Investing24H

Strongpoint (STRONG) – Q2 2017

Positivt Mulighetene fremover

Strongpoint sitt Q2 var svakt, men finnes det noen lyspunkter? Lyspunktene i Q2 er hovedsakelig å finne i mindre kontrakter som selskapet har mottatt. I seg selv vil ikke disse små kontraktene ha noen store innvirkning på resultatet, men de kan sees på som viktige gjennomslag, og en indikasjon på utviklingen fremover. La oss kort gå gjennom noen av disse kontraktene:

CC og Russland/Sverige. Vi har i tidligere analyser sett nøye på CC, og jeg vil derfor bare kort beskrive hva CC er. CC er en hentestasjon for bestilte varer (tørre, frosne og kjølte). Hentestasjoene kan både bli viktige for rene e-matvarehus (Kolonial.no?) som ønsker et alternativ for å nå kundene, samtidig som de også kan bli viktige for mer tradisjonelle matvarekjeder som ved å tilby kundene mer fleksibilitet, kan ta opp kampen mot konkurrenten på nett.

CC er en relativt fersk løsning fra Strongpoint, men har stort potensial. Man har til nå mottatt to ordrer på løsningen:

  • I mars signerte selskapet en kontrakt med det svenske dagligvareforetaket Axfood, som har store vekstambisjoner innenfor e-handel. Ordren er på 30 systemer, hvorav 8 ble installert i første halvår.
  • I juni mottok Strongpoint en ordre på 25 systemer fra russiske Utkonos. Man arbeider også med en rammeavtale for utrulling av ytterligere systemer de neste årene. Utkonos er den ledende e-handelsvirksomheten i Russland. Virksomhet er konsentrert rundt den russiske hovedstaden, med levering fra et sentralt lager.

Hvor viktige er de inngåtte kontraktene? Man må i utgangspunktet se på kontraktene som et test for de det russiske og det svenske selskapet, hvor målet er undersøke nytteverdien av stasjonene. Leverer stasjonene som forventet eller bedre, er det naturlig at selskapene vil ønske å rulle ut stasjonene i langt større antall.

En ting er potensialet for mersalg CC til Axfood og Utkonos, men utrullingen til disse to selskapene kan også bidra til flere kunder kommer på banen. Kort sagt: man ønsker kanskje ikke å være den første som implementere nye løsninger, men man har heller ikke noe ønske om å være den siste.

annonse

Vekst utenfor Norden. Fremover må det meste av veksten komme utenfor det nordiske markedet. Den siste tiden har man sett en positiv tendens i det europeiske markedet, hvor det er tydelig at selskapet har sterke ambisjoner. Det er forventet at man vil se økt vekst i blant annet Spania og Portugal etter oppkjøpet av selskapet PyD Seguridad i Spania. PyD hadde vært forhandler av CashGuard systemer i 10 år, men vil nå som heleid av Strongpoint tilby hele Strong sin portefølje.

Strong inngitt i Q2 en kontrakt om å levere 50 kontanthåndteringssystemer til en australsk kunde. Kontrakten er ikke stor, men det er naturlig å tro at det bare kan være starten i det australske markedet, og at man snart også vil se leveranser av løsninger fra resten av Strongpoint sin portefølje.

Kort sagt ser selskapet sine utsikter på internasjonale markedet lysende ut, men utviklingen i dette markedet har dessverre ikke klarte å veie opp for en litt svak utviklingen i det nordiske markedet.

Nøkkelen fremover

Det åpenbart at Strongpoint har allerede i dag har et bredt løsningstilbud som kan gjøre flere deler av butikkdriften bedre og mer effektiv, fremover vil det være særlig viktig å øke salgskapasiteten mot «nye» markeder, men også utnytte allerede etablerte kundeforhold til å selge inn flere av løsningene i porteføljen. La oss se på noen av vekstmulighetene:

Geografisk. Strongpoint har historisk vært fokusert på Norden. Fremover vil veksten være avhengig av at en stadig større andel av salget kommer utenfor det nordiske markedet. Strongpoint har den siste tiden opplevd en positiv utviklingen i blant annet de franske, spanske, russiske og australske markedet. Det er åpenbart at det potensielle markedet i f.eks. store europeiske er stort, men man må regne med at konkurransen også vil bli tøffere enn det som er tilfellet i «hjemmemarkedet» i Norden.

Løsninger. Strongpoint har med årene fått en bred portefølje av ulike teknologiske butikkløsninger. Fremover handler mye om å utvikle dagens løsninger videre, men samtidig lytte til detaljhandelens behov med et mål om å utvikle enda flere løsninger. Selv om utviklingen av nye løsninger er viktig, så er det innlysende at salg av eksisterende løsninger bør være hovedfokuset fremover. Gitt at man klarer å selge løsningene inn i stadig flere land og i større antall, så kan man redusere utviklingskostnadene per solgte enhet mye, noe som videre gir mulighet for enda større investeringer i FoU. Stikkordet er stordriftsfordeler.

Mersalg. For et selskap som Strongpoint med en bredt løsningstilbud rett mot mer eller mindre samme type kunde, er det viktig å selge inn verdien av ta i bruk flest mulig av løsningene. Kort sagt bør man jobbe aktivt med kunder som har kjøpt enkeltløsninger med mål om å selge inn flest mulig av løsningene. Jeg mener at Retail Suite, som er en programvare som blant annet knytter løsningen sammen, bør brukes aktivt til å vise verdien av å ta i bruk flere av løsningene. Generelt mener jeg at videre utvikling av Retail Suite er viktig for å bygge et sterkt økosystem, og dermed også for å øke byttekostnaden for kundene.  

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */