Investing24H

Nordens beste «ERP5-Selskaper»| MARS 2017

Vi vil i denne artikkelen se nærmere på Nordens beste ERP5-selskaper. Men først, hva er egentlig ERP5? ERP5 er egentlig en investeringsstrategi utviklet av Philip Vanstraceele og Luc Allaeys. Denne artikkelen tar i midlertidig utgangspunkt i en artikkel på nettsiden Quant-investing.com (http://www.quant-investing.com/strategies/erp5-pi-6m), men vi har enkelte tilpassinger.

ERP5-Strategien tar sikte på å finne undervurderte selskaper i et investeringsunivers basert på fire ulike faktorer:

  • Earnings Yield (inverse av P/E: Ey = 1/(P/E)
  • ROIC (Avkastningen på den investerte kapitalen)
  • Gjennomsnittlig ROIC de siste 5 årene.
  • P/B

Navnet ERP5 kommer av de fire nevnte faktorene, og en femte faktor som er summen av de fire faktorene. Selskapet med høyest ERP5-rangering utgjør det beste investeringscase basert på strategien.

Quant-Investing.com har backtestet strategien i Europa i en periode på 12 år fra 1999 til 2011, og resultatene var svært gode.

ERP5_single_factor

Utklipp fra: http://www.quant-investing.com/strategies/erp5-pi-6m

Selskapene som var blant de 20 % av selskapene med høyest ERP5-Score (Q1) leverte generelt svært høy avkastning i perioden, og aller høyest avkastning leverte de minste selskapene.

Det er enkelte ting man bør ha klart for seg når man skal forsøke å utnytte en strategi basert på kvantitative faktorer et univers av små selskaper. På den ene siden er det svært vanskelig å utnytte de fleste kvantitative strategier i et univers av små selskaper, siden man alltid avhengig av å ha tilstrekkelig likviditet i aksjene man handler. På annen siden er de små selskapene også de som har minst dekning av profesjonelle aktører, noe som gjør at det i utgangspunktet skal være enklere å finne undervurderte aksjer.

I perioden fra 1999 til 2011 leverte det Europeiske markedet en avkastning på 30.54%, noe som vil si at både små og store selskaper med høy ERP5-Score gav en bedre avkastning i perioden enn det generelle markedet.  

Vår egen tilpasning av ERP5-Strategien

Målet med denne artikkelen er å komme frem til selskapene som leverer høyest score i forhold til ERP5-faktorene, siden disse selskapene potensielt kan gi meravkastning i fremtiden. Vi har valgt å gjøre noen tilpasninger i strategien for å tilfredsstille dataene vi har tilgjengelig, men også det langt mindre nordiske universet.

Vi vil først se grundig på faktorene som (vi) benytter i strategien. Deretter går vi igjennom de ulike stegene som tilslutt skal lede frem til en mindre gruppe selskaper høy med ERP5-Score.

Faktorene:

  • Earnings Yield (Ey). Ey er ikke blant de mest brukte forholdstallene, men Ey er et selskaps overskudd delt på markedsverdien på et bestemt tidspunkt. Selv om det brukes mindre er Ey egentlig bare den inverse av P/E (Ey = 1/(P/E)). Generelt vil man foretrekke en så høy Ey som mulig.
  • ROIC.  Avkastning på den investerte kapitalen gir oss en indikasjon på hvor dyktig et selskap er til å generere resultater basert på den tilgjengelige kapitalen. Mange mener at ROIC er det viktigste avkastningstallet. Når man sammenligner ROIC og WACC (kapitalkostnaden), så får man et godt bilde på om selskapet skaper eller ødelegger verdier for aksjonærene. Selskapet med høyest ROIC blir gitt den høyeste scoren for denne faktoren.
  • ROIC(5ÅRsMedian). ROIC for et enkelt år kan selvsagt gi et dårlig bilde på den langsiktige avkastningen til et selskap (kan ha opplevd et heldig/uheldig år), noe som gjør at det kan være fornuftig å se på en litt lengre historisk når man vurdere ROIC.. Bruk av medianen vil gjøre at stabil høy avkastning vi være viktigere, mens svært gode enkeltår vil få mindre betydning. Bruk av lengre historikk vil øke sannsynligheten for at man finner frem til selskaper som kan levere god avkastning i fremtiden, men det forutsetter selvsagt om man tror at historiske prestasjoner gir en indikasjon om gode fremtidige prestasjoner.
  • P/B. Et vanlig forholdstall for verdiinvestorer, og trenger derfor ingen nærmere beskrivelse. Selskapet med lavest P/B (men ikke O) vil bli gitt den høyeste scoren for denne faktoren.

Annonse

Metoden

  • Vi tar utgangspunkt i de børsnoterte selskapene på hovedbørsene i København, Stockholm, Oslo og Helsinki, men velger å utelate finansselskapene. Mange finansselskaper har litt spesielle regnskapsforhold, noe som gjør at de er vanskelige å sammenligne med andre selskaper.
  • For det gjenværende investeringsuniverset (I underkant av 1000 selskaper) beregner vi alle forholdstallene beskrevet over (ROIC, ROIC(Median), P/B, Ey)
  • Vi rangerer verdiene fra best til dårligst.
  • Selskapene med den mest attraktive verdien for et gitt forholdstall, blir gitt scoren 100% for det gitte forholdstallet. Scorene kan leses som: «Antall prosent av selskapene i universet som selskap X har bedre (ROIC, P/B, Ey) enn»
  • For hvert selskap beregner vi gjennomsnittscoren som selskapet har fått for de fire forholdstallene. Gjennomsnittscoren er ERP5-Scoren. I motsetning til for de individuelle forholdstallene, så er det ingen selskaper som vil få en score på 100% (trenger da en 100% for alle de fire forholdstallene. Ikke veldig sannsynlig).
  • Vi beholder de 20 % av selskapene med høyest ERP5-score.
  • I den opprinnelige artikkelen på Quant-investing.com kunne man vise til at strategien ble enda bedre om man begrenset antall selskaper ytterligere. De valgte kun å beholde de 20 % av selskapene med høyest momentum.

Vi mener at en ytterligere begrensing vil redusert potensielle investeringskandidater for mye i vårt univers, og velger derfor ikke å gjøre en ytterligere begrensing. Vi har i midlertidig rangert alle aksjene i det opprinnelige universet basert på momentum de siste 6 og 12 månedene, noe som gjør at det enkelt for de som eventuelt også ønsker å ta hensyn til momentum.

  • Vi har valgt å stille opp selskapene etter hvilken børs de tilhører, men poengscorene tar altså utgangspunkt i hele det nordiske universet. Oppstillingen gjør at man relativt enkelt både kan finne frem til de beste kandidatene i Norden, men også de beste kandidatene på en bestemt børs.

Advarsel:

Man bør aldri investere i aksjer kun basert på kvantitative faktorer. Vi mener man har størst nytte av ERP5 som et filter for å finne frem til gode potensielle investeringskandidater. Et filter er gjør at man kan spare tid på å finne frem til aktuelle selskapene, men man bør alltid gjøre mer grundige analyser av aktuelle investeringskandidater, og ikke stole blindt på selskapenes poengscore. Investing24H.com tar ikke noe ansvar for eventuelle tap som måtte oppstå som følge av bruk av analyse/artikler presentert på våre nettsider.

Annonse

Følg Investing24H

/* ]]> */