektsutviklingen vil definitivt være viktig for Swedol fremover, men marginforbedringer vil bli vel så viktig. Nedenfor vises en oversikt over ulike viktige marginer.

Viktige Marginer

OPEX% er andre driftskostnader målt mot inntektene. OPEX vil ofte bestå av mange mer eller mindre faste kostnader (mindre kapasitet avhengig).

Jeg vil gi en kort kommentar til den historiske utviklingen til de ulike marginene:

Bruttomarginen (GM%). GM% har rent historisk vært svært stabil for Swedol og holdt seg i området 37-39%. Det er ikke uvanlig at man ser stabile GM% for selskaper som driver butikkjeder. Kjedene vil ofte bruke et tilnærmet fast prispåslag. Perioder med dårlige salg (for enkeltbutikker eller/og kjedene generelt), vil ofte ha tilnærmet de samme faste kostnadene (lønn, leiekostnader, osv.). Dårlige perioder vil derfor gi mindre innvirkning på GM%, enn det som er tilfellet for OM% og marginene lengre ned i oversikten.

Annonse:

OPEX%. Andre driftskostnader er i oversikten alle kostnader knyttet til driften som ikke er varekostnader. Viktige andre driftskostnader vil f.eks. være lønns- og leiekostnader. De fleste av disse kostnadene vil være mer eller mindre kapasitetuavhengige. Historisk har man sett at OPEX% har vært stigende, noe som har hatt en sterk negativ innvirkning på resultatutviklingen til selskapet. Mye av årsaken til den negative utviklingen skyldes nok både at man ikke har klart å oppnå tilstrekkelig salg i eksisterende butikker, men også at man ikke har lykkes med selge et tilstrekkelig antall av egne produkter (som er kostbare å utvikle og produsere lave antall av).

Driftsmarginen (OM%). Driftsmarginen vil være GM%-OPEX%, og gitt forklaringen over så kan man si at de lave marginene 2012-15 skyldtes høy OPEX%. Fra 2016 og til nå har man sett en sterk utvikling for OM%. Målet til ledelsen er OM% på 11%, noe som betyr at man fortsatt har en del å gå på. Det er verd å merke seg at OM% var tosifret i perioden 2007-11 med unntak av 2008, noe som gjør at man kan ha en forventning om at selskapet igjen skal klare å oppnå en tilnærmet bærekraftig OM% på 10%+.

Resultatmarginen (NM%). For et selskap uten gjeld så vil differansen mellom OM% og NM% hovedsakelig være skatt. Oppkjøpet av Grolls ble for det meste finansiert med lån, noe som videre har økt rentekostnadene til selskapet.

Fremover satser selskapet på å bedre marginene, blant annet ønsker man å oppnå en driftsmargin på 11%, hvordan skal man klare dette? La oss studere noen ulike man kan oppnå høyere marginer på fremover, men listen er på ingen måte fullstendig:

Egne Produkter/merkevarer. En stadig større andel egne produkter vil ofte være et mål for mange detaljister. Egne produkter har flere formål: For det første har man muligheten til å tilpasse produktene etter målgruppen sine behov, med en kombinasjon av kvalitet og pris som optimerer overskuddet fra produktene. For det andre vil man normalt ha høyere marginer for egne produkter, enn det man har for salg av andres produkter, men det er selvsagt avhengig av at man oppnår kritisk masse (tilstrekkelig stort salg) for de egne produktene. Tidligere har Swedol hatt problemer med å oppnå kritisk masse, men med oppkjøpet av Grolls og mulighetene for videre vekst i Norden som dette oppkjøpet gir, så tror jeg at man enklere vil kunne rulle ut egne lønnsomme produkter. Økt andel av egne produkter vil definitivt ha en positiv innvirkning på marginene fremover.

Logistikk/lagerstyring. Effektiv logistikk er avgjørende for lønnsomheten til en detaljist. Etter hvert som Swedol for et stadig større butikknettverk, så kan man også effektivisere frakten av varene til de ulike butikkene. Større salg i volum muliggjøre også effektivisering av lagersystemet til Swedol. Det bør være aktuelt på sikt å etablere et moderne sentrallager for de nordiske markedet. Et sentrallager vil kunne effektivisere frakten, men også redusere varelageret relativt til salget.

Oppsummering. Jeg forventer at selskapet vil klare å oppnå kontinuerlige marginforbedringer, slik at man innen noen år vil oppnå en OM% > 10%. Det er i midlertidig usikkert om Swedol vil klare å oppnå en OM% på over 10% i gjennomsnitt gjennom konjunkturene, og det er derfor noe man må ta hensyn til i verdsettelsen.

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */