Investing24H

Analyse Kværner Q1-17: Snart utbytte eller/og oppkjøp?

2.Oppkjøp

Signaler om at selskapet kan komme til å gjøre oppkjøp la nok en demper på kursutviklingen 8.mai (Q1 ble presentert).  Store deler av markedet vil nok foretrekke at man betaler ut kontantene som utbytte/gjør tilbakekjøp, og ikke at man øker eksponeringen mot en sektor som er under press, og som sannsynligvis vil være under sterkt press i lang tid fremover. Til tross for at signaler om oppkjøp ofte kan føre til en negativ reaksjon, så finnes det selvsagt også gode argumenter for å gjøre oppkjøp (også for aksjonærene).  La oss se på noen typer oppkjøp som kan være sannsynlige:

2.1. Horisontale oppkjøp

Oppkjøp hvor man kjøper konkurrenter som har tilsvarende virksomhet. Det er naturlig å tenke seg at det kan være aktuelt å kjøpe verft. Man kan f.eks. tenke seg at man kjøper et verft i et lavkostland, med den hensikt å tilføre denne virksomheten sterk kompetansen fra eksisterende virksomhet. Utfordringen i bransjen i dag er at prosjekt i lavkostland i utgangspunktet ofte er billigere, men risikoen er også høyere. På en annen side har prosjekter i høykostnadsland vært dyrere (men billigere nå), men kvaliteten har også vært bedre. Evner man å overføre noe av kompetansen til eventuelle nye verft i lavkostland så bør man kunne skape merverdier.

Les også: “Fire forklaringer på hvorfor norske Korea-prosjekter feiler”

Annonse

Det kan også være aktuelt å kjøpe virksomhet i høykostland, men da bør fokuset være på hvilke kompetanse den aktuelle virksomheten kan tilføre Kværner.  

Illustrasjon: Målet med eventuelle oppkjøp i lavkostland og for virksomheten

Illustrasjonen er selvsagt en forenklet versjon av en mulig virkelighet. Målet med kjøpe virksomhet i lavkostland bør være å tilføre denne virksomheten kompetanse fra eksisterende virksomhet. Optimalt bør man ta sikte på å bevege all virksomhet i selskapet mot «Målepunktet». Kvaliteten (i bred forstand) må økes i eventuell nyervervet virksomhet i lavkostland, og kostnadene må reduseres i høykostlandene. At «målepunktet» over tid beveger seg både oppover og til venstre er selvsagt alltid å foretrekke

Kilde. Investing24h.com sin egen illustrasjon.

I markedet går det rykter om at det kan være aktuelt at Kværner overtar deler av Aker Solutions sin virksomhet (Røkke er stor eier i begge disse selskapene). Man bør generelt være skeptisk som minoritetsaksjonær at to selskaper som har samme dominerende skal gjøre store transaksjoner med hverandre. Skulle oppkjøp/fusjon bli aktuelt, så bør man analyse prisen som Kværner betaler nøye, men også hvordan storeieren kommer ut.

Les også: “Nyhetsbyrå: Kan selge Aker Solutions”

2.2.Vertikale oppkjøp

Ledelsen har signalisert at de også kan være aktuelt å kjøpe underleverandører. Oppkjøp av underleverandører bør konsentreres rundt leverandører som er særlig avgjørende for levering av prosjekter. Kjøp av underleverandører kan føre til bedre koordinering og dermed redusert risiko. I en bransje hvor milliarder står på spill, kan forsinket levering av små deler ha store økonomiske konsekvenser for hovedleverandøren (Kværner). Jeg tror at oppkjøp av viktige underleverandører kan skape verdier for aksjonærene.

Annonse

3.Utbytter/Tilbakekjøp

 Selskapet har ikke betalt ut utbytte siden 2015, og kontantbeholdningen har nå altså økt til rundt 3 mrd. Ledelsen har nå signalisert at det nå kan være aktuelt å begynne å betale utbytter fra og med høsten 2017 (to utbytter årlig vil kunne være aktuelt). Gitt at det ikke skjer noe uforutsett så tror jeg det vil være sannsynlig at Kværner igjen begynner å betale utbytter. Røkke har allerede økt utbyttet kraftig i Aker, og det sannsynlig at man også har et sterk ønske om å begynne å betale utbytte i Kværner.

Les også: Kværner-aksjonærene kan få utbytte igjen til høsten”

Hvor høyt tror jeg utbytte blir? Jeg tror generelt ikke at man ønsker å betale for mye i utbytte for raskt. Man vil sannsynligvis ønske å opprettholde en relativt god kontantbeholdning, samtidig som man sannsynlig også ønsker å ha kapasitet til å gjøre noen oppkjøp. Hvor stort et eventuelt utbytte blir til høsten er vanskelig å si, men et utbytte på 0.50 per aksje (rundt 135MNOK) bør være mulig å betale to ganger i året fremover (men sannsynligvis ikke bærekraftig over veldig lang tid). Et utbytte på 0.50 bør gi tilstrekkelig med fleksibilitet til å håndtere eventuelle oppkjøp, eventuelle tap på kontrakter, og oppkjøp.

Jeg har fokusert på muligheten for at selskapet betaler utbytte, men utbytter kombinert med tilbakekjøp av aksjer kan også være meget sannsynlig. Som aksjonær vil man ofte foretrekke at et selskap betaler utbytte når kursen er høy og gjør tilbakekjøp når kursen er lav. Jeg mener kursen nå er lav basert på at selskapet har rundt 11 kroner per aksje i kontanter (kursen er litt i overkant av 11 kroner), og har brukbare framtidsutsikter.

Annonse

Oppsummering

Siden jeg analyserte Kværner sist, så har selskapet levert en relativt oppløftende Q1-rapport. Den viktigste informasjonen i rapporten er:

Vekst i ordreboken. Avgjørende for å opprettholde driften fremover

Lykkes bra med kostnadseffektivisering—-> Mer konkurransedyktig → Flere kontrakter fremover

Signaliserer utbytter. For øyeblikket sitter selskapet på en enorm kapitalreserve (3 mrd. NOK). Utbytter på 0.50 i halvåret bør være mulig å opprettholde en del år fremover uten at det går særlig på bekostning av den finansielle fleksibiliteten.  

Jeg har som i foregående analyse ikke valgt å gi gjøre noen verdsettelse av selskapet. Usikkerheten knyttet til den fremtidige lønnsomheten til selskapet er for stor til at jeg mener det er realistisk å gjøre en god verdsette.

I analysen har jeg fokusert på at kontantbeholdningen på rundt 11 NOK per aksje fungerer som en brukbare barriere mot store fall i kursen (i det minste fra dagens kursnivå). Oppsiden fra dagens nivå vil avgjøres av i hvilken grad selskapet fremover klarer å vinne lønnsomme kontrakter, men også hvordan de klarer å utnytte kapitalbeholdningen (oppkjøp eller/og utbytte?). Utbyttebetalingen i nær fremtid, kombinert med god ordreinngang og lønnsomhet, bør kunne rettferdiggjøre en kurs på 15.0 (4 NOK for nåverdien av fremtidige vekstmuligheter 11 kroner i kontanter), men jeg har som nevnt ikke gjort noen verdsettelse.  

Obs!Det bør påpekes at det er stor risiko i aksjen. Man bør definitivt ikke plassere en for stor del av porteføljen i denne aksjen, men den kan fungere som «krydder» i en ellers veldiversifisert portefølje.

____________________________________

Følg investing24H på Facebook og Twitter om du ønsker å bli varslet ved nye poster. Nyhetsbrevet kan du registrere deg HER

Advarsel. Investing24h.com fraskriver seg ansvar for tap som kan oppstå som følge av bruk analyser/informasjon publisert på denne siden.

Annonse:

 

Følg Investing24H

/* ]]> */