Investing24H

Verdsettelse Av Markedet: Shillers CAPE

Avkastningen til enkeltaksjer er som regel sterkt korrelert med utviklingen i det generelle aksjemarkedet, noe som gjør det er viktig å ha en forventing om hvordan den generelle prisingen i markedet er. CAPE-modellen ble utviklet av Robert Shiller og er en modellen som kan gi en indikasjon på prisingen av markedet. Vi vil her ta for oss CAPE-modellen.

Vi vil i den første delen av denne artikkelen presentere SP500 sin siste CAPE-verdi. De som ikke er kjent med CAPE fra før, bør lese DEL 2 først.

DEL 1: Dagens CAPE

CAPE er i dag 28.8 for SP500, noe som må klassifiseres som høyt.

Rent teknisk vil dagens verdi av CAPE tyde på at det amerikanske markedet vil  ha lav avkastning de neste årene. Lav avkastning i det amerikanske markedet, vil vanligvis også bety lav avkastning for Oslo Børs. En skal likevel være klar over at det er flere problemer knyttet til å bruke verdsettelsesmodeller av denne typen, men mer om dette i del 2.

CAPE: Siste 5 ÅR

CAPE: Utvikling siste 20 år.

DataKilde: Quandl

Annonse:

DEL 2: Generelt om CAPE

Professor Robert Shiller lagde CAPE, eller syklisk justert P/E for å måle markedsverdsettelsen. CAPE er også kjent som  Shiller P/E og P/E 10.  CAPE blir ofte regnet som en mer fornuftig indikator for markedsverdsettelsen enn P/E, fordi den eliminerer svingningene i P/E forårsaket av variasjon i profittmarginen gjennom konjunkturene. CAPE kan brukes til estimere den fremtidig avkastning til et marked, en sektor, eller en enkelt aksje, og har vist god predikativ evne internasjonalt.

På slutten av 80-tallet klarte Robert Shiller å bevise at inflasjonsjustert selskapsresultater har gitt en relativt stabil årlig vekst på 1.6% i det amerikanske aksjemarkedet siden 1871. Siden både høy og lav bedriftsinntjening i hhv. gode og dårlige tider er kortvarige, utviklet Shiller CAPE. CAPE betegner forholdet mellom dagens markedspris på aksjen og et gjennomsnittlige inflasjonsjusterte resultatet de 10 siste årene.

CAPE måler om verdsettelsen til aksjemarkedet er høyere eller lavere enn det som er markedets gjennomsnittlige inntjeningsnivå, men også det nivået som man forventer at markedet vil vende tilbake til.

Historisk CAPE

Figure 1: CAPE for S&P 500 (kilde: Shiller, Yale)

Med noen få unntak (blant annet nå), så har CAPE for det amerikanske markedet beveget seg i et bånd mellom 8 og 24 i perioden 1881-2016. CAPE har med jevne mellomrom vendt tilbake til gjennomsnittet på rundt 16.70.

Ved bare fire anledninger tidligere så har CAPE brutt gjennom toppen av båndet: I 1901, 1929, 1966 og 2000. For hver av disse årene har det blitt gitt “gode” årsaker til at “de gamle verdsettelsesparameterne” ikke skulle brukes lenger, f.eks. introduksjonen av masseproduksjon, telefonen, bruddet med gullstandarden, Internett, og globalisering. Hver gang tok investorene feil: I hver av disse årene nåde S&P 500 en ny topp. Investorer som investerte på topp av disse markedene, vil ha opplevd et kurstap i en påfølgende periode på 15-20 år.

Mens høy CAPE har signalisert risiko, så har pessimistiske markedssentiment og attraktive CAPE blitt etterfulgt av en over gjennomsnittlig høy kapitalvekst over en lengre periode. For S&P 500 så har CAPE bare falt under 8 ved tre anledninger: I 1917, 1932 og 1980. I hver av de årene var S&P 500 på en historisk bunn. Årene ble i gjennomsnitt fulgt av en periode med 10.5% årlig avkastning. Periodene varte i 15 år i gjennomsnitt.

Det kan være fristende å bruke CAPE til «timing» av markedet, f.eks. ved å gå helt ut av aksjer når CAPE stiger over et gitt nivå. Det bør man midlertidig ikke gjøre, siden man kan ha svært lange perioder der CAPE holder seg på et høyt nivå, samtidig som markedet gir en god avkastning. Man bør heller justere andelen aksjer i porteføljen gradvis nedover med høyere CAPE.

Beregning av CAPE for S&P 500

1.Finn de årlige resultatene til S&P 500 selskapene de siste 10 årene

2.Inflasjonsjuster resultatene; tidligere resultater blir justert til nåværende beløp i dollar

3.Finn gjennomsnittet av de justerte verdiene (E10)

4.CAPE er lik prisen til S&P 500 indeksen delt på E10.

Hvordan CAPE predikerer markedsavkastningen

Om vi forventer at CAPE til markedet over tid vil vende tilbake til sitt historiske gjennomsnitt, så vil markedsavkastningen bestå av tre deler:

  • Økning eller reduksjon av CAPE til  historiske gjennomsnitt
  • Utbytter
  • Selskapsvekst

Investeringsavkastningen er da lik:

Investeringsavkastning (%) = Utbytteavkastning (%) + Selskapsvekst (%) + (Gjennomsnitt_CAPE/Nåværende_CAPE) ^((1/T) -1)

Bruk i Norge for en Norsk Investor som investerer på Oslo Børs

For det første er det nyttig for en norsk investor å kjenne til CAPE for det amerikanske markedet, siden utviklingen i dette er sterkt korrelert med utviklingen på Oslo Børs. For det andre er det fullt mulig å bruke en variant som tar utgangspunkt i det norske markedet.

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */