Investing24H

“Hvordan finne gode investeringskandidater?” – Markedet (Trinn 3)

Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt å skrive denne artikkelen, men jeg tror det kan være fornuftig å skrive en artikkel hvor jeg viser hvordan man relativt enkelt kan estimere den fremtidige markedsutviklingen. Hvorfor er den fremtidige markedsutviklingen viktig når man analyserer et selskap?

Et selskap er en del av en bransje/marked, og den fremtidige utviklingen til selskapet vil derfor i større eller mindre grad følge utviklingen i dette markedet. Venter man f.eks. en årlig markedsvekst på 5% i årene som kommer, vil det være naturlig å bruke denne veksten som utgangspunkt når man skal estimere den fremtidige inntektsveksten til et selskap som befinner seg i denne bransjen. Det store spørsmålet er: Hvordan kan man komme man frem til realistiske estimater for veksten til markedet?

For privatpersoner vil det ofte være urealistisk å tro at man skal klare å komme frem til gode estimater for veksten i et marked – oppgaven er rett og slett for omfattende, og som privatperson har man begrenset med ressurser. Det enkleste vil være å “google” bransjen, og da gjerne i kombinasjon med CAGR (Sammensatt årlig vekstrate). Ofte vil søket lede deg til artikler hvor du kan finne gode estimater for den fremtidige veksten de neste årene. Det kan være lurt å se på flere artikler, og man bør alltid vurdere hvor seriøse de virker å være. Lag ditt eget estimat for veksten de neste årene på bakgrunn av informasjonen du finner. 

Selv om det kan være fornuftig å ta utgangspunkt i CAGR-estimatene til et gitt marked, vil det være enda bedre om man selv klarer å vurdere hva som vil bestemme utviklingen fremover. Et estimat for veksten, har bare begrenset nytteverdi. Desto bedre forståelse man for hva som driver utviklingen, desto bedre analyse vil man kunne gjøre. Veksten i gjødselindustrien (se Yara-analysen) vil f.eks. drives av befolkningsveksten, endringer i “verdens-dietten” (mer kjøtt per innb. vil kreve mer fòrproduksjon, som igjen vil kreve mer gjødsel), tilgang på mer dyrkbar jord (mindre tilgang krever høyere produkt på det som allerede er dyrket, noe som krever mer/bedre gjødsel.) osv. 

Annonse

Ofte kan det være vanskelig å bestemme hvilken bransje/marked et selskap befinner seg i. Enkelte selskaper opererer i små globale nisjemarkeder, mens andre selskaper kun retter seg mot lokale markeder (f.eks. Norge eller Norden). Veksten i et nisjemarked kan variere mye fra veksten i hovedmarkedet. Hvordan kommer man frem til gode estimater for veksten i nisjemarkeder? Problemet vil ofte være at man vil få mindre hjelp fra lett tilgjengelige kilder, og man må derfor lage sine egne estimater.  Det finnes som kjent ikke noe “riktig” estimat, og man må derfor analyse seg frem til noe som kan være fornuftig. Et tips som kan følges er at nye nisjemarkeder med nye produkter/løsninger ofte vil kunne vokse raskere enn det generelle markedet, mens mer tradisjonelle produkter vil ha en vekst som ligger under markedsveksten.  

Det kan også være fornuftig å gjøre en enkel SWOT-analyse av bransjen, siden en slik analyse kan gi et god bilde på konkurransesituasjonen i bransjen, og dermed å bidra til å si noe om inntekts- og marginutviklingen fremover. Vi vil ikke gjøre en omfattende presentasjonen av SWOT-analysen her, men viser kort til noen av hovedelementene. Formålet med en SWOT analyse av bransjen er å identifisere de viktigste faktorene som påvirker suksessen til bransjen. De fire faktorer vurderes en del av en SWOT-analyse er: styrker, svakheter, muligheter og trusler. 

Oppsummert. Det er avgjørende at man har en god forståelse for bransjen/markedet til selskapet man analyserer. God forståelse for bransjen, og da særlig hvilke faktorer som vil drive veksten fremover, er viktig om man ønsker å gi realistiske prediksjoner om selskapets inntektsvekst og marginer i årene fremover. Denne korte artikkelen har forhåpentligvis gitt deg som har behov for å komme frem til estimater for den fremtidige markedsutvikling et utgangspunkt. 

____________________________________

Følg investing24H på Facebook og Twitter om du ønsker å bli varslet ved nye poster. Nyhetsbrevet kan du registrere deg HER

Advarsel. Investing24h.com fraskriver seg ansvar for tap som kan oppstå som følge av bruk analyser/informasjon publisert på denne siden.

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */